Άντρας θα πει να μην δειλιάς, όπου κι αν δώσεις μάχη,
Να ξεψυχάς κι όμως να λες, θάνατος δεν υπάρχει!!!
Του άντρα τον εγωισμό, μια πράξη τον τελειώνει,
να βλέπει αυτή που αγαπά, σ' άλλου αγκαλιά να λιώνει...
Άντρας λογάται όποιος μπορεί, τον πόνο να αντέξει,
να'ναι η ψυχή στο στόμα του, και να μη βγάζει λέξη...

Λευτέρης

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Η βία στα γήπεδα, είναι ένα φαινόμενο για το οποίο πολλές αιτίες ευθύνονται για την ύπαρξη του. Είναι βέβαιο πως πολύ πιο ειδικοί από εμένα έχουν προ πολλού ασχοληθεί με το θέμα, και έχουν πει την επαγγελματική τους άποψη.

Επειδή όμως οι ειδικοί πολλές φορές έχουν λόγους να συμπεράνουν αυτά που συμφέρουν αυτούς που τους πληρώνουν να πουν την άποψη τους, εγώ σαν μη ειδικός, θα ήθελα να πω την δικιά μου γνώμη.
Αφορμές για την εκδήλωση βίαιης συμπεριφοράς στα γήπεδα, είναι η χαλαρή αστυνόμευση, η ατιμωρησία, ο μιμητισμός των ανεγκέφαλων, το αίσθημα αδικίας που δημιουργείται στους οπαδούς από τις διαιτητικές αποφάσεις, η ανυποληψία του ποδοσφαίρου και το στήσιμο αγώνων ή η υποψία τέλος πάντων περί στημένων αγώνων, η ανωνυμία και η «προστασία» που προσφέρουν στο άτομο η μάζα και ο όχλος, καθώς και άλλες που πιθανόν να παραλείπω.

Όσο κι αν αντιμετωπιστούν οι αφορμές, δεν πρόκειται να εξαλειφτούν τα φαινόμενα, γιατί οι οπαδοί θα βρουν άλλες αφορμές για να εκδηλώσουν βίαιη συμπεριφορά.

Τα αίτια είναι άλλα: Η ενδοοικογενειακή  βία την οποία έχει εισπράξει ο νέος από παιδί, η ενδοσχολική βία, η βία που εισπράττει από την κοινωνία είτε σε κάθε επίπεδο, είτε στους δρόμους, είτε από την έλλειψη οράματος και στόχων για την ζωή του, από την έλλειψη ελπίδας, ιδεολογίας, κλπ.
Όταν κάθεσαι στο σπίτι σου, και βομβαρδίζεσαι από την τηλεόραση με αρνητικά μηνύματα για κάθε τι, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια των παιδιών είναι γεμάτα βία, σκοτωμούς και εξοικειώνονται ο νέος, ο έφηβος και το παιδί με όλη αυτήν την αρνητική ενέργεια, βγαίνεις από το σπίτι σου και είναι σαν να βγαίνεις σε πόλεμο, στα πεζοδρόμια, στους δρόμους, κλπ βρίσκεσαι σε πόλεμο, σε μια ζούγκλα που πρέπει να επιβιώσεις εναντίον όλων των άλλων συνανθρώπων σου, βρίζεις και σε βρίζουν αντί για καλημέρα με τον καθένα, κλέβεις και σου κλέβουν την σειρά, την προτεραιότητα, κινδυνεύεις, πρέπει να επιβιώσεις μέσα σε δρόμους με λακκούβες, με επικίνδυνες διασταυρώσεις, αντιμέτωπος με τον καθένα που μπορεί ανά πάσα στιγμή να σου κάνει ζημιά, να σε σακατέψει ή να σε σκοτώσει, ανά πάσα στιγμή κινδυνεύεις να ληστευτείς, το κράτος είναι απών, δεν σου εξασφαλίζει κανένας την μόρφωση σου, την ασφάλεια σου, το μέλλον σου, σε κυβερνάνε λαμόγια που κατακλέψανε τους πάντες και τα πάντα και αντί να τιμωρούνται γι αυτό και να υποχρεώνονται να φέρουν πίσω τα κλεμμένα, είναι αυτοί που παίρνουν μέτρα για να τιμωρήσουν εσένα που τους ψήφισες και τους ανέχεσαι, αισθάνεσαι ένας άνθρωπος χωρίς παρόν και μέλλον, εάν «τολμήσεις» να διαμαρτυρηθείς για όλα αυτά και πολλά ακόμα πρέπει να αντιμετωπίσεις τον αστυνομικό που θα σε ψεκάσει χημικά, θα σε δείρει, θα σε συλλάβει και θα σου φορτώσει ότι κατηγορία θέλει, όποιος θέλει σηκώνει ένα όπλο και σε σκοτώνει, η ζωή σου ανά πάσα στιγμή μπορεί να καταστραφεί, κι αν την γλυτώσεις, δεν έχεις καμία βεβαιότητα ότι αύριο θα έχεις τα στοιχειώδη, στο σχολείο σε έμαθαν να παπαγαλίζεις άχρηστες λέξεις, η σκέψη, η κριτική, η γνώση απουσιάζουν από το εκπαιδευτικό σύστημα, μετά την εξουσία στο σπίτι και την όποια βία έζησες εκεί, συνεχίζει να σε βιάζει ο δάσκαλος, ο γείτονας, ο κάθε άγνωστος στον δρόμο… Κι αλλοίμονο σου εάν χρειαστείς νοσοκομείο ή γιατρό!

…και μπαίνεις στο γήπεδο, με κοινή αγάπη για την ίδια ομάδα με τόσους αγνώστους που στην πραγματικότητα έχουν ακριβώς τα ίδια προβλήματα με εσένα, κι ένα ορατό κοινό σημείο, την αγάπη στην ομάδα σας που αδικείται κι αυτή από το σύστημα, την παράγκα, το κατεστημένο, τον συγκεκριμένο διαιτητή, τα λεφτά του αντιπάλου που του επιτρέπουν να αγοράσει καλύτερους παίκτες από την δικιά σου ομάδα!
Πόση υπομονή να κάνεις επιτέλους? Η ομάδα σου έχει πάρει πιο ψηλή θέση από την ίδια σου την ζωή, την οικογένεια σου, την πατρίδα σου!

Πόσο ακόμα να σκύψεις το κεφάλι? Ε όχι, θα τα σπάσεις όλα, θα τα κάνεις όλα πουτάνα, έχεις ανεχτεί τα πάντα, όχι να αδικείται και η ομάδα μας, ανεχόμαστε να ξεφτιλίζεται καθημερινά ο εαυτός μας, η οικογένεια και η πατρίδα μας και δεν μιλάμε, και η υπομονή έχει τα όρια της!!!

Όπως καταλαβαίνετε, η κοινωνική αντίδραση για τα πάντα, είναι αυτό που θάπρεπε να κυριαρχεί στην σκέψη και στις ενέργειες κάθε νέου, κάθε πολίτη, αλλά εξυπηρετεί το σύστημα να ξεσπάει στα γήπεδα. Όλοι αυτοί που ασχολούμαστε με το εάν έπαιξε καλά η ομάδα «μας», εάν «μας» αδίκησε ο διαιτητής, εάν έπαιξε καλά ή όχι ο χι ή ο ψι παίκτης, εάν αξίζει ο προπονητής μας ή όχι, τι δήλωσε ο τάδε ή ο δείνα παίκτης, είμαστε μια χαρά αποπροσανατολισμένοι από το να ασχολούμαστε με τα σοβαρά, με την ίδια μας την ζωή, με τα πραγματικά μας προβλήματα, και το σύστημα που μας κυβερνάει μας κατευθύνει όπως τα πρόβατα ο βοσκός. Μέχρι να τα σφάξει, είναι ο καλός άνθρωπος που τα φροντίζει…

Αυτό που βλέπουμε στα γήπεδα τον τελευταίο καιρό, δεν είναι τίποτα άλλο, παρά το ξέσπασμα της συσσωρευμένης αγανάκτησης που έχει μαζευτεί στον καθένα μας, αγανάκτηση για όλους και όλα, και αντί να στοχεύει στις πραγματικές αιτίες της, λοξοδρομεί μέσα και έξω από τα γήπεδα και καταλήγει σε ακίνδυνες για το σύστημα αντιδράσεις. Μια χαρά τους βολεύει να πρέπει να απολογούμαστε οι οπαδοί μιας ομάδας για την συμπεριφορά μας, αντί να απολογούνται αυτοί που μας κυβερνάνε για την ζωή που μας προσφέρουν.

Γι αυτό θεωρώ τζάμπα μάγκες όσους κάνουν φασαρίες στα γήπεδα. Θα τους θεωρούσα πραγματικούς μάγκες εάν «πολεμούσαν» με τον ίδιο τρόπο εναντίον αυτών που μας κυβερνάνε, εναντίον του κάθε αλήτη που τρώει χρήματα από τον κρατικό κορβανά, εναντίον όσων έχουν και κατέχουν και ζούνε εις βάρος των κορόιδων, που χρεώνουν κάθε νεογέννητο παιδί με δημόσιο χρέος, που του στερούν την εκπαίδευση, την υγεία, την ασφάλεια, το μέλλον και την αξιοπρέπεια.

Η λαμογιά στην χώρα μας έγινε συνώνυμο της εξυπνάδας, ο απατεώνας έξυπνος επιχειρηματίας. Κανένας δεν τιμωρείται, και η τάξη και η ηθική αυτής της χοντρόπετσης κοινωνίας θίγεται μόνο από τις βίαιες αντιδράσεις των ανεγκέφαλων στα γήπεδα. Οι ανεγκέφαλοι είναι πράγματι τέτοιοι, γιατί έχουν λάθος στόχους και λάθος προτεραιότητες, γιατί κάποιοι τους κατηύθυναν εκεί, για να κάνουν την δουλειά τους ανεμπόδιστοι, και αυτοί την πάτησαν και πήραν τον ρόλο. Ξυπνάτε, ο εχθρός δεν είναι η αντίπαλη ομάδα, ούτε καν ο διαιτητής που είναι όντως λαμόγιο. Ο εχθρός βρίσκεται μέσα στην Βουλή των Ελλήνων, μέσα στα Υπουργεία, ο εχθρός είναι σε κάθε σχέση μας με αυτό το ανυπόστατο κράτος, αυτοί που οδήγησαν την χώρα μας σε αυτό το χάλι έπρεπε να  απολογούνται σε κάποιο δικαστήριο για εθνική προδοσία, κι εσείς πλακώνεστε για σώβρακα και φανέλες, όπως τραγουδούσε ο Τζιμάκος.

Πότε θα διεκδικήσετε μια καλύτερη ζωή, τα στοιχειώδη που έπρεπε να προσφέρει το κράτος πριν τολμήσει να μας φορολογήσει, πριν τολμήσει να ζητήσει το παραμικρό από τους πολίτες?
Τι σημασία έχει σε ποια θέση θα τερματίσει η ομάδα μας, ποιους νίκησε και από ποιους έχασε, όταν η ίδια μας η ζωή είναι τόσο υποβαθμισμένη?

Ξυπνάτε, χανόμαστε και εσείς πολεμάτε τον επόπτη στο σημαιάκι του κόρνερ, αυτό είναι το πρόβλημα σας? Εάν ήταν ή δεν ήταν οφσάιντ μια φάση? Εάν ήταν ή δεν ήταν φάουλ μια φάση? Πόσες νίκες θα κάνει ο Πανιώνιος, για να ανεβάσει κι άλλο το κασέ του ο Τζαβέλας, ο Μανιάτης ή ο Κουμουρτζί?
Τόσο μαλάκες είμαστε?

Το ποδόσφαιρο είναι θέαμα, είναι παιχνίδι, είναι το πείραγμα και το καλαμπούρι που θα κάνουμε μετά το παιχνίδι, δεν είναι πόλεμος. Ο πόλεμος είναι αλλού, κι εσείς ξοδεύεστε σε βλακείες.

12 σχόλια:

br fun_atic είπε...

Νομίζω ότι η βία οφείλεται στο ότι το γήπεδο έπαψε να αποτελεί διασκέδαση και γιορτή.

Αυτή τη χρονιά μέσα από τα παγκόσμια μάθαμε πολλά. Είδαμε πόσο ωραίο πράγμα είναι να συνδυάζεις το γήπεδο με διασκέδαση και παρέα.

Πόσο ωραίο είναι να πηγαίνεις στο γήπεδο όχι μόνο για να δεις το παιχνίδι, αλλά για να δεις αγαπημένους σου φίλους.Γιατί πιστεύω ειλικρινά ότι όλοι μας δέσαμε πολύ καλά και γρήγορα και ασφαλώς περιμένουμε και άλλους στην παρέα μας.

Το ότι δεν είμαστε αναρίθμητοι έχει και τα καλά του. Θα μπορούσαμε όλοι οι Πανιώνιοι να αναπτύσσουμε ισχυρούς δεσμούς μεταξύ μας.Να αναπτύσσουμε αισθήματα φιλίας και εκτίμησης.

Όταν λοιπόν το κομμάτι αυτό του γηπέδου είναι σωστό τότε και το καθαρά αγωνιστικό σκέλος παίρνει την πραγματική του διάσταση. Γιατί στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα θέαμα διάρκειας 90 λεπτών. Όπως λοιπόν θα δεις μια παράσταση και θα χειροκροτήσεις ή θα κοιμηθείς χωρίς όμως να πάρεις στο κυνήγι τον σκηνοθέτη ή να σπάσεις το θέατρο, το ίδιο πρέπει να είναι και το γήπεδο.

Βασικά έχουμε χάσει την ανθρωπιά και την κοινωνικότητα μας. Αυτό είναι όλο.

Σε κάθε περίπτωση χάρηκα πολύ που σας γνώρισα. Μου έχετε φτιάξει πολλές φορές τη διάθεση όπως και τις Κυριακές μου, ανεξαρτήτως αποτελέσματος

amanAM είπε...

Ναι ρε φίλε, αυτό είναι το θέμα. Το ποδόσφαιρο αντί για θέαμα, αντί να είναι κάτι να μας ενώνει, να μας χαροποιεί, να μας κάνει φίλους, λειτουργεί δυστυχώς σαν πόλεμος!

Εμείς οι "ιντερνίστρες" με πολύ απλές διαδικασίες, καταφέραμε να κάνουμε το αυτονόητο.
Μετατρέψαμε την Κυριακή μας στο γήπεδο σε διασκέδαση με φίλους.


Ακόμα και όταν δεν έχουμε παγκόσμια, λίγο πιο πέρα από εκεί που κάθομαο συνήθως, κάθεται ο τάδε φίλος μου, ακόμα πιο πέρα ο δείνα, και απεναντι ξέρω πως καθονται αυτός κι εκείνος.

Φτάνοντας στο γήπεδο, χαιρετάω 4-5 φίλους, ενώ μέχρι πρόσφατα μόνος πήγαινα, μόνος έφευγα...

Ένας από τους λόγους που ξεκίνησα το μπλογκ μου, ήταν η ανάγκη μου να μοιραστώ τις σκέψεις μου με τον ένα ή τον άλλον τρόπο, και το ίντερνετ μου έδωσε το μέσο.

Μακάρι αυτό που έγινε φέτος, να είναι η αρχή για να αλλάξουμε νοοτροπίες ετών, και να γίνουμε κάποα στιγμή 2-3-5-10 χιλιάδες φίλοι, που θα χαιρόμαστε την κοινή μας αγάπη στον Πανιώνιο...

zamis είπε...

Σιγα μην ειμαστε και''τενιστρες'' ρε Αντωνη.:))

zamis είπε...

http://troktiko.blogspot.com/2010/03/blog-post_5352.html

Mιλανε ολοι μιλανε κι οι Μητροπουλαιοι
Αμ ο αλλος ο Πατερας που πριν λιγο γινανε τα οργια με τους γαυρους και βγαινει ως προεδρος της καφρολιγκ να πει τα φαρισαικα του..
Παραγοντες και δημοσιογραφοι ειναι ο νουμερο ενας λογος που δεν παταει ανθρωπος στο γηπεδο πια.

amanAM είπε...

"ιντερνίστρες" ήταν ο τρόπος που προσφώνησαν εμάς τους μπλόγκερς στον χορό των παλαιμάχων. Είναι πολύ χαριτωμένο, και το υιοθέτησα.

br fun_atic είπε...

το καλοκαίρι πόσο είχαμε έρθει με το Αιγάλεω στο φιλικό;

br fun_atic είπε...

Κι εμένα το "ιντερνίστας" μου αρέσει πάρα πολύ. Άσε που οι άνθρωποι το είπαν με τόση αγάπη.

br fun_atic είπε...

ένα ένα μου έρχονται.
Ήθελα να πω ότι το ίντερνετ είναι ένα πανίσχυρο δημόσιο μέσο και ταυτόχρονα μοναχικό. Αν μπορέσεις να μειώσεις το μειονέκτημά του αυτό, τότε κυριολεκτικά ανοίγεις ένα παράθυρο στους ανθρώπους

antunix είπε...

@ Br

1-1 είχαμε έρθει στο φιλικό με το Αιγάλεω με σκόρερ Σίμωση...

ΑκραιφνήςΠΑΝΙΩΝΙΟΣ είπε...

Γι αυτό σάς αγάπησα κι εγώ!
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ for ever!

Φίλε μου Amanam, αυτή σου η ανάρτηση πρέπει να αναδημοσιευθεί σε όλα τα οπαδικά μπλόγκ. Συγχαρητήρια! Και σε σένα br για το σχόλιο.
Τελικά, απ' ό,που και να το δείς, έχουμε έναν κοινό τρόπο τού σκέπτεσθαι, έτσι;

amanAM είπε...

Δεν είναι η πρώτη φορά, αλλά αυτό που έγινε αυτήν την φορά, με κάνει να συνειδητοποιήσω για πολλοστή φορά την μεγάλη δύναμη που έχει αυτό το ρημάδι, το ίντερνετ.

Ένα απλό παράδειγμα, είναι πως εγώ, ένας άσχετος από το ποδόσφαιρο, η μόνη μου εμπλοκή είναι η αγάπη μου στον Πανιώνιο και η ιδιότητα μου ως θεατή και τηλεθεατή, κλήθηκα και ενημερώθηκα από τον Πανιώνιο για τις εξελίξεις, είπα την γνώμη μου, πιθανόν να λαμβάνονται υπ όψιν των αρμοδίων κάποιες σκέψεις και απόψεις μου, κλπ, και όλα αυτά χωρίς να το επιδιώκω, το έκανα από προσωπική ανάγκη και χόμπυ. Το χόμπυ αυτό μου χάρισε φίλους, γνώσεις, διασκέδαση, και πολλά άλλα...

Αυτό όμως που έγινε προχθές, στο πίσω μέρος του μυαλού μου το επεδίωκα για να είμαι ειλικρινής, αλλά πέρασαν πολλά χρόνια για να φανεί το αποτέλεσμα.

Προ 3-4 ετών, ξεκίνησα μόνος μου έναν "πόλεμο" κατά των ναυτικών ομίλων, για τον τρόπο που λειτουργούσαν στην διοργάνωση των ιστιοπλοϊκών τριημέρων της Γραμματείας της Νέας Γενιάς. Με 2 λόγια, γινόντουσαν πολλές παρανομίες, τρώγανε χρήματα σε μίζες οι ναυτικοί όμιλοι, κάνανε παράνομη ναυλομεσιτεία, χρησιμοποιούσαν ορισμένες φορές ακατάλληλα σκάφη, ακατάλληλους καπετάνιους, και πολλά άλλα. Και όλα αυτά, με την ανοχή των αρμόδιων που διοργάνωναν τις εκδρομές αυτές. Όλα αυτά (που τα είπα πολύ περιληπτικά) εκτός των άλλων τα δημοσιοποίησα επώνυμα, ουδείς τόλμησε ποτέ να με μυνήσει ότι τον κατηγορούσα άδικα και τον έκανα ρόμπα ξεκούμπωτη, αλλά ο χορός της παρανομίας καλά κρατούσε τόσα χρόνια...

Οι εμπλεκόμενοι ναυτικοί όμιλοι σε αυτές τι κομπίνες, με θεώρησαν περσόνα νον γκράτα, έγινα συνόνυμο του πιο μεγάλου μ@λ@κ@ του κόσμου... Βέβαια, κάποιοι επικοινώνησαν μαζί μου, και αναγκαζόντουσαν να παραδεχτούν πως έχω δίκιο, αλλά πως υπάρχουν κάποιοι που δεν παρανομούν και άδικα τους δυσφημώ κι αυτούς. Στο τέλος κατηγορήθηκα για ψυχασθενής που κυνηγάω με εμπάθεια ανεμόμυλους.

Προχθές, κλήθηκε το σωματείο επαγ/κών σκαφών στην Γραμματεία Νέας Γενιάς, και συζητήθηκαν διάφορα θέματα. Ένα εξ αυτών, ήταν πως ένας νομικός σύμβουλος της γραμματείας, ξεσκόνισε όλες τις καταγγελίες που είχε κάνει κάποτε κάποιος Αντώνης Μάγγος, και... ο "τρελός" είχε απόλυτο δίκιο!!!

Η ενασχόληση μου με τα θέματα του θαλάσσιου τουρισμού, είναι επαγγελματική, και γνωρίζω σε βάθος, όχι ότι αποκλείεται να έχω άδικο σε κάτι, αλλά γενικά είναι δύσκολο να λέω μ@λ@κίες.

Για να έφτασα να ξεφωνίζω σε ένα θέμα, πατούσα σε πραγματικό πρόβλημα, είχα και έχω στοιχεία, και είμαι βέβαιος ότι είχα δίκιο.

Τελικά, φίλοι ιντερνίστες, δεν μας ακούει μόνο ο Πανιώνιος. Το ίντερνετ μας δίνει την δυνατότητα να επικοινωνήσουμε με πολλούς, ακόμα και οι αρμόδιοι μας διαβάζουν, και έρχεται η ώρα που εάν αυτά που γράφεις έχουν βάση, κάποια στιγμή θα εισακουστείς!

Αντί να τα λέμε, όσα έχουμε να πούμε, στο στενό μας κύκλο, το ίντερνετ μπορεί να κάνει την φωνή μας πολύ πιο δυνατή, και σε ορισμένες περιπτώσεις να πετύχουν ευήκοα ώττα και να βγει αναπάντεχο αποτέλεσμα.

Είμαι πολυ χαρούμενος που ο "τρελός" δικαιώνεται μετά από κάποια χρόνια, και θεωρώ πως αυτό το ρημάδι το ίντερνετ είναι μια πολύ επαναστατική ανακάλυψη, η δυνατότητα ελεύθερης διακίνησης ιδεών και απόψεων δεν μπορεί να ελεχθεί, κι ελπίζω έτσι να παραμείνει, είναι ένα παράθυρο στον κόσμο, όποιος ψάχνει μπορεί να βρει τα πάντα μέσα στον παγκόσμιο ιστό, πολύ γουστάρω τελικά αυτό το διαβολομηχάνημα...

vassilis είπε...

Ένας εκκρηκτήρας (σ.σ. μετάφραση του αγγλικού blaster) πυροβολεί και από τις δύο μεριές.

Ισαάκ Ασίμωφ (από τη σειρά Foundation που στα ελληνικά μεταφράστηκε σαν Γαλαξιακή Αυτοκρατορία).