Άντρας θα πει να μην δειλιάς, όπου κι αν δώσεις μάχη,
Να ξεψυχάς κι όμως να λες, θάνατος δεν υπάρχει!!!
Του άντρα τον εγωισμό, μια πράξη τον τελειώνει,
να βλέπει αυτή που αγαπά, σ' άλλου αγκαλιά να λιώνει...
Άντρας λογάται όποιος μπορεί, τον πόνο να αντέξει,
να'ναι η ψυχή στο στόμα του, και να μη βγάζει λέξη...

Λευτέρης

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Δύσκολες αποφάσεις

Η νέα διοίκηση του Πανιωνίου Γυμναστικού Συλλόγου Σμύρνης, πρέπει να αποφασίσει άμεσα εάν θα αντιμετωπίσει εδώ και τώρα τα προβλήματα που βασανίζουν το ιστορικό σωματείο μας, ή εάν θα διαχειριστούν τα προβλήματα μεταθέτοντας στο μέλλον την αντιμετώπιση τους, τότε που θα έχουν διογκωθεί περισσότερο και θα είναι μεγαλύτερα. Το μέλλον αυτό δεν θα αργήσει πολύ να έρθει, κι έτσι δεν μπορούμε να το αγνοούμε και να εθελοτυφλούμε.

Ως προς τα τμήματα του Ερασιτέχνη, το πρόβλημα είναι συγκεκριμένο: Όλα (σχεδόν) τα τμήματα έχουν οικονομικό πρόβλημα, έχουν περισσότερα έξοδα από τα έσοδα που προσδοκούμε και επιτυγχάνουμε, ενώ υπάρχουν ήδη συσσωρευμένα χρέη από το τρόπο που διαχειρίστηκαν τον Πανιώνιο οι προηγούμενες διοικήσεις. 

Σε μια συγκυρία που τα οικονομικά προβλήματα δεν έχουν εύκολες και αναίμακτες λύσεις, η μόνη διαφαινόμενη λύση είναι η επιστροφή σε πραγματικά ερασιτεχνικές ομάδες, επανδρωμένες με παιδιά που προέρχονται από τα σπλάχνα του Πανιωνίου, έστω κι αν αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα σε πρώτη φάση να μην έχουμε αγωνιστικές επιτυχίες.

Ως προς την ΠΑΕ που είναι στην πλάτη του Ερασιτέχνη, πρέπει άμεσα να βρεθεί ένας τρόπος να βρεθεί ένας επενδυτής να αναλάβει την ιδιοκτησία και την διαχείριση. Εάν δεν βρεθεί κάποιος κατάλληλος ενδιαφερόμενος γι αυτό τον σκοπό, αυτός θα πρέπει να ακολουθηθεί το ίδιο μοντέλο με το σύνολο των τμημάτων του Ερασιτέχνη. Δεν θα χαρεί κανένας να δει τον Πανιώνιο να καταλήξει στην δ εθνική λόγω χρεών. Όμως εάν δεν βρεθεί άμεσα κάποια λύση, αυτό θα συμβεί έτσι κι αλλιώς. Πρέπει λοιπόν να επέλθει μια σωστή οικονομική διαχείριση, και να ποντάρουμε στο ότι ο ανταγωνισμός μας έχει και θα έχει τα ίδια και μεγαλύτερα προβλήματα.

Για να χτιστεί κάτι καινούργιο, πρέπει να γκρεμιστεί το προηγούμενο. Τα θεμέλια που στηρίχτηκε το Πανιώνιο οικοδόμημα τα τελευταία χρόνια ήταν σάπια. Δεν μπορούμε να μπαλώνουμε και επισκευάζουμε ένα κτίριο που σε κάθε περίπτωση θα γκρεμιστεί από μόνο του, στην πρώτη καταιγίδα που θα αντιμετωπίσουμε. Μακάρι να βρεθεί κάποιος σοβαρός επενδυτής, να χτίσει την ποδοσφαιρική ομάδα σε υγιή βάση, και σύντομα θα φανούν τα αποτελέσματα. Ο Πανιώνιος είναι ιδανικός σύλλογος για να κερδίσει χρήματα ένας επενδυτής. Ο Πανιώνιος είναι μια ομάδα της Αθήνας, με δικό του γήπεδο, με προπονητικό κέντρο, με συγκριτικά μικρό κόστος και με πολυετή παράδοση στην παραγωγή ταλέντων. Η δεξαμενή για να έχει φιλάθλους και οπαδούς είναι τεράστια, αρκεί να προσφέρει δελεαστικό προϊόν.

Μια διοίκηση που θα αποσκοπεί στην ανάδειξη ταλέντων, μπορεί να κερδίζει από την υπεραξία που θα αποφέρουν τα ταλέντα αυτά, αφού λάμψουν. Μπορεί να κερδίσει και από το ωραίο θέαμα που θα προσφέρουν τα Ελληνόπουλα. Χρειάζεται σωστός σχεδιασμός, σωστή οργάνωση, υπομονή και επιμονή. Ομάδες που θεωρούν τον πρωταθλητισμό σαν αυτοσκοπό, δεν μπορούν να έχουν την ίδια δυνατότητα, ενώ έχουν πολύ μεγαλύτερο κόστος απόκτησης και λειτουργικά έξοδα. Σήμερα, η Εθνική ομάδα βασίζεται σε παιδιά που αναδείχτηκαν και ανδρώθηκαν στον Πανιώνιο, Τζαβέλας, Μάκος, Μανιάτης, και αύριο θα δούμε και τον Σιόβα με το εθνόσημο. Όσα Ελληνόπουλα πήραν ευκαιρίες στην ομάδα μας, δημιούργησαν υπεραξία, άσχετα εάν αποδειχτήκαμε ανίκανοι να την εξαργυρώσουμε εμείς. Ακόμα και ο περαστικός-δανεικός Μήτρογλου πέρυσι, αναστήθηκε κοντά μας, και ανέβασε τιμή στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο.

Από τους ξένους, μόνο ο Τζιμπούρ έφερε χρήματα στην ομάδα μας στο παρελθόν, οι εξαιρέσεις απλώς επιβεβαιώνουν τους κανόνες. Όσα και να προσδοκούσαμε από παίκτες σαν τον Κουμορτζί, τελικά το πολύ πολύ να φέρουν 100 χιλιάρικα στο ταμείο μας, ποσό αστείο σε σχέση με όσα αποδώσανε τα Ελληνόπουλα. Ο Σπυρόπουλος είχε αποφέρει περισσότερα από όλους τους ξένους που έχουμε αυτήν την στιγμή, εάν τους πουλούσαμε στην καλύτερη δυνατή τιμή εδώ κι τώρα.

Ο Πανιώνιος είναι μαγαζί γωνία. Μπορεί να έχουν γίνει λάθη και παραλήψεις, αλλά εύκολα μπορεί να ξαναβρεί τον δρόμο του και να προοδεύσει.




10 σχόλια:

ζαμπονοτυρόπιτας είπε...

Μακάρι να είναι έτσι τα πράγματα στα έργα και να μην μείνουμε για πολλοστή φορά στα ωραία και παχιά λόγια...ίδωμεν λίαν συντόμως!

ζαμπονοτυρόπιτας είπε...

Ορισμένοι μαλάκες πήγαν εκεί μόνο και μόνο να βλάψουν την ομάδα Να καθοντουσαν σπιτι τους για αντιδραση κι οχι να ερθουν μπας και χαλαγαν την πλειοψηφια για να παει πρωτοδικειο!!! Και μετα μου λετε για ενωμενοι κι αρχιδια...

amanAM είπε...

Πράγματι, πως είναι δυνατόν κάποιοι να προτιμάνε και να επιδιώκουν το πρωτοδικείο?

Περισσότεροι από 1 στους 3 που ψήφισαν εχθές, αυτό επιδίωξαν για τον Πανιώνιο.

Είχαν απόλυτο δίκιο οι μαυροφορεμένοι οπαδοί που λίγο πριν την ψηφοφορία είπανε πως εάν οδηγηθούμε σε λύση πρωτοδικείου, όσοι ψήφισαν θα την πληρώσουν!!!
Κι εγώ μαζί τους.

amanAM είπε...

Καλύτερα να μην ερχόντουσαν καθόλου, όσοι διαφωνούσανε, παρά που ψήφισαν λευκό. Δεν είναι δυνατό να θέλουν να οδηγήσουν τον Πανιώνιο σε οριστική διάλυση.

IWN1998 είπε...

Το πιθανότερο είναι όμως την ΠΑΕ να την οδηγήσουν στο Πρωτοδικείο... Νομίζω ότι έχει ειπωθεί από τους χθεσινούς νικητές ότι ανάλογα με τον οικονομικό έλεγχο, κάτι τέτοιο είναι πιθανό. Εκεί, στην ΠΑΕ, οι ευθύνες των χρεών μάλλον έχουν μεγαλύτερα ρίσκα και βάρη.

Το θέμα πιστεύω που επεδίωκαν με το Πρωτοδικείο δεν είναι η διάλυση αλλά η εκπροσώπηση στο ΔΣ, γιατί το Πρωτοδικείο θα διόριζε αναλογικό ΔΣ και πιθανότατα και με μέλη του προηγούμενου ΔΣ.

Συνεπώς θα συνέχιζαν να έχουν λόγο όσοι είχαν.

zamis είπε...

Τον Κοντοε ξεχασες,δεν θα τον δουμε κι αυτον στην εθνικη?

amanAM είπε...

O Κοντοές όντως μπορεί να φτάσει και στην Εθνική, εάν καταφέρει να συνεχίσει να παίζει με το ίδιο πάθος. Δεν είναι μπαλαδόρος, αλλά καταθέτει ψυχή στο γήπεδο.

Εγώ του το εύχομαι ολόψυχα, όσο κι αν πικράθηκα που έφυγε από εμάς. Την αλήθεια δύσκολα θα την μάθουμε, αλλά εκείνη την πρόταση κατόπιν εορτής και εκ του ασφαλούς, δεν μπορώ να την πιστέψω. Μάλλον τον περιέπαιξαν με την ανανέωση του συμβολαίου του, και κατέληξε κι αυτός στην γνωστή άρπαγα.

Ο Σάμαρης αυτήν την στιγμή, δεν με έχει πείσει, αλλά πιθανόν εάν συνεχίσει να παίρνει ευκαιρίες και χρόνο συμμετοχής, να αναδειχτεί κι αυτός.

Ανάλογες ευκαιρίες (και υπομονή) δεν πήρε ο Κολοβός, ούτε ο Αναστασόπουλος μέχρι στιγμής. Τον Κούρντι μόλις έδειξε ότι κάτι αξίζει, χάθηκε από προσώπου Γης.

Εγώ πιστεύω περισσότερο σε τέτοιους παίκτες, οι οποίοι δημιουργούν υπεραξία εάν δουλευτούν σωστά και πάρουν χρόνο και εμπειρία.

Τι υπεραξία να δημιουργήσει ο Μπάλαμπαν? Αλήθεια, τι απέγινε αυτός? Ζει? Πέθανε? Παίζει πουθενά? Τον πληρώνουμε ακόμα?

Ακόμα και ο Εστογιάνοφ που τον γουστάρω πολύ, υπάρχει περίπτωση να φέρει ποτέ έστω και μια δραχμή στα ταμεία της ομάδας? Δεν νομίζω. Εάν τον πουλήσουμε, το κέρδος μας θα είναι πως δεν θα τον πληρώνουμε άλλο, και η ζημιά μας ότι δεν θα τον βλέπουμε, όταν έχει όρεξη να παίξει. Όταν βαριέται, είναι δράμα.

IWN1998 είπε...

Είμαι γνωστός fan του Λόλο και συνεπώς πολωμένος στην κριτική μου γι' αυτόν. Σε κάθε περίπτωση ήθελα να σχολιάσω αυτό το "όταν βαριέται, είναι δράμα".
Ο Λόλο ήρθε την πρώτη χρονιά όπως και φέτος κατ' ευθείαν από το πρωτ. Ουρουγουάης με την Πενιαρόλ και στον πρώτο γύρο ήταν σούπερ ενώ στον δεύτερο έπεσε γιατί προφανώς δεν μπορεί κάποιος να αντέξει να παίζει σε αυτό το επίπεδο για τόσο πολύ χωρίς διακοπή.
Την επόμενη χρονιάήρθε ο Φερέρα ... τραυματίστηκε, επανήλθε μάλλον ανέτοιμος και με άγχος να δείξει πράγματα μετά τον τραυματισμό του, ήρθαν τα νεύρα, οι ατομιστείες και νέος καπάκι τραυματισμός. Και φέτος είναι αυτός που βλέπουμε και που προφανώς μετά τα Χριστούγεννα, αν παραμείνει, θα σημειώσει κάμψη όπως το 2008-2009.
Αυτή είναι η σύντομη ιστορία Εστογιανόφ στον Πανιώνιο, που νομίζω ότι τον αδικεί η κριτική ότι όταν βαριέται, δεν παίζει.

Για τους νέους, νομίζω ότιο Αναστασόπουλος έχει πάρει ευκαιρίες απ' όλους τους προπονητές, Φερέρα, Παράσχο, Στόρε, Μάντζιο, Λεμονή και δείχνει ότι δεν την έχει την κατηγορία. Ο Κούρντι μπορεί αλλά ήταν άτυχος πέρυσι με χοντρό τραυματισμό που μάλιστα αφέθηκε στην τύχη του λόγω έλλειψης ιατρικού τιμ στην εποχή Κιντή. Ο Κολοβός ξέρει μπάλα και πρέπει να αλλάζει τον Γουνδουλάκη όταν κουράζεται, για να παίρνει ευκαιρίες.

amanAM είπε...

Δεν κάνω κριτική στον Εστογιανόφ, λέω αυτό που βλέπω: Όταν έχει κέφια είναι χάρμα οφθαλμών!

Όταν βαριέται, έχει νεύρα, είναι ντεφορμέ, έχει ξενερώσει, κλπ, τότε... δεν αντέχεται, κι αυτό γιατί ξέρεις τι είναι ικανός να κάνει, αλλά δεν το κάνει...

Με τον Φανούρη λειτουργεί ανάποδα: Ξέρεις ότι δεν είναι ικανός για πολλά, και εάν κάνει κάτι σωστό, αυτό μετράει περισσότερο!!!

Δεν καταλαβαίνω, γιατί ο Φανούρης έχει θέση βασικού. Αυτός κάνει για σούπερ ληγκ, και δεν κάνει ο Αναστασόπουλος? Ο Κολοβός είναι για περισσότερα, όχι για αλλαγή του Φανούρη.

Ο Αναστασόπουλος έχει τρομερό πόδι για μπαλιές στα 30 και 40 μέτρα. Είναι παίχτης που θα μπορούσε να εξελιχτεί σε νέο Τσάρτα.
Εάν οι προπονητές ζητούσαν από τον Τσάρτα να μαρκάρει ή να δίνει πάσα στον διπλανό του, θα γινότανε ποτέ κάτι παραπάνω από ότι έχει δείξει μέχρι τώρα ο Αναστασόπουλος?

Κάποιοι εμπιστεύτηκαν έναν πιτσιρικά ατομιστή, και τον έβαλαν στην πρώτη ομάδα, και τώρα όλοι μιλάνε για τον καλύτερο παίκτη του πλανήτη, τον Λιονέλ Μέσσι. Εάν τον είχαμε εμείς στον Πανιώνιο, στα 20 του θα αποτελούσε πιθανή αλλαγή του Φανούρη!

IWN1998 είπε...

Sorry...Εγώ τον Αναστασόπουλο απ' όλους τους προπονητές, μόν σαν ανασταλτικό τον έχω δει. Και την μπαλιά δεν την έχω διακρίνει. Επίσης δεν έχω διακρίνει την ικανότητα να μπορεί να κρατήσει μπάλα σε πρέσιγκ του αντιπάλου και σε φυσική κατάσταση δεν είναι και κάτι ιδιαίτερο.

Ο Κολοβός είναι για πιο μεγάλα πράγματα αλλά προς το παρόν ας τον βάζει τουλάχιστον έγκαιρα όταν σέρνεται ο Φανούρης ή ο Σάμαρης και όχι κάτι 5λεπτα που δεν προλαβαίνει να πάρει ούτε μπαλιά.

Για το Λόλο, αυτό που ήθελα να τονίσω είναι ότι νεύρα κλπ έχει όταν δεν είναι σε φυσική κατάσταση να πιάσει την απόδοση που μπορεί και όχι ότι βαριέται να την πιάσει αν και μπορεί.