Διανύουμε μια περίοδο που οδεύουμε σε πλήρη κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων μας, όλες οι εργασιακές συμβάσεις είναι υπό επαναδιαπραγμάτευση, και όσοι εργαζόμενοι δεν αποδεχτούν τις νέες συνθήκες, χωρίς αποζημίωση θα χάνουν την δουλειά τους.
Σύμφωνα με όσα λένε οι πρωινές εκπομπές και ο Αυτιάς στον ΑΛΤΕΡ, οδηγούμαστε σε εργασιακό μεσαίωνα.
Αναρωτιέμαι εάν τα νέα μέτρα, τα νέα ήθη και οι νέες συνθήκες εργασίας στην χώρα μας, άραγε θα έχουν εφαρμογή και στους ποδοσφαιριστές? Άσχετα τι γνώμη έχουμε με όσα συμβαίνουν... εάν έτσι έχουν τα πράγματα, δεν είναι λογικό να το δούμε σαν ευκαιρία να ξεφορτωθούμε όλα αυτά τα βαρίδια που προφανώς μας στοιχίζουν έναν σκασμό λεφτά στον Πανιώνιο?
Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας, είναι πως είναι παράλογο να αμείβονται οι ποδοσφαιριστές με ετήσιες απολαβές που δεν έχουν ούτε οι πιο εξειδικευμένοι επιστήμονες που έφαγαν τα νιάτα τους σκυμμένοι στα βιβλία στα Πανεπιστήμια. Δεν μπορεί ο κύριος Μπάλαμπαν να εισπράττει βρέξει χιονίσει 400-500 χιλιάρικα τον χρόνο επειδή κλωτσάει ένα τόπι, την ώρα που οι γιατροί του ΕΣΥ και του ΙΚΑ δεν κερδίζουν ούτε 25 χιλιάρικα τον χρόνο στα 50 τους!!!
Εχθές είχα μια συζήτηση με μια οφθαλμίατρο, που κάθεται και βαράει μύγες στο ιδιωτικό της ιατρείο. Την ρώτησα πόσα χρήματα έχει σαν στόχο να βγάζει τον χρόνο, και μου είπε πως εάν έβγαζε 40 χιλιάρικα θα ήταν υπέρ του δέοντος ευχαριστημένη. Τώρα καθαρά δεν βγάζει ούτε τα μισά. δουλεύοντας 3 ημέρες την εβδομάδα το Ιατρείο της Την ρώτησα πόσους θα μπορούσε θεωρητικά να εξετάζει την ημέρα, και μου είπε πως είναι εφικτό να εξετάζει τουλάχιστον 30-40 άτομα. Την ρώτησα λοιπόν, γιατί δεν καθορίζει σαν τιμή επίσκεψης τα 10 με 15 ευρώ τον κάθε ασθενή, ώστε να ξεσκιστεί στην δουλειά και να της αρκούν 10 επισκέπτες την ημέρα για να πετύχει τον οικονομικό της στόχο... Τι νόημα έχει να περιμένει τον έναν ή τους δύο που θα δώσουν τα 50-60 ευρώ της επίσκεψης, και σε περίπτωση που εμφανιστεί τρίτος να κάνει πάρτι?
Σήμερα άκουσα πως οι επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, θα στοιχίζουν 5 ευρώ. 30 άτομα προς 5 ευρώ, είναι 150 ευρώ την μέρα, στις 22 εργάσιμες ημέρες αυτό μας κάνει 3300 τον μήνα... Δεν είναι και άσχημα, ποιός θα προτιμήσει το νοσοκομείο εάν μπορεί με τα ίδια χρήματα να πάει τον γιατρό της γειτονιάς του? Είμαστε έτοιμοι να εμπιστευτούμε έναν γιατρό που θα χρεώνει 5 ή 10 ευρώ την επίσκεψη?
Ο Πανιώνιος έχει 30-40 παίκτες, έχει προπονητές, γιατρούς, στελέχη, έξοδα προπονητικού κέντρου, κλπ λειτουργικά έξοδα. Τα ετήσια έσοδα του είναι 4-4,5 εκατομμύρια ευρώ, από τα τηλεοπτικά, από τα εισιτήρια, κλπ. Τα ετήσια έξοδα του, ακούγεται ότι ανέρχονται στα 7-8 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, και ο μόνος τρόπος να καλυφθούν αυτά τα έξοδα είναι να πουλιούνται 1-2-3 παίκτες που θα ξεχωρίσουν και θα πιάσουν 5 δεκάρες στην αγορά. Κάθε χρόνο, είναι αδύνατο να ξεχωρίσουν τόσο πολύ κάποιοι παίκτες, ώστε να φέρουν τα απαραίτητα χρήματα στα ταμεία της ομάδας, άσε που εάν κάθε χρόνο η ομάδα αποδυναμώνεται από ότι αξιόλογο διαθέτει, δεν υπάρχει η παραμικρή προοπτική να φτιάξεις μια καλή και ανταγωνιστική ομάδα για την επόμενη χρονιά.
Για να επιβιώσει αυτό το μοντέλο, χρειάζεται ένας μεγαλομέτοχος που θα χώνει συνέχεια από την τσέπη του, για να τσοντάρει στα έξοδα. Θα τα χώνει για να αποκτάει νέους παίκτες, με την ελπίδα πως δεν θα αποδειχτούν μοσχάρια, δεν θα τραυματιστούν, θα παίξουν καλά και θα δημιουργήσουν υπεραξία και στους εαυτούς τους, αλλά και στους υπόλοιπους παίκτες της ομάδας.
Τέτοιος μεγαλομέτοχος, μόλις μας τελείωσε στον Πανιώνιο τουλάχιστον. Πιθανόν να εμφανιστεί άλλος κάποια στιγμή, που θα έχει παρόμοια τρέλα, ή θα κονομάει από άλλες πηγές όσα χώνει στην ομάδα, για παράδειγμα από τα στημένα παιχνίδια ή από το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ή και όλα μαζί.
Τι μέλλει γενέσθαι λοιπόν? Κατά την ταπεινή γνώμη μου (ως γνωστόν οι γνώμες είναι σαν τις κλανιές, όλοι αμολάμε και από μια) η μόνη λύση είναι να αναθεωρηθούν όλοι οι μισθοί των παικτών, στο επίπεδο των μισθών του πόλο. Δεν μπορεί μια ομάδα πόλο να έχει ετήσιο μπάτζετ 300-400 χιλιάρικα, και το ποδοσφαιρικό τμήμα (που έχει μεγαλύτερο όγκο) να μην μπορεί να επιβιώσει με τα τετραπλάσια ας πούμε... Τι νόημα έχει να πουλάς ότι αξιόλογο έχεις σε παίκτες για να χρηματοδοτήσεις ένα ακριβό ποδοσφαιρικό τμήμα, και δεν κρατάς απλώς τους μισθούς χαμηλά. ώστε όσοι ξεχωρίσουν να βρίσκουν καλύτερο μισθό αλλού και να φεύγουν από μόνοι τους στο τέλος του συμβολαίου τους? Ρώτησα έναν πολίστα της Α1, και μου είπε πως παίρνει σχεδόν 1.000,00 ευρώ τον μήνα. Και παίζει βασικός στην ομάδα του. Πόσα παίρνει ο μέσος "κηφήνας" που παίζει ποδόσφαιρο στον Πανιώνιο?
Ποιά επιχείρηση πληρώνει μεγαλύτερους μισθούς από όσα βγάζει σαν ακαθάριστα έσοδα? Είναι τρελό αυτό που συμβαίνει στον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Μόνο στις ΔΕΚΟ μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο!
Υποθέτω πως αυτό προσπάθησε να κάνει ο Κιντής στον Πανιώνιο. Για να εξασφαλίσει χαμηλούς μισθούς, φόρτωσε τον Πανιώνιο με Φουγκουγιάμες και Οπουκάπους. Σαν ιδέα ήταν σωστή, αλλά προφανώς απέτυχε στην πράξη. Δεν μπορώ να ξέρω εάν απέτυχε επειδή ο Κιντής έφαγε, ή εάν απλώς έκανε λάθος επιλογές. Είναι επίσης φυσικό επακόλουθο πρόβλημα μιας τέτοιας πολιτικής, να μαζέψεις πολλούς φθηνούς παίκτες σε κάποιες θέσεις, και σε κάποιες άλλες να μην βρεις ούτε έναν. Ίσως γι αυτό έχουμε τόσο παράξενη σύνθεση ρόστερ.
Η λύση πιθανόν να είναι να γίνει ένας συνδιασμός. Να έχεις 4-5 καλούς και ακριβούς παίκτες, των 400-500 χιλιάδων ευρώ, και τριγύρω τους νέα παιδιά που θα πληρώνονται λίγα και θα ξεσκίζονται να γίνουν αυτοί χαλίφηδες στην θέση του χαλίφη, ή να πάρουν αξιόλογη μεταγραφή! Αλλά... τι λέω? Και αυτό προβλεπόταν στο σχέδιο Κιντή. Το λάθος όμως ήταν πως... οι ακριβοί παίκτες μας, ο Ριέρα, ο Μπλαλαμπαν, ο Βαζ Τε ίσως, ο Κούμο, ο Μανιάτης, και ποιος ξέρει και ποιος άλλος, έγιναν (οι περισσότεροι εξ αυτών) σαν δημόσιοι υπάλληλοι, ήθελαν από μια μπάλα ο καθένας για πάρτη του, σε ποιόν να δώσουν άλλωστε, στον τοκογλυμούτσα συμπαίκτη τους? Εάν ξεχώριζε ένας από τους άλλους, θα αποκτούσε απαιτήσεις!!! Εάν αναδεικνυόταν ένας από τους άλλους, θα κινδύνευε η δικιά τους θέση και τα δικά τους έσοδα... Οι καλοπληρωμένοι αστέρες δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.
Τουτέστιν, το μοντέλο Κιντή, ενώ θεωρητικά ήταν πολύ λογικό, στην πράξη απέτυχε ολοσχερώς, και αυτό θα συμβεί και σε όλη την χώρα μας. Διότι οι "Τροϊκανοί" που σχεδιάζουν επί χάρτου μέτρα για την εξυγίανση της οικονομίας μας, είναι Κιντήδες. Ο Κιντής αντιμετώπισε τους παίκτες σαν νούμερα, και το ΔΝΤ σαν νούμερα μας βλέπει κι αυτό.
Ήδη στην χώρα μας, έχουμε 2 εκατομμύρια Χίκες, Φουγκουγιάμες και Οπουκάπους, έτοιμους να δουλέψουν για ψίχουλα, ελπίζοντας να γίνουν αυτοί μια μέρα σαν εμάς τους Έλληνες, εμείς βέβαια δεν θέλουμε να καταντήσουμε σαν αυτούς, ενώ η χώρα μας δεν παράγει τον πλούτο και το απαραίτητο κατά κεφαλήν εισόδημα που χρειάζεται για να μας συντηρήσει. Η χώρα μας είναι σαν τον Πανιώνιο, και τον ρόλο του Τσακίρη, τόσο καιρό τον παίζουν η ΕΟΚ και τα δάνεια που χρεώνουν τις επόμενες γενιές.
Εάν δεν βρούμε λύση στο πρόβλημα του Πανιωνίου, πως να γίνει υγιής και αυτοχρηματοδοτούμενη επιχείρηση, δεν πρόκειται να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της χώρας. Εμείς στον Πανιώνιο, το ζήσαμε το μοντέλο Κιντή, πριν το βιώσει όλη η χώρα από το ΔΝΤ. Ξέρουμε το αποτέλεσμα εκ των προτέρων, δεν χρειάζεται να γίνουμε προφήτες. Στύψτε το μυαλό σας να βρούμε λύση στο πρόβλημα του Πανιωνίου, για να δούμε ποια είναι η λύση και για το πρόβλημα της χώρας!
Καμιά ιδέα κάποιος?
Εγώ το μόνο που βλέπω σαν λύση, είναι να πειστούν οι πιτσιρικάδες του Πανιωνίου, να ξεσκιστούν στην προπόνηση, να μάθουν μπάλα, να γίνουν παικταράδες, να μάθουν να συνεργάζονται και να συνδυάζονται, χωρίς να απογοητεύονται από όσα παίρνουν... Σκληρή δουλειά, όχι για τα λεφτά (που έτσι κι αλλιώς δεν θα πάρουν), αλλά για να γίνουν αυτοί οι πρώτοι των πρώτων, ασχέτως αποδοχών. Να δημιουργήσουν πραγματική υπεραξία, και για τους εαυτούς τους αλλά και για την ομάδα. Έτσι, θα γεμίσει η εξέδρα με φιλάθλους που θα έρθουν να τους θαυμάσουν, θα γεμίσουν τα ταμεία της ομάδας με λεφτά από την μπουτίκ, από τις πωλήσεις παικτών κλπ, και σύντομα... οι ίδιοι οι μισθοί τους θα πάρουν την άγουσα προς τα πάνω, είτε μεταγραφούν είτε παραμείνουν στην ομάδα.
Έτσι θα έρθουν και οι σύλλογοι του εξωτερικού, θα έρθουν και τα Ευρωπαϊκά παιχνίδια, θα έρθουν και τα χρήματα από το Γιουρόπα ληγκ ή και το Τσάμπιονς ληγκ. Τόσο απλά.
Το ίδιο ισχύει με την χώρα. Δουλειά, πραγματική δουλειά, πραγματικά ανταγωνιστικά προϊόντα με ποιότητα και φθηνή τιμή, οι μειωμένες αποδοχές των εργαζομένων δεν θα είναι πρόβλημα αφού και τα προϊόντα θα είναι φθηνότερα, και σύντομα θα αρχίσουν οι εξαγωγές. Αντέχουμε? Θα αφήσουμε τα καφενεία για να πάμε πίσω στα χωράφια? Τις καφετέριες για να πάρουμε πραγματική γνώση στα Πανεπιστήμια? Θα δουλέψουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, ή θα συνεχίσουν επ' άπειρον να πληρώνονται για να τρέχουν τον κόσμο? Ο ιδιωτικός τομέας θα δουλέψει? Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί ένα μπλουζάκι κόστους 3 ευρώ, πουλιέται 50 ή 100, και πουλάει το μαγαζί 1-2 μπλουζάκια και δεν βγαίνει, ενώ εάν τα πουλούσε 10 ευρώ ας πούμε, θα πουλούσε πολύ περισσότερα και θα κέρδιζε από την ποσότητα...
Δεν γίνεται να κονομάνε στην χώρα μας οι Κινέζοι, ενώ κλείνουν τα μαγαζιά των Ελλήνων. Είναι παράλογο.
7 σχόλια:
Αν όντως υπάρχει πλήρης αντιστοίχιση Πανιωνίου μετά Τσακίρη και Ελλάδας της Τρόικας και πάμε στον Πανιώνιο με το αντίστοιχο της λύσης Μνημονίου, τότε πρέπει να υποβιβαστούμε και μια και δυο κατηγορίες για να μειωθούν τα έξοδά μας να έρθουμε στα ίσια μας ... και μετά να ξεκινήσει η ανάπτυξη...
Είναι αντίστοιχο της μείωσης μισθών και συντάξεων, της ύφεσης και ανεργίας, που ΚΑΠΟΤΕ θα δημιουργήσουν Ασιατικές συνθήκες ανάπτυξης στο τέρμα της εξαθλίωσης.
Μια άλλη ίσως διαφορά είναι ότι για τον Πανιώνιο μπορεί να μην είναι απολύτως αργα και να υπάρχει αναστροφή αν κατορθώσει να πουλήσει το Γενάρη και να καλύψει με καλούς δανεικούς τα κενά του ώστε να μην υποβιβασθεί. Παράλληλα βάζει και το κάτι τις στα ταμεία από τις μεταγραφές και κάπως κινείται, εφόσον διώξει και τα "βαρίδια". από κει και πέρα θέλει μετρημένες κινήσεις και ανάπτυξη με βάση τους νέους.
Για την Ελλάδα είναι σίγουρα πιο αργά αν και το πούλημα πόρων φαίνεται και εκεί σαν η μόνη λύση...
Μία άλλη διαφορά, είναι πως θα βρεις ανθρώπους να αγαπάνε την ομάδα, και μπορείς να εμπνεύσει μια ομάδα νέα παιδιά να δουλέψουν για το μέλλον της ομάδας και το δικό τους, ενώ... εδώ και πάρα πολλά χρόνια όποιος αγαπάει την χώρα του τρώει την ρετσινιά του εθνικιστή, και η χώρα δεν εμπνέει κανέναν πλέον να την αγαπήσει, να δουλέψει για το γενικό καλό που θα φέρει και το ατομικό.
Λες ο Κιντής όταν δήλωνε αναμορφωτής της κοινωνίας, να εννοούσε περισσότερα?
Τώρα τελευταία, ακούω πολλούς νέους να λένε πως στην Ελλάδα δεν έχουν μέλλον, θα την κάνουν για το εξωτερικό...
Φαντάζομαι κάτι ανάλογο θα αισθάνονται και οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές του Πανιωνίου.
Εάν φύγουν στο εξωτερικό όσοι κάτι αξίζουν, τότε... η χώρα μας (ο Πανιώνιος) σε τι θα βασιστεί για να ξανασταθεί στα πόδια της (του)? Σε όσους δεν αξίζουν και δεν μπορούν να διεκδικήσουν αλλού κάποια καλύτερη μοίρα?
Τον Γενάρη, μαζί με τους όποιους δανεικούς στην ομάδα, θα αποκτήσουμε και δανεικούς-εισαγόμενους Υπουργούς, εκπροσώπους της Τρόικα που θα ακολουθούν τους Υπουργούς και θα τους ελέγχουν σε κάθε βήμα τους...
Ας κάνουμε μια παραδοχή, πως ο Μπέος και ο Ψωμιάδης είναι λαμόγια... Δεν το λέω για να τους χαρακτηρίσω, αλλά για να τους χρησιμοποιήσω στο πιο κάτω παράδειγμα:
Θα βάζατε τον Μπέο και τον Ψωμιάδη να εξυγιάνουν τον Πανιώνιο?
Μπροστά στο ΠΑΣΟΚ και στην ΝΔ, ο Μπέος και ο Ψωμιάδης είναι άγιοι!!!
Κι αν ο Πανιώνιος έχει κάποια ελπίδα, έστω και με επώδυνες συνθήκες για εμάς τους οπαδούς, για την χώρα δεν υπάρχει ελπίδα, αφού αυτοί που χειρίζονται την κρίση, είναι αυτοί που την δημιούργησαν και την εξέθρεψαν.
Σε πολλά πράγματα συμφωνούμε Αντώνη, αλλά σε ένα είμαι κάθετα αντίθετος..
Μην τσιμπάς κι εσύ στην Γκεμπελική προπαγάνδα γιά τις ΔΕΚΟ... Επειδή θα με πάρει ατελείωτη ώρα να σου εξηγήσω, θα τα πούμε από κοντά...
Μόνο ένα θα πω : ΔΕΚΟ σημαίνει Δημόσια Επιχείρηση Κοινής Οφέλειας.
Κοινή οφέλεια δε σημαίνει παραγωγή, αλλα την πληρώνεις γιατί σου παράγει κοινωνικό ΕΡΓΟ, δεν είναι φάμπρικα να βάζεις έσοδα μείον έξοδα άρα μπαίνω μέσα...
Anyway, τα είπα εν τάχει,γιατί σε θεωρώ σκεπτικιστή, και θα πρέπει να ξέρεις ότι ακόμα και η αναφορά στις ΔΕΚΟ μόνο και μόνο σαν παράδειγμα, δημιουργεί εντυπώσεις, κάτι που οφελεί μόνο αυττούς που τόσον καιρό παλεύουν να αποδείξουν ότι γιά το χάλι της Ελληνικής οικονομίας φταίνε οι εργαζόμενοι...
Κατ αρχάς θεωρώ τις ΔΕΚΟ ως επιχειρήσεις που δεν θα έπρεπε να πουληθούν.
Υπό προϋποθέσεις ανταγωνισμού, θα μπορούσα να το συζητήσω, αλλά επειδή δεν υπάρχουν τέτοιες προϋποθέσεις, δεν μπορεί να εκποιείται η περιουσία του Ελληνικού λαού, σε ιδιωτικά συμφέροντα, ούτε μπορεί το ρεύμα, το νερό, και άλλα Δημόσια αγαθά να ανήκουν σε ιδιώτη.
Δεν ξέρω για όσα συμβαίνουν στον ΟΣΕ, για παράδειγμα.
Μπορώ να σου πω τι συμβαίνει στην Μαρίνα Αλίμου, που ανήκει στα ΕΤΑ, Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα.
30 χρόνια τώρα, φάγανε, φάγανε, φάγανε...
Προσλάβανε, προσλάβανε, προσλάβανε...
Κλέψανε, κλέψανε, κλέψανε...
Τις εγκαταστάσεις ποτέ δεν τις συντηρήσανε, δεν κάνανε ούτε το ελάχιστο από όσα θα έκανε κάποιος νοικοκύρης. Το κόστος του αυτονόητου εκατονταπλασιάστηκε, υπάρχει υπερπληθώρα εργαζομένων που δεν πατάνε καν, καθαρίστριες που δεν καθαρίζουν, φύλακες που δεν φυλάνε, κλπ. Χρόνια τώρα εξυπηρετούνται πολιτικά συμφέροντα, ρουσφετολογικές προσλήψεις, κλπ.
Για να καταλάβεις, μια μαρίνα που θα έπρεπε να χωράει 800-900 σκάφη, φιλοξενεί 2000+ σκάφη, γιατί κάποιοι λαδώνονται και χώνουν κι άλλα σκάφη μέσα. Πολλά από αυτά, είναι με άνωθεν εντολές. Πολλά από αυτά που συμβαίνουν όμως, είναι μικρομάγαζα εργαζομένων που έχουν πόστα.
Ακόμα και να έχει πρόθεση κάποιος κάτι να κάνει, συναντάει τείχος από συμφέροντα που τον πολεμάνε, άσε που σύντομα διαπιστώνει πως τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει, και μπαίνει κι αυτός στα κόλπα.
Οι εργαζόμενοι έχουν καταλήξει είτε λαμόγια, είτε τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας.
Τα έσοδα της Μαρίνας θα μπορούσαν να φτάνουν τα 7-8 εκατομμύρια (με μια ορθολογική εκμετάλλευση της μαρίνας), αλλά δεν ξεπερνάνε τα 3-3,5 εκατομμύρια τον χρόνο, ενώ τα λειτουργικά έξοδα δεν θα έπρεπε να ξεπερνάνε τα 2 εκατομμύρια, και τώρα με το ζόρι ισοσκελίζονται με τα μειωμένα έσοδα, χωρίς να γίνονται οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης.
Τα τελευταία 3-4 χρόνια, έχουν αλλάξει 4-5 διευθύνοντες συμβούλους, και το μεγαλύτερο διάστημα από αυτό χάθηκε χωρίς να υπάρχει καν διευθύνων σύμβουλος, οπότε δεν υπήρχε κανένας να παίρνει αποφάσεις.
Η εικόνα της διάλυσης λοιπόν, δεν είναι τυχαία.
Απαξιώνεται η Μαρίνα, ώστε να δοθεί κάποια στιγμή το φιλέτο σε κάποιον ιδιώτη, αυτόν που θα χώσει τα περισσότερα. Μοναδικό εμπόδιο στα σχέδια τους, είμαστε εμείς και το σωματείο μας, οι επαγγελματίες, και μας σώζει ότι δεν έχουμε πολιτική ταμπέλα, δεν εξυπηρετούμε συμφέροντα, και έχουμε και μια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας εδώ και 10 χρόνια, που δεν επιτρέπει στις αυξήσεις των τιμών πάνω από τον πληθωρισμό.
Εάν όλες οι επαγγελματικές οργανώσεις και τα σωματεία είχαν κάνει ανάλογο αγώνα, ούτε τα διόδια θα αυξάνονταν ποτέ πάνω από τον πληθωρισμό, ούτε άλλες ανάλογες χρεώσεις. Οι "παγωμένες" τιμές και το ισχυρό σωματείο, είναι αποθαρρυντικός παράγοντας για τους επίδοξους ιδιώτες που επιβουλεύονται το μπον φιλέ, την Μαρίνα.
Το βασικό επιχείρημα κατά της ιδιωτικοποίησης, είναι ότι θα μπορούσε θεωρητικά να λειτουργήσει το πράγμα, αλλά... επειδή οι μαρίνες της Αττικής είναι έργα τουριστικής υποδομής της χούντας, και έκτοτε δεν έχει ικανοποιηθεί ούτε στο ελάχιστο η ζήτηση σε υποδομές, δεν μπορεί να χαρίσουν ένα μονοπώλιο σε έναν ιδιώτη που θα αποσκοπεί στην μεγιστοποίηση των κερδών σε συνθήκες μη ανταγωνισμού.
Δεν ξέρω τι γίνεται στον ΟΤΕ, στον ΟΣΕ, στην ΔΕΗ, κλπ, αλλά... υποθέτω πως οι συνθήκες είναι ανάλογες.
Φταίνε και οι εργαζόμενοι. Ο κάθε ένας που κάτι έκλεβε, ο κάθε ένας που λούφαρε, ο κάθε ένας που πληρωνότανε για να μην κάνει τίποτα, που έβλεπε τα προβλήματα αλλά δεν αντιδρούσε γιατί έπεφτε ο μισθός και δεν θα φτιάξει αυτός τον κόσμο...
Δεν είμαστε άγιοι, έχουμε βάλει όλοι το χεράκι μας.
Για να το παρομοιάσουμε με τον Πανιώνιο, τα όποια λαμόγια φάγανε από όσα έδινε ο Τσακίρης τόσα χρόνια, δεν φταίνε?
Όσοι πήρανε τον μισθό τους, αλλά δεν κάνανε την δουλειά για την οποίαν προσελήφθησαν, δεν φταίνε?
Όσοι από τους παίκτες έχουν αράξει, δεν κάνουν τίποτα για να βελτιώσουν την εικόνα τους και την εικόνα της ομάδας, δεν φταίνε?
Όταν μπαίνει ο Βαζ Τε, και κοροϊδεύει, ποιός φταίει? Ο Τσακίρης?
Κι επειδή ο Τσακίρης είναι ιδιώτης που έβαζε τα λεφτά του, ήταν φυσικό να την κάνει... Αλλά στις ΔΕΚΟ, δεν υπήρχε ένας Τσακίρης να αντιδράσει σε 2-3-4 χρόνια, αλλά το όλο πρόβλημα διαιωνίστηκε, και τώρα χρεοκοπήσαμε όλοι μαζί, και το κόστος των πρόωρων συντάξεων, των εφ' άπαξ, των μπόνους, των ασυντήρητων υποδομών, των λουφαδόρων, των λαμόγιων, κλπ θα το πληρώσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας!!!
Οι παίκτες πάντως, ανήκουν σε μια από τις λίγες κατηγορίες εργαζομένων που οι αποδοχές και η επαγγελματική τους ανέλιξη είναι ευθεία συνάρτηση της απόδοσής τους. Οπότε, σε γενικές γραμμές τους συμφέρει να αποδίδουν όσο καλύτερα μπορούν.
Δυστυχώς κάποιοι δικοί μας μάλλον σκόπιμα έχουν μειωμένη απόδοση ή παριστάνουν τους τραυματίες, για να διευκολυνθεί η μεταγραφή τους.
Αυτό βέβαια, δεν πρέπει να γίνει λόγος για να τους "χαρίσει" ουσιαστικά ο Πανιώνιος!
Πέρα απ' αυτό, η ομάδα μας έχει την τύχη να έχει κατά καιρούς παίκτες που κάνουν τη δουλειά τους θαυμάσια και γίνονται περιζήτητοι.
Φροντίζει όμως πολύ γρήγορα να τους παραχωρεί, χωρίς όμως ποτέ να τους αντικθιστά με άλλους αξιόλογους.
Γνώστης των οικονομικών της ομάδας δεν είμαι για να ξέρω αν δε γίνεται αλλιώς, αλλά τι καλό μπορεί να περιμένει κανείς όταν συνεχώς ακολουθείται αυτή η τακτική;
Δημοσίευση σχολίου