Άντρας θα πει να μην δειλιάς, όπου κι αν δώσεις μάχη,
Να ξεψυχάς κι όμως να λες, θάνατος δεν υπάρχει!!!
Του άντρα τον εγωισμό, μια πράξη τον τελειώνει,
να βλέπει αυτή που αγαπά, σ' άλλου αγκαλιά να λιώνει...
Άντρας λογάται όποιος μπορεί, τον πόνο να αντέξει,
να'ναι η ψυχή στο στόμα του, και να μη βγάζει λέξη...

Λευτέρης

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Δεν υπάρχουν χρήματα

Το μοντέλο πάνω στο οποίο αναπτύχθηκε ο αθλητισμός στην Ελλάδα, τα τελευταία 30  (και βάλε) χρόνια είναι πολύ λάθος. Σε μια χώρα 10-12 εκατομμυρίων ανθρώπων, είναι παράδοξο να υπάρχουν τόσοι πολλοί επαγγελματίες αθλητές. Και μάλιστα, η πλειοψηφία τους, είναι εισαγόμενοι!!!

Οι εκάστοτε κυβερνήσεις χρηματοδότησαν τον πρωταθλητισμό και τις διακρίσεις μιας ελίτ  επαγγελματιών αθλητών, για να ανεβαίνει η ψυχολογία του κόσμου από τις επιτυχίες τους (ασχέτως των μέσων που μετήλθαν για να τις πραγματοποιήσουν) , όπως έκαναν κάποτε οι χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ. Τι απέγινε το ταλέντο των Ελλήνων και μεγάλη μας "ψυχή"? Εκεί που σαρώναμε τα μετάλλια στην άρση βαρών, τώρα δεν μπορούμε να σηκώσουμε ούτε τα μποξεράκια μας...
Τι απέγιναν οι διακρίσεις των αθλητών μας στον στίβο?

Αυτήν την στιγμή, έχουμε επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, επαγγελματίες μπασκετμπολίστες, επαγγελματίες βολεϊμπολίστες, τρώνε παντεσπάνι στην χώρα μας όλες οι φυλές του κόσμου στα αθλήματα αυτά. Πόσο λογικό είναι να συντηρούνται όλα αυτά τα επαγγελματικά αθλήματα, που εισάγουν και χρυσοπληρώνουν τόσους τόσους αθλητές, που είμαστε ανίκανοι να τους παράγουμε μόνοι μας?

Κανένας δεν ξέρει με ακρίβεια πόσα χρήματα έχουν δαπανηθεί στην ΠΑΕ Πανιώνιος για παράδειγμα, αλλά το βρίσκω εντελώς παράλογο να ξοδεύεται ένας πακτωλός χρημάτων για να σέρνονται στο γήπεδο και να κονομάνε όλοι αυτοί οι μισθοφόροι (Έλληνες και Ξένοι), και ένα μέρος από τα χρήματα αυτά να είναι κρατικά χρήματα. Και εάν βρεθεί κατά καιρούς ένας τρελός (ή ηλίθιος) να "πετάξει" τα δικά του λεφτά στο πηγάδι χωρίς πάτο, είναι θέμα χρόνου να καταλάβει  πόσο βλάκας είναι και να την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια. Τελικά, ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο?

Ίσως να είχε λογική να υπάρχουν 2 επαγγελματικές ποδοσφαιρικές ομάδες στην Αθήνα, 1 στην Θεσσαλονίκη, 1 στην Κρήτη, μια στην Κέρκυρα ή στα Γιάννενα, και μια στην Θράκη, να υπάρχει μια επαγγελματική λήγκα που να αυτοχρηματοδοτείται, και να διασπείρεται σε όλο το μήκος και το πλάτος της χώρας. 

Ίσως και κάτι ανάλογο στο μπάσκετ, και that's it.
Δεν μπορεί να συνεχίζεται όλη αυτή η σπατάλη, σε μια εποχή που δεν υπάρχουν χρήματα.
Δεν έχει κανένα νόημα να χρεώνονται περισσότερο τα παιδιά και τα εγγόνια μας, για να κονομάνε οι μισθοφόροι και να παίζουν παιχνίδια και όσοι παράγοντες ξεπλένουν μαύρο χρήμα ή στήνουν παιχνίδια για το στοίχημα.

Κατά τα άλλα, να αναπτυχθεί ξανά ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, όσοι γουστάρουν να γυμνάζονται, να έχουν καλή φυσική κατάσταση και υγεία, να αθλούνται ερασιτεχνικά και να διασκεδάζουν όσο θέλουν και μπορούν. Δεν με χαλάει καθόλου που ασχολείται ο ένας γιος μου με το πόλο και ο άλλος με το βόλεϊ,  και εάν καταφέρει κάποιος από αυτούς να διακριθεί, να συνεχίσει να το κάνει παράλληλα με τις σπουδές του ή με την δουλειά του. Δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει το κράτος και οι επόμενες γενιές, να πληρώσουν τα μπράτσα και τους κοιλιακούς που θα αναπτύξει, για να προσελκύει περισσότερες γκόμενες από ότι θα κατάφερνε εάν παρέμενε σαν κεφτές.

Πιστεύω πως ο μέσος Νορβηγός, γυμνάζεται πολύ περισσότερο από τον μέσο Έλληνα, καιρός είναι να μιμηθούμε πιο ορθολογικά πρότυπα. Πως συντηρείται ο αθλητισμός σε όσες χώρες δεν έχουν επαγγελματικές λήγκες? Εάν υπάρχουν χορηγοί, έχει καλώς, αλλιώς... ένας καθαρά ερασιτεχνικός αθλητισμός.

Ο 23χρονος γιος μου, παίρνει το πτυχίο του σαν χημικός μηχανικός του Πολυτεχνείου. Χωρίς κάποιο μεταπτυχιακό, χωρίς κάποιες επιπλέον σπουδές, θα δυσκολευτεί πολύ να βρει κάποια δουλειά των 600 ή των 700 ευρώ τον μήνα. Την ίδια στιγμή, ο κάθε συνομήλικός του Τζαβελάκος θα παίρνει 100-200-300-500 χιλιάρικα τον χρόνο, και ένα μέρος αυτών των χρημάτων θα τα πληρώνουμε όλοι μας, μέσω των χρημάτων που ξοδεύει η πολιτεία για να συντηρεί τον επαγγελματικό αθλητισμό στην χώρα μας. Άλλο ένα μέρος, θα το πληρώσουμε ξανά εμείς όλοι, όταν η κάθε ΠΑΕ δεν  θα έχει χρήματα, και το κράτος κάθε τόσο θα βγάζει κάποιον νόμο με τον οποίον τα χρέη των ΠΑΕ θα χαρίζονται...

ΥΓ. Κι ενώ πρέπει να πουληθούν παίκτες για να χρηματοδοτήσουν τα λειτουργικά έξοδα (μισθοί , ενοίκιο προπονητικού κέντρου και λοιπές υποχρεώσεις) της ομάδας, κι ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ουσιαστικά (και τυπικά) η μεταβίβαση (δωρεάν) του 67% των μετοχών στον Ερασιτέχνη, ενώ λοιπόν δεν υπάρχει φράγκο και Δ.Σ., και συγχρόνως κανένας δεν γνωρίζει με ποιόν τρόπο θα τα καταφέρει η ομάδα, προσλαμβάνεται νέος προπονητής, ο οποίος ένα μήνα πριν ήταν ακριβός για τα οικονομικά μας... Άραγε ο Τάκης να ήρθε αυτήν την φορά αμισθί σαν τον Δάρα? Ο Ντάριο εάν έρθει, φαντάζομαι πως θα έρθει σχεδόν τζάμπα κι αυτός... Δεν υπάρχουν χρήματα για πέταμα.

Ο Ερασιτέχνης ενώ δεν ξέρει πως θα πληρώσει τις ήδη υπάρχουσες δικές του υποχρεώσεις, να δούμε πως θα πληρώσει τα έξοδα της ΠΑΕ... Κάτι βρωμάει, αλλά ας μην ασχοληθώ εγώ με φαντάσματα. Οι μάσκες εξακολουθούν να μας κρύβουν τα πρόσωπα, πιθανόν να μην τα δούμε ποτέ. Υπομονή, είμαι πολύ περίεργος να δω το νέο Δ.Σ. της ΠΑΕ, που θα επιλεγεί από τον Ερασιτέχνη.

3 σχόλια:

vyruss είπε...

Καλά, μετάλλιο στην άρση βαρών δεν ξαναπήραμε ποτέ όχι γιατί χάθηκε η "ελληνική ψυχή" αλλά γιατί σταμάτησε ο Ιακώβου να κάνει Σβαρτσενέγκερ από την ντόπα τους Ανθυπολοχαγούς ΠΡΟΠΟτζήδες...

amanAM είπε...

Και ο στίβος, λίγο πολύ το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει, από τότε που η Τσου-Λή σταμάτησε να τους στέλνει βιταμίνες...

amanAM είπε...

Σπανίως και που, υπάρχουν και οι φωτεινές εξαιρέσεις.

Κάποιος αθλητής, με πείσμα, με υπομονή, με επιμονή, με την τύχη να έχει προπονητές που θα πιστέψουν σε αυτόν, που δεν θα τραυματιστεί, που δεν θα πέσει θύμα της επιτυχίας του σε μικρή ηλικία και συνεχίσει, αντί να χαλαρώσει και να εισπράξει τους καρπούς των μέχρι τώρα κόπων του, που όταν πέσει σε μια κακή περίοδο δεν παρασυρθεί να "κλέψει", που δεν θα ισοπεδώσει τα πάντα για να βρει άλλοθι...

Ναι μπορεί να υπάρξει αθλητής που θα κάνει την υπέρβαση.