Άντρας θα πει να μην δειλιάς, όπου κι αν δώσεις μάχη,
Να ξεψυχάς κι όμως να λες, θάνατος δεν υπάρχει!!!
Του άντρα τον εγωισμό, μια πράξη τον τελειώνει,
να βλέπει αυτή που αγαπά, σ' άλλου αγκαλιά να λιώνει...
Άντρας λογάται όποιος μπορεί, τον πόνο να αντέξει,
να'ναι η ψυχή στο στόμα του, και να μη βγάζει λέξη...

Λευτέρης

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

επίλογος

Η Καβάλα είναι μια μέτρια ομάδα, που παίζει όλη πίσω, και περιμένει την μια και μοναδική ευκαιρία για να πετύχει γκολ. Η Εθνική Ελλάδος, με την ίδια τακτική, κέρδισε ολόκληρο Γιούρο, αλλά... το παιχνίδι της Καβάλας δεν βλέπεται. Ο Πανιώνιος επί Λίνεν με τον Φερνάντεζ και τον Τζιμπούρ, έπαιζε μπάλα. Χαιρόσουνα να τον βλέπεις. Και τότε είχαμε κάποια παλτά, αλλά η ομάδα προσέφερε θέαμα, και κατάφερε 2 φορές να τερματίσει στην 5η θέση.

Ο χθεσινός Πανιώνιος, είχε πάθος και τίποτα άλλο, αλλά μετά από μια μακροχρόνια περίοδο δημοσιουπαλληλικής νοοτροπίας και αδιαφορίας, το πάθος αυτό δίνει ελπίδες για το μέλλον. Η ομάδα έχει σοβαρότατο πρόβλημα ρόστερ. Ο βασικός κορμός της ομάδας έχει κάποιους αξιόλογους παίκτες, αλλά σαν σύνολο είναι μέτριο, και από τον πάγκο δεν υπάρχουν λύσεις. Με τον τραυματισμό 2-3 παικτών και το (φυσιολογικό) ντεφορμάρισμα κάποιων άλλων, είναι φυσικό να καταλήξουμε στην σημερινή κατάσταση.
Εάν με τον Παράσχο και με το πάθος καταφέρουμε να την σώσουμε την χρονιά και παραμείνουμε στην κατηγορία, το καλοκαίρι πρέπει να γίνει ένας σοβαρός σχεδιασμός, σοβαρή ενίσχυση της ομάδας, πράγμα που σημαίνει ορθολογική μεν, αλλά και γενναία δαπάνη ενός σοβαρού κεφαλαίου.

Τείνω να πιστέψω πως ο Φερέρα, είχε κάποια δίκια. Όταν δήλωνε πως δεν έχει παίκτες, και με τους υπάρχοντες δεν μπορεί να κάνει πιο σπουδαία πράγματα. Αναγκάστηκε σε κωλοτούμπες, και προσωρινά ήρθαν κάποια αποτελέσματα.
Όταν είδε πως ο άρρωστος δεν είχε ελπίδα, όταν είδε πως δεν επρόκειτο να ενισχυθεί στην μεταγραφική περίοδο, την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια. Έκλεισε το στόμα του, και πήδηξε από το καράβι ο πόντικας, για να μην πνιγεί ο ίδιος. Τα ποντίκια πάντα φεύγουν πρώτα.

Κάπου διάβασα για κάποια χρήματα που ξοδεύτηκαν πρόσφατα από τον Τσακίρη, δεν γνωρίζω, αλλά δεν αμφισβητώ το ότι Τσακίρης έχει ξοδέψει μπόλικα χρήματα, για το χόμπι του να είναι ιδιοκτήτης του Πανιωνίου.

Ο Πανιώνιος μου θυμίζει ένα σκάφος, έτοιμο να βουλιάξει. Ο ιδιοκτήτης του, ξοδεύει χρήματα για την επίλυση τρεχόντων προβλημάτων, αλλά το σκάφος παραμένει σαπάκι. Ένα φτιάχνεις, άλλα 10 χαλάνε. Βάζει μαστόρους να φτιάξουν το ντεκ, αλλά καταρέει η μηχανή. Βάζεις μηχανικούς, μπάζει νερά από τα ύφαλα. Είναι ένας κουμπαράς, χωρίς πάτο. Ακόμα και τα χάτς μπάζουν νερά.
Εάν δεν βγει έξω το σκάφος, στο καρνάγιο, και εάν δεν γίνει γενική ανακατασκευή από σοβαρό και οργανωμένο τημ επισκευαστών, εάν δεν γίνει μια σοβαρή δαπάνη αλλά και σωστή δουλειά, το σκάφος θα στοιχίζει, αλλά ούτε έσοδα δεν πρόκειται να φέρει, και όσα λεφτά ρίχνεις απλώς θα χάνονται.
Ο Παράσχος μου θυμίζει παραδοσιακό καραβομαραγκό, δεν έχει στυλ, αλλά έχει εμπειρία στο να βουλώνει τρύπες και μπορεί να μας σώσει.

Με ενέσεις και με πρόχειρες λύσεις όμως, δεν πάμε πουθενά. Αυτήν την στιγμή προέχει να μην βουλιάξουμε, και να φτάσουμε στο λιμάνι σώοι. Μετά είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων. Θα στείλουμε το σκάφος έτσι, ξανά έξω στο πέλαγος? Θα κάνουμε πρόχειρες επισκευές, ή θα κάνουμε πραγματική ανακατασκευή. Η απόφαση πρέπει να ληφθεί τώρα, γιατί το καλοκαίρι θα έρθει, και θα περάσει γρήγορα. Κι αν δεν έχουν παρθεί από τώρα οι αποφάσεις, για να σηκώσουμε τα μανίκια και στρωθούμε στην δουλειά όταν θα πρέπει, δεν θα μένει χρόνος για αποφάσεις και για να επιτευχθούν οι λύσεις άμεσα.

Κάποτε είχα γνωρίσει τον κυρ Αντώνη από την Ικαρία, που αγόρασε ένα παλιό σκαρί, σε εξαιρετικά καλή τιμή. Το σκάφος ήταν αξιόπλοο. Ο κυρ Αντώνης το έβγαλε στις σχάρες, και το έκανε φύλο και φτερό. Έστειλε τα πάντα για επισκευή, πολλά εξ αυτών επιστρέψανε ίδια, διότι δεν χρειάζονταν κάποια επισκευή. Ξόδεψε 3 φορές παραπάνω από όσο του στοίχισε το σκάφος, για να ελεγχθεί και να αλλάξει κάθε παλιά βίδα, όλα τα ηλεκτρικά, όλα τα υδραυλικά, κλπ. Στο τέλος, είχα θεωρήσει πως ο άνθρωπος αυτός είχε κάνει μια μεγάλη τρέλα, να ξοδέψει τόσα χρήματα σε περιττές επισκευές.

Κάποια στιγμή, έριξε το σκαρί πίσω στην θάλασσα, και έκτοτε έχουν περάσει χρόνια. Πέραν την φυσιολογικής συντήρησης, δεν έχει ξοδέψει άλλα χρήματα, ξέρει το σκάφος του μέχρι και την τελευταία βιδα, ξέρει και εμπιστεύεται τα υλικά που ο ίδιος επέλεξε και επίβλεψε στην τοποθέτηση τους. Χρόνια τώρα οργώνει το Αιγαίο, με μπουνάτσες και μποφώρια, και δεν ανησυχεί για τίποτα.

Αυτό χρειάζεται και ο Πανιώνιος, αλλιώς θα πελαγοδρομεί, τυχαία θα βρίσκει την ρότα του, και κάθε τρεις και λίγο, κάποια παλιά βιδα, κάποιος παλιός σωλήνας, κάποιο παλιό καλώδιο θα τα παίζει, και θα φλερτάρουμε με το ναυάγιο, άσε που μέχρι να δούμε τι φταίει, θα έχουμε χάσει τον δρόμο μας, και τα άλλα σκάφη, κατώτερης δυναμικής και αξίας, θα μας περνάνε στον αγώνα...

Ας ξεχάσει τα ψυχολογικά του ο καπετάν Τσακίρης, δεν είναι ώρα για τέτοια, γιατί θα πνιγούμε. Εμείς θα στενοχωρηθούμε, και αυτός θα χάσει τα λεφτά του. Τώρα είναι η ώρα να γίνει ο ηγέτης του Πανιωνίου, να οδηγήσει το σκάφος στο λιμάνι όπως-όπως, και μετά να σηκώσει τα μανίκια και να στρωθεί στην δουλειά, για να μην ξαναβρεθούμε σε τέτοια χάλια.

Θα δεχτώ επίσης πως... δεν θα γίνουμε ποτέ Ολυμπιακός ή Παναθηναϊκός. Αλλά η φετινή ΑΕΚ των χιλιάδω προβλημάτων και των απλήρωτων παικτών, ο ΠΑΟΚ με τα σοβαρά οικονομικά και διοικητικά προβλήματα, και ο Άρης που δεν μπορεί να οργανώσει την Λεγεώνα των ξένων του, δεν είναι φόβητρα. Φέτος, ένας σοβαρός Πανιώνιος σαν αυτόν την εποχής του Λίνεν, θα είχε στόχο την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα, και θα την κατακτούσε χαλαρά.

Αλλά με τα φετινά μας χάλια, το επόμενο παιχνίδι με τα Γιάνενα της β εθνικής, μοιάζει (και είναι) ντέρμπυ. Ο Πανθρακικός των 9 βαθμών μοιάζει δύσκολος στόχος, και κάτι Ξάνθες και Λάρισες θα μας βγάλουν την ψυχή. Την Καβάλα που μας νίκησε ήδη 2 φορές στην έδρα μας, την βλέπουμε σαν Μπαρτσελόνα.

Εγώ ένα έχω να πω: Ότι έγινε, έγινε. Ποτέ ξανά τέτοια χάλια. Ποτέ ξανά!!!

8 σχόλια:

antonis είπε...

Προσυπογράφω απόλυτα αυτά που λές για το ρόστερ της ομάδας μας, και πρέπει πολλοί από εμάς να ομολογήσουν ότι κάναμε λάθος με τον ΦΕΡΕΡΑ.
Όχι γιατί ο ΦΕΡΕΡΑ ήταν καλός προπονητής, αυτό δεν θα το μάθουμε ποτέ, αλλά γιατί και ο ΧΑΠΕΛ να αναστηνότανε δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι με τους παίκτες που έχουμε.
Ας μην ξεχνάμε ότι με το Φερερα κάναμε 2 νίκες εκτός, νικήσαμε την ΑΕΚ, και η εμφάνιση με τον ΒΑΖΕΛΟ στο ΟΑΚΑ με 10 παίκτες ήταν επική .
Του σούραμε τα εξ αμάξης του ανθρώπου, αν και η ομάδα έπαιξε ελκυστικό ποδόσφαιρο σε κάποια παιχνίδια. Τι καλύτερο μπορούσε να κάνει με τους , κονοεδες , ανδριόλες , γουνδουλακιδες, ομο σκουφαλη και τους λοιπούς αμπαλους. Για αυτό άλλωστε και έφυγε όταν συνειδητοποίησε ότι οι ΦΙΛΑΘΛΟΙ μας , και ο ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ του ζητούσαν να γίνει ΟΥΡΙ ΓΚΕΛΕΡ, γιατί νόμιζαν οι αφελείς ότι έχουμε ρόστερ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑΣ.
Ας σωθούμε τώρα παίζοντας το ΗΡΩΙΚΟ ποδόσφαιρο της Προοδευτικής, γιατί κάτι άλλο δεν μπορούμε να παίξουμε, παρά μόνο το πουλάκι μας.

br fun_atic είπε...

Θα μπορούσα να συνυπογράψω ολόκληρο το κείμενο εάν ήξερα ένα πράγμα το οποίο θεωρώ πάρα πολύ βασικό.

Δέχομαι ότι ο Τσακίρης ξόδεψε 4,3 εκ ευρώ (μάλλον μιλάμε για το συνολικό ποσό που έδωσε γενικά στον Πανιώνιο και όχι γιά μεταγραφές - ενώ συμπεριλαμβάνονται σίγουρα και χρήματα γιά αποζημιώσεις).

Να δεχτώ ότι ο Φερέρα είχε κάποια δίκια. Αυτό που θα ήθελα να ξέρω είναι ποιος και με ποιο κριτήριο κάνει τις μεταγραφές στον Πανιώνιο.

Συγκεκριμένα: Κάποιοι παίκτες αποδεσμεύτηκαν πριν να τους δει ο Φερέρα. Ποιός αποφάσισε γι αυτό το θέμα;

Κάποιος έστειλε τον Λαγωνικάκη να ψάχνει παίκτες στη Λατινική Αμερική; Με ποιο κριτήριο αφού ο προπονητής δεν είχε αντίληψη και προσωπική γνώση; Ο Φερέρα έφερε κάποιους παίκτες πριν να δει καλά τους υπόλοιπους. Από αυτούς έπιασε μόνο ένας. Όταν είδε την ομάδα, γιατί δεν ζήτησε την αποδέσμευση κάποιων παικτών και την αντικατάστασή τους από άλλους, αφού το μπάτζετ ήταν τόσο μεγάλο;

Κάποιοι συμφώνησαν να καλυφθούν οι τρύπες της ομάδες με δανεικές λύσεις από την Εσπανιόλ. Ποιοί ήταν αυτοί; Γιατί να συμβεί αυτό αφού το μπάτζετ ήταν μεγάλο;

Εκεί λοιπόν είναι όλο το ζουμί της χρονιάς.

Όταν ανέλαβε ο Λίνεν πίσω από τον Τσακίρη υπήρχε μια ολόκληρη ομάδα στελεχών. Δεν ξέρω αν έβλαψαν τον σύλλογο, ξέρω όμως ότι είχαν και κάποιες πετυχημένες επιλογές και σίγουρα γνώριζαν καλύτερα το αντικείμενο. Αυτή η ομάδα έφερε τον Λίνεν, σε αυτή την ομάδα είχε εμπιστοσύνη ο Τσακίρης που δεν είναι κλασικός ποδοσφαιρικός παράγοντας (άλλο αν μετά απογοητεύθηκε), έτσι προέκυψαν κάποιοι καλοί παίκτες και όλα τα υπόλοιπα.

Το πρόβλημα του Πανιωνίου είναι καθαρά σε επίπεδο στελεχών. Αυτό αντανακλά σε κακές επιλογές προπονητών - παικτών κ.λ.π και δημιουργεί αγωνιστικό πρόβλημα.

zamis είπε...

Ακριβως ετσι οπως τα λετε ειναι αλλα επειδη εμεις τα λεμε κι εμεις τ'ακουμε παρα παρα πολυ καιρο τωρα,εχω μονο να πω οτι αν δεν ξεσκεπαστει ολο αυτο το σαπιο οικοδομημα ΤΩΡΑ,ελπιδα δεν υπαρχει.
Και μην ξανακουσω απο κανενα για δημιουργια κλιματος κλπ.
Οι φιλαθλοι ειμασταν εκει σε ολη τη διαρκεια της χρονιας υποστηριζοντας αυτη την αθλιοτητα που εφτιαξαν καποιοι.

amanAM είπε...

να δούμε πως θα βρούμε 11 παίκτες για τα Γιάνενα...

vassilis είπε...

Εγώ θα διαφωνήσω, στο θέμα του Φερέρα. Ο Φερέρα πήγε καλά με τους παίκτες που στην αρχή δεν έβαζε.

Η ομάδα που βλέπουμε είναι δημιούργημα του. Το ότι δεν έχουμε κανένα δημιουργικό χαφ είναι δική του επιλογή. Το ότι δεν έχουμε παρά ένα σεντερ μπακ πάλι δική του επιλογή είναι.

Ο Κούκετς που μπαίνοντας αλλάζει την εικόνα της ομάδας ήταν στα αζήτητα με τον Φερέρα. Χτες έπαιξε 75 λεπτά (αυτά για τα ιατρικά προβλήματα) και πριν 3 μέρες άλλα 50.

Κατά τα άλλα κοντός ψαλμός Αλληλούια. Το καλοκαίρι είναι κοντά και θα δούμε κατά πόσο κάποιοι είναι αποφασισμένοι να βάλουν το μαχαίρο το κόκκαλο.

amanAM είπε...

o Φερέρα ήταν κασμάς!
Απλώς είχε κάποια δίκια στο θέμα του ρόστερ, όπως αρχικά είχε επισημάνει.
Μετά κάποιοι τον πίεσαν να σωπάσει και να αρχίσει τις κωλοτούμπες.

Και βέβαια είναι αυτός ο πρωτομάστορας αυτής της ομάδας. Και παραιτήθηκε, ακριβώς γιατί δεν έβλεπε φως στο τούνελ, που ο ίδιος οδήγησε την ομάδα.

Είμαι βέβαιος πως υπάρχει και κάποια αλήθεια, που δεν μάθαμε και δεν θα μάθουμε ποτέ.

Ο τύπος έλεγε σαχλαμάρες όταν μας έλεγε πως η ομάδα πάει καλά, ότι του έφταιγε την μια ο αέρας, και την άλλη η άπνοια.

Πιθανόν να ήταν βλάκας. Πιθανόν να μην ήταν, αλλά να κορόιδευε, γιατί πληρωνόταν γι αυτό.

Δεν ξέρω εάν θα το μάθουμε ποτέ.

lefterix είπε...

Αντώνη, πάλι έγραψες....

Δεν κάνω σε κανέναν κριτική, ο απολογισμός θα γίνει στο τέλος...
Άμα τα πάρει όμως στο κρανίο ο Κρητικός, δεν είναι σαν τον Αντώνη, θα τα χώσει σε όλους, και θα κλαίνε...

Προς το παρόν,το κλείνω, στηρίζω την ομάδα με τα όσα και όποια ππροβλήματά της και πάω γήπεδο....

Εκεί θα είμαι, όπως ήμουνα και τότε, στα μπαράζ, στις Β' εθνικές, κ.λ.π...

Πόσο άραγε μπορεί να φοβηθεί ο βρεγμένος τη βροχή;


Καλά ξεμπερδέμματα παληκάρια μου...

lefterix είπε...

Αντώνη, πάλι έγραψες....

Δεν κάνω σε κανέναν κριτική, ο απολογισμός θα γίνει στο τέλος...
Άμα τα πάρει όμως στο κρανίο ο Κρητικός, δεν είναι σαν τον Αντώνη, θα τα χώσει σε όλους, και θα κλαίνε...

Προς το παρόν,το κλείνω, στηρίζω την ομάδα με τα όσα και όποια ππροβλήματά της και πάω γήπεδο....

Εκεί θα είμαι, όπως ήμουνα και τότε, στα μπαράζ, στις Β' εθνικές, κ.λ.π...

Πόσο άραγε μπορεί να φοβηθεί ο βρεγμένος τη βροχή;


Καλά ξεμπερδέμματα παληκάρια μου...