Άντρας θα πει να μην δειλιάς, όπου κι αν δώσεις μάχη,
Να ξεψυχάς κι όμως να λες, θάνατος δεν υπάρχει!!!
Του άντρα τον εγωισμό, μια πράξη τον τελειώνει,
να βλέπει αυτή που αγαπά, σ' άλλου αγκαλιά να λιώνει...
Άντρας λογάται όποιος μπορεί, τον πόνο να αντέξει,
να'ναι η ψυχή στο στόμα του, και να μη βγάζει λέξη...

Λευτέρης

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Oικονομική κρίση και Πανιώνιος

Η Οικονομική κρίση της χώρας μας, και ο Πανιώνιος, πάνε χεράκι χεράκι σε έναν ιδιόμορφο χορό του Ζαλόγγου.


Αρχικά, πέσανε λεφτά από την ΕΟΚ και από τον Τσακίρη. Περάσαμε μια περίοδο ευμάρειας, μεγάλων προσδοκιών, χαράς και ελπίδας.

Τα λεφτά φαγώθηκαν από λαμόγια, ξοδεύτηκαν σε λάθος επιλογές, σε έργα βιτρίνας, σε ψηφοθηρικούς στόχους, και τώρα έχουμε καταλήξει στις περικοπές. Έτσι και ο Πανιώνιος, αντί να επενδύσει στο φυτώριο, σε ακαδημίες καλλιέργειας και ανάδειξης ταλέντων που μακροπρόθεσμα θα έφερναν έσοδα στην ομάδα, ξόδεψε λεφτά σε παίκτες βιτρίνας, και τώρα έχουμε ένα ρόστερ που όποιος δείξει ότι έχει κάποια αξία, πρέπει να πουληθεί. Άρα, είμαστε καταδικασμένοι να οδηγούμαστε σε κάθε φέτος και χειρότερα, σε κάθε του χρόνου και ακόμα χειρότερα, μέχρι να έρθει το μοιραίο.

Για την οικονομία της χώρας, τα πράγματα είναι απλά και συγκεκριμένα. Αφού ξεπουλήσαμε τα πάντα, τώρα ήρθε η ώρα να περικόψουμε μισθούς, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε. Αφού δεν παράγουμε τίποτα, αφού η οικονομία μας θα πέσει σε μεγαλύτερη ύφεση, πως θα πληρωθούν τα νέα δάνεια, που θα πάρουμε μετά την περικοπή του 14ου μισθού? Πως θα πληρωθούν οι αγορές των φρεγατών, που προφανώς υποχρεούμαστε να αγοράσουμε για να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε? Προφανώς του χρόνου θα πρέπει να κοπεί και ο 13ος μισθός. Μετά? Θα κοπεί ο 12ος, ο 11ος, κοκ. ?

Ο Πανιώνιος, το καλοκαίρι θα πουλήσει προφανώς τον Μανιάτη και τον Τζαβέλα. Εάν δεν είχε τραυματιστεί ο Φαμπιάν, εάν είχε δείξει κάποια αξία ο Μπάλαμπαν, εάν δεν ήταν σε παρατεταμένο ντεφορμάριμα ο Κουμουρτζί, πιθανόν να πουλούσαμε κάποιους από αυτούς, αλλά τώρα ποιος θα τους πάρει?

Το βέβαιο είναι πως με αυτόν τον ρυθμό, θα βρεθούμε με ρόστερ β εθνικής, και θα καταλήξουμε εκεί, και συνεχίζοντας την ίδια τακτική, θα βρεθούμε με ρόστερ γ εθνικής, κοκ.

Ο μόνος τρόπος να ξεφύγει η χώρα μας από την μοίρα της, είναι να αποφασίσουμε επιτέλους πως η γραφειοκρατία πρέπει να καταργηθεί, στην πράξη όχι στα λόγια, και να πάνε σπίτια τους (όχι σαν πρόωρα συνταξιούχοι) οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι. Να πάνε στην φυλακή όσοι λαδώνονται, όσοι ασχολούνται με τις προμήθειες στα νοσοκομεία, κλπ. Να ξαναρχίσουμε να δουλεύουμε, να παράγουμε, να κατασκευάζουμε. Να δοθούν κίνητρα να έρθουν κεφάλαια στην χώρα, να ξαναζωντανέψει η αγορά. Με περικοπές, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Η αγορά χρειάζεται χρήματα και δραστηριότητα, χρειάζεται προσμονή κέρδους για να επενδύσει κάποιος, χρειάζεται ασφάλεια, σωστή και δίκαιη νομοθεσία, και όχι ένα κράτος πηγάδι χωρίς πάτο. Όσο νερό και να χύσεις, χάνεται...

Πως θα ξεφύγει ο Πανιώνιος από την καταστροφή? Είναι πολύ απλό: Να αρχίσουμε να παράγουμε παίκτες, να τους κρατήσουμε τόσο ώστε να αποδώσουν και να πουληθούν εν τέλει, όταν θα ακολουθούν από πίσω άλλοι εξ ίσου ή και πιο ικανοί, που θα αποδώσουν κι αυτοί με την σειρά τους.

Με μισθοφόρους και με περαστικούς, δεν πρόκειται ποτέ να κάνουμε προκοπή, γιατί πρέπει να ξοδευτούν πολλά χρήματα σε αμφίβολης ποιότητας παίκτες, μέχρι να δούμε φως από έναν από αυτόν, και να τον χάσουμε πριν προλάβει να αυξήσει την αξία του σε πραγματικά κερδοφόρα επίπεδα. Δείτε το αλβανάκι τον Νίνη. Το ότι είχε ταλέντο, το ξέραμε όλοι. Εάν ήταν δικός μας παίκτης, θα τον είχαμε πουλήσει προ πολλού. Τώρα που έτσουξε ο κώλος της Ρόμα, η τιμή του παίκτη αυτού εκτοξεύτηκε. Πως θα εισπράξουμε εμείς μια παρόμοια υπεραξία ενός ταλέντου, παλεύοντας να μην πέσουμε στην β εθνική?

Η ομάδα οφείλει να έχει στόχους και επιτυχίες, αλλιώς θα είναι μόνιμα ζημιογόνα, και θα απαξιώνεται συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: