Άντρας θα πει να μην δειλιάς, όπου κι αν δώσεις μάχη,
Να ξεψυχάς κι όμως να λες, θάνατος δεν υπάρχει!!!
Του άντρα τον εγωισμό, μια πράξη τον τελειώνει,
να βλέπει αυτή που αγαπά, σ' άλλου αγκαλιά να λιώνει...
Άντρας λογάται όποιος μπορεί, τον πόνο να αντέξει,
να'ναι η ψυχή στο στόμα του, και να μη βγάζει λέξη...

Λευτέρης

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

φυτώρια και καραβιές ξένων

9 από τους 11 παίκτες που έπαιζαν εχθές στην Μπαρτσελόνα, προήλθαν από τα φυτώρια της ομάδας!!! Η καλύτερη ομάδα του κόσμου, βασίζεται στα παιδιά της, και όχι σε μισθοφόρους.

Από τα φυτώρια της Μπαρτσελόνα προέρχονται και εκατοντάδες άλλοι εν ενεργεία ποδοσφαιριστές, που παίζουν σε διάφορες ομάδες, όπως και ο δικός μας Σίτο Ριέρα καθώς και ο αδελφός του.

Ο πιο υποσχόμενος παίκτης, και σίγουρα ο πιο συμπαθής παίκτης του Ολυμπιακού, είναι αυτός ο μικρός ο Φετβατζίδης, που επίσης προέρχεται από τα φυτώρια του Ολυμπιακού, όπως και ο Μήτρογλου και αρκετοί ακόμα.

Ο πιο ταλαντούχος παίκτης του Παναθηναϊκού, άσχετα ότι είναι αντιπαθέστατος γιατί έχει κάνει διατριβή στην Καραγκούνεια λογική, είναι ο Νίνης. Δικό του παιδί.

Τυχαίο? Δεν νομίζω... Όταν οι λεγόμενες μεγάλες ομάδες της Ελλάδας φτάσουν στο επίπεδο της πραγματικά μεγάλης Μπάρτσα, και έχουν παραγωγή ταλέντων και αξιοποίηση των ταλαντούχων παικτών που παράγουν στην ομάδα τους, τότε θα γίνουν πραγματικά μεγάλες ομάδες... Πότε η ΑΕΚ έκανε μπαμ στην Ελλάδα? Όταν είχε στην σύνθεση της Ελληνόπουλα, Παπασταθόπουλους, Μόρες, κλπ. Με τον Τσάρτα, και τον Ντέμη. Ψέμματα είναι?

Στον αντίποδα εμείς, μια ομάδα που παραδοσιακά αναδείκνυε ταλέντα, που ήταν συμπαθής  και αξιοσέβαστη σε όλο τον φίλαθλο κόσμο της Ελλάδας, που όλοι αναγνώριζαν την ικανότητα μας να αναδεικνύουμε παίκτες επιπέδου Σαραβάκου, Μαύρου, Αναστόπουλου, Δέδε, κλπ, που σφαζόντουσαν να μας αρπάξουν παίκτες όπως ο Ναλιτζής, ο Βαγγελάκης ο Μάντζιος, ο Σπυρόπουλος, ο Τζαβελάκος, κλπ, έχουμε γίνει ομάδα περίγελος, με τις καραβιές των ξένων που ελπίζουμε να αξίζει τελικά ένας δυο εξ αυτών και να τους πουλήσουμε σαν Τζιμπούρ. 

Από ομάδα μοντέλο, γίναμε όντως ομάδα μπουρδέλο, όχι μόνο για το ποδόσφαιρο που παίζουμε, αλλά κυρίως γι αυτό που εκπροσωπούμε. Δεν παράγουμε τίποτα, και προσπαθεί η διοίκηση να κάνει αρπαχτή από την μεταπώληση παικτών αμφιβόλου πλέον αξίας.

Κάποτε είχαμε έναν Φάνη Χριστοδούλου, που η φανέλα που φορούσε σήμαινε πολλά γι αυτόν. Τώρα είμαστε σκαλοπάτι για μια καλύτερη μεταγραφή, στα μάτια των διαφόρων μισθοφόρων. Κι αν κάποιος εξ αυτών αγαπήσει πραγματικά την ομάδα μας, έχει την τύχη του Ντάριο Φερνάντεζ.

Και όμως, το πόλο της ομάδας μας, έχει προ πολλού αποδείξει πως με τα Ελληνόπουλα έχει πετύχει να γίνουμε η καλύτερη ομάδα της Ελλάδας, με λαμπρό μέλλον εάν βέβαια δεν τα σκατώσουμε και διαλυθούμε.
Διότι έχουμε και αυτό το χάρισμα. Να τα σκατώνουμε όλα.

Όσοι παίκτες σκούπιζαν τον πάγκο, και τους παρουσίασαν σαν παίκτες με μέλλον στην ομάδα μας, φεύγουν για άλλες ομάδες, μικρών κατηγοριών. Τα προηγούμενα χρόνια χάθηκαν, ενώ το μέλλον έχει επενδυθεί σε διάφορους απίθανους τύπους από όλες της γωνιές της Γης, με μοναδικό στόχο το κέρδος της ενδεχόμενης μελλοντικής μεταπώλησης τους. Δυστυχώς, αυτοί που παίρνουν αποφάσεις, δεν εκφράζουν ούτε τα ιδεώδη της 120χρονης ιστορίας μας, ούτε έχουν την στοιχειώδη λογική.

Καταντήσαμε ένας Αστέρας Τρίπολης, η ομάδα απαρτίζεται από διάφορους Καρντόσους που παριστάνουν τους καμπόσους, απειθαρχία, νεύρα, εν ψυχρώ κλωτσιές, αλητείες. Μια ακέφαλη ομάδα, με πρόεδρο μια καρικατούρα ανθρώπου που κοροϊδεύει το σύμπαν, με κύριο μέτοχο αμέτοχο, που το μόνο που τον απασχολεί είναι τι θα βάλει στην τσέπη του, ή τι δεν θα βγάλει από εκεί, και με οπαδούς που έχουν γυρίσει την πλάτη τους στην ομάδα και απέχουν. 

Την Κυριακή, θα πάω στο γήπεδο να δω το παιχνίδι με τον Άρη, και δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω: Να χαρώ εάν νικήσουμε? Να υποστηρίζω την ομάδα που θα φέρει το σήμα της ομάδας μου, ή να γιουχάρω για το συνονθύλευμα των μισθοφόρων που θα παραταχθούν μπροστά μου φορώντας πυτζάμες? Φταίει ο προπονητής για τα χάλια της ομάδας? Φταίνε αυτοί που αντί να προετοιμάζει μια ομάδα ο άνθρωπος αυτός, του επέβαλλαν να δοκιμάζει διάφορα ταλέντα από τα πέρατα της Γης? Ή φταίει εκείνος που τους προσέλαβε όλους αυτούς και απέχει, νίπτοντας τας χείρας του?

Δεν ξέρω τι να κάνω... Το μόνο που ξέρω, είναι πως για να γίνουμε κάποτε μεγάλη ομάδα, θα πρέπει να παράγουμε παίκτες ταλέντα, και όχι να συνεχίσουμε το μοντέλο με τις καραβιές των ξένων.

Θυμάμαι, πριν από 7-8 χρόνια, παρακολούθησα αρκετούς αγώνες παιδικών ομάδων, και υπήρχαν πολλά ταλαντούχα παιδιά στα τμήματα υποδομής του Πανιωνίου. Τι απέγιναν όλα αυτά τα παιδιά που τώρα θα είναι από 20 μέχρι 22 χρονών? Από τόσα παιδιά, δεν ξεχώρισε κανένας? Γιατί και ο Τζαβέλας που είναι ο τελευταίος παίκτης που αναδείχτηκε από τον Πανιώνιο, στον Υμηττό έμαθε μπάλα, και από την Κέρκυρα τον τσιμπήσαμε, σχεδόν έτοιμο. Τι φταίει που τα δικά μας παιδιά, δεν έχουν καμία τύχη? Γιατί δεν βλέπουμε έναν Τζαβέλα έστω, από τις δικές μας ακαδημίες?

Αντί να ψάχνουμε για σωτήρες ή για μεσσίες, αντί να ψάχνουμε ταλέντα στα πέρατα της γης, ας σκύψουμε στα τμήματα υποδομής, να βρούμε τι φταίει, τι γίνεται λάθος. Από εκεί θα αναγεννηθεί ο Πανιώνιος, έτσι θα μείνουμε στα ιδεώδη και στα οράματα όσων δημιούργησαν την ομάδα μας, και όσων την αγάπησαν και την υπηρέτησαν για 120 χρόνια. Ο Πανιώνιος δεν είναι μπίζνα, δεν είναι τρόπος επιπλέον πλουτισμού, είναι χώρος προσφοράς, χώρος αθλητισμού των νέων της χώρας μας, και έτσι πρέπει να παραμείνει. Όποιος δεν θέλει ή δεν μπορεί, να πάρει δρόμο. Ο Πανιώνιος δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Υπήρξε πριν τους σημερινούς "ιδιοκτήτες" του, και θα υπάρχει και μετά από αυτούς.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Υπομονη φιλε μου.Μετα το ματς με αρη θα εχουμε εξελίξεις.Βρέθηκε το θύμα...

IWN1998 είπε...

Χωρίς να διαφωνώ στην ουσία των όσων αναφέρεις, θα ήθελα να επισημάνω ότι παρά την κατάντια του αφελληνισμού της πρώτης ομάδας, οι μικρές ομάδες έχουν ενισχυθεί με ταλέντα απ' όλη την Ελλάδα και φαίνεται να δόθηκε κάποιο βάρος και σημασίες σ' αυτές.

Κατα τ' άλλα, ο Μήτρογλου δεν ήταν του Ολυμπιακού. Έμαθε ποδόσφαιρο στη Γερμανία και απ' εκεί τον πήρε ο Ολυμπιακός.

Άποψή μου είναι ότι οι ΟΣΦΠ και ΠΑΟ δίνουν βάρος στις ακαδημίες τους αλλά δεν υπάρχει υπομονή στους φιλάθλους τους και έτσι χάνονται αξιόλογα παιδιά που δεν παίρνουν ευκαιρίες.

Ο Πανιώνιος άσχετα με τις "Αφρικανιές" που γίνονται για εύκολο και γρήγορο κέρδος στην τακτική Σούπερ Μάρκετ, φαίνεται να δίνει βάρος στις μικρές ομάδες αλλά δυστυχώς δεν φαίνεται να του βγαίνουν οι παίκτες όπως στο παρελθόν. Δεν πιστεύω πάντως ότι ο νυν προπονητής, αν είχε ένα αξιολογότερο Έλληνα πχ αριστερά, που υπάρχει αυτός ο νέος Σπυρόπουλος, που φαίνεται εξελίξιμος, δεν θα του έδινε κάποιες ευκαιρίες.
Άλλωστε φημιζόταν για τη δουλειά του με τους μικρούς και γι' αυτό τον πήραμε.

zamis είπε...

Πως να βγουν μικροι οταν δεν υπαρχει κορμος και προπονητης τοσο καιρο?
Ο Σουηδος πρεπει να προστατευθει απο τον κοσμο,ειναι ο μονος σοβαρος εκει μεσα.

br fun_atic είπε...

αν διαβάσεις την ανακοίνωση που εκδόθηκε δεν θα έχεις απορίες.

amanAM είπε...

Τι απέγιναν τα ταλέντα που μας είχαν ενισχύσει τα τελευταία 4-5 χρόνια? Είτε ήταν από τα δικά μας φυτώρια, είτε τους πήραμε από την Άνω Μαγουλινίτσα.

Την ίδια τύχη φοβάμαι πως θα έχουν και τα ταλέντα που σήμερα απαρτίζουν τις u18 και της u21 ομάδες μας...
Ιδίως με νοοτροπίες μη πληρωμής για τίποτα, μη εξόδων, και προσδοκία εσόδων από την υπεραξία των Αφρικανών, κλπ.

amanAM είπε...

Ο Πανιώνιος όντως μπορεί να τερματίσει 3ος φέτος στο πρωτάθλημα.

Αρκεί να μπει ο εισαγγελέας και η ΣΔΟΕ στον χώρο του ποδοσφαίρου, και μπει φυλακή η μισή Ελλάδα για φοροδιαφυγή, για μαύρες συναλλαγές κλπ. Η υπόλοιπη μισή, εννοείται πως θα την έχει κάνει προ πολλού εκτός Ελλάδος.

Έτσι, εάν βρεθούν άλλες 2 ομάδες να έχουν τίμιες συναλλαγές, και χωρίς καμία φορολογική παράβαση, τότε η τρίτη θέση είναι εξασφαλισμένη.

Απορώ βέβαια, έχοντας παραδεχτεί μαύρες τρύπες και υπερτιμολογήσεις παικτών, πόσο πιθανόν είναι εμείς να είμαστε εκτός στόχου των ελεγκτικών υπηρεσιών.

Πόσο έντιμοι είμαστε άραγε είμαστε εμείς?

Thanos Topouzis είπε...

Πολυ ωραίο κείμενο ΑμανΑΜ. Ορισμένες φορές νιώθω οτι εδω στα blogs έχουμε πεί πολλά, και από τα πολλά που έχουμε πεί κάποιες πολύ ωραίες απόψεις 'χανουν' την αξία τους. Νομίζω ότι η αποψη σου (πέρα από κάποιες πιθανές ανακριβείς λεπτομέρειες) εκφράζει το μεγαλύτερο μέρος των φίλων του Πανιωνίου για την παρούσα κατάσταση. Δεν πιστεύω ότι αρέσει σε κανέναν ότι ξεπεράσαμε τον Αρη σε ξένους. Αλλά ακόμα και με τους ξένους... δεν νομίζω να αρέσει σε κανέναν να βλέπει τον Ριέρα να παίζει θέλωντας να πάρει μεταγραφη (Α ρε Ντάριο που είσαι...).

Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι ο Δέδες είχε αρκετά μεγάλο συνεισφορά στην αναζήτηση ταλέντων από άλλες μικρότερες ομάδες. Σε κάποια συνέντευξη είχε πεί νομίζω ότι είχαν γίνει κάποια λάθη και κάποιες καθυστερήσεις και για αυτό δεν είχαμε πάρει τον Παπασταθόπουλο εμείς. Μετα τον παροπλισμό του πιθανόν, να έχουμε χάσει αρκετά σε αυτο το κομμάτι. Φυσικά υποθεσεις κάνω μόνο.

amanAM είπε...

Δεν έχω γνώσεις. Εκφράζω το προσωπικό μου συναίσθημα, ενός απλού φιλάθλου και οπαδού του Πανιωνίου.

Είναι φυσικό πολλά από αυτά που νομίζω, να είναι λάθος, γιατί δεν βασίζονται οι απόψεις μου σε εκ βάθους γνώση.

Παρόλα αυτά, είμαι ο πελάτης. Ένας πελάτης μιας εταιρείας ρούχων, είναι φυσικό να μην γνωρίζει τις συνθήκες παραγωγής των ρούχων, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο καταστηματάρχης, αλλά... εάν δεν πειστεί αυτός να ψωνίσει από εκεί, το μαγαζί θα κλείσει.

Κι εγώ, σαν πελάτης, θέλω να ταυτιστώ με τις προσπάθειες ακόμα και ενός Σκούφαλη, δεν μπορώ να ταυτιστώ με Φουκουγουάιους, Οπκάκους, κλπ.

Γουστάρω να βλέπω και μερικούς Φερνάντεζ, Εστογιάνωφ, Ριέρες, αλλά με μέτρο. Με ήθος και προσφορά, όχι μαγκιές και αλητείες όπως αυτές που κατέληξε να κάνει ο Φαμπιάν, και ξεκίνησε ο Σίτο.