Άντρας θα πει να μην δειλιάς, όπου κι αν δώσεις μάχη,
Να ξεψυχάς κι όμως να λες, θάνατος δεν υπάρχει!!!
Του άντρα τον εγωισμό, μια πράξη τον τελειώνει,
να βλέπει αυτή που αγαπά, σ' άλλου αγκαλιά να λιώνει...
Άντρας λογάται όποιος μπορεί, τον πόνο να αντέξει,
να'ναι η ψυχή στο στόμα του, και να μη βγάζει λέξη...

Λευτέρης

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

να γίνουμε Άγγλοι...

Μετά από ένα μίνι οδοιπορικό σε 2 γήπεδα της Αγγλίας, μπορώ να πω ανεπιφύλακτα πως το μέλλον γενικότερα, και ειδικότερα του Πανιωνίου, είναι να γίνουμε σαν τους Άγγλους και σαν τις αγγλικές ομάδες.

Αν πω ότι δεν ζήλεψα, θα πω ψέμματα. Μια ομάδα μια μικρής πόλης, η Νόριτς έπαιζε το Σάββατο με την ομάδα της Τσέλσι, των εκατομμυρίων του Αμπράμοβιτς και των ποδοσφαιριστών με βαριά ονόματα στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Στο γήπεδο ήταν μια μεγάλη γιορτή, και το τελικό αποτέλεσμα 0-0.

Αστυνομία πουθενά, ελάχιστοι στον δρόμο για την κυκλοφοριακή τάξη, σωματικοί έλεγχοι και άλλα τριτοκοσμικά πουθενά, νέοι, γέροι, γυναίκες και παιδιά γεμίσανε το γήπεδο, πολλές γυναίκες και πολλά παιδιά. Οι οπαδοί της Τσέλσι σε μια κερκίδα, χωρίζονταν από τους γηπεδούχους από μια αραιή σειρά από σεκιουριτάδες, ούτε μια στιγμή δεν κοίταξαν οι μεν τους δε, ο διπλανός τον διπλανό που υποστήριζαν διαφορετικές ομάδες. Συνθήματα μόνο υπέρ της ομάδας τους, ούτε βρισιές, ούτε ασχήμιες.

Διάφορες μασκότ και ένας κλόουν γέμισαν τον χώρο του γηπέδου πριν την έναρξη του αγώνα, τα παιδάκια που συνοδεύανε την ομάδα πριν την έναρξη παρουσιάστηκαν ένα ένα, με το ονοματεπώνυμο του, την ηλικία, τα χόμπι και τις ασχολίες του, μια οικογενειακή γιορτή από την αρχή μέχρι το τέλος. 

Παρακολουθούσα και βιντεοσκοπούσα σαστισμένος, ακόμα και τα βρώμικα έξω από το γήπεδο, ήταν νοστιμότατα και αρκετά καθαρά θα έλεγα. Η κόρη μου που ζει σε αυτήν την πόλη της Αγγλίας, είχε έρθει κάποιες φορές στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης, πρώτη φορά πήγε στο γήπεδο της Νόριτς, και αποφάσισε του χρόνου να πάρει διαρκείας. Αυτό τα λέει όλα.

Παρακολούθησα και το κρίσιμο παιχνίδι της Άρσεναλ εναντίον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. 1-2 τελικό. Κρίσιμο παιχνίδι, γιατί παιζότανε για τους φιλοξενούμενους εάν θα παραμείνουν στην διεκδίκηση της πρώτης θέσης στο πρωτάθλημα, ενώ οι γηπεδούχοι διεκδικούσαν την πιθανότητα τους να διεκδικήσουν την τρίτη θέση του πρωταθλήματος, δεδομένου ότι λίγο πριν την έναρξη του αγώνα οι Τότεναμ είχε ήδη ηττηθεί από την έτερη διεκδικήτρια του πρωταθλήματος, την Σίτυ.

Η αγωνία και το άγχος των οπαδών ήταν ορατά στην ατμόσφαιρα. Όμως οι γύρω δρόμοι που οδηγούσαν στο γήπεδο, γεμάτοι κόσμο σαν να βρίσκονται σε εκκλησία, οι πολλοί με τα διακριτικά της Άρσεναλ, αλλά και γκρουπ οπαδών της Γιουνάιτεντ όλοι μαζί!!! Δεν ήταν τόσο πανηγυρικό το κλίμα στο γήπεδο, όπως στο Νόριτς, λιγότερα τα γυναικόπαιδα, αλλά είδα το πιο συγκλονιστικό απόλα: Μπροστά μου έκατσε ένας τυφλός οπαδός με διαρκείας, σε ακριβή θέση, ο οποίος δεν βλέπει τίποτα μεν, άκουγε όμως με ακουστικά την μετάδοση και αισθανότανε την ατμόσφαιρα και την ένταση που μόνο στο γήπεδο μπορεί να αισθανθεί κάποιος, ακόμα κι αν δεν βλέπει.

Είδα πολλούς  με αναπηρικές καρέκλες, μέσα στον κόσμο στις εξέδρες, όχι σε κάποιες ειδικές θέσεις στην άκρη του γηπέδου. Όταν μπήκαν τα γκολ της Γιουνάιτεντ, εκκλησία όλο το γήπεδο, οι οπαδοί των φιλοξενούμενων χαιρόντουσαν, οι γηπεδούχοι μούγκα στην στρούγκα. Καμία αντιδικία, το παραμικρό. Με το σφύριγμα της λήξης, αποδοκιμάστηκε ο Βεγκερ για την αλλαγή που έκανε με τον Αρσάβιν. Οι οπαδοί συζητούσαν πως δίκαια έχασαν, αφού δεν έπαιξαν όσο καλά χρειάστηκε. Συνθήματα μόνο υπέρ της ομάδας του ο καθένας. Λες και δεν υπήρχαν αντίπαλοι οπαδοί.

Στο τέλος του παιχνιδιού, χιλιάδες κόσμου στους δρόμους, οι μεν και οι δε όλοι μαζί, το μόνο που ακουγότανε είναι τα βήματα του κόσμου στον δρόμο, ο δρόμος γεμάτος κόσμο, εκεί είναι που είδα τον ρόλο της αστυνομίας: Να κόβει την κίνηση των αυτοκινήτων, και να κόβει κάποιον αντίστοιχο χρόνο τον κόσμο για να περάσουν και κάποια αυτοκίνητα.Μια ήσυχη λαοθάλασσα, πολλών δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που κατευθυνότανε προς το μετρό και τα λεωφορεία.

Εάν θέλουμε να υπάρχει λόγος να γυρίσει στα γήπεδα και να μην είναι οπαδοί άλλων ομάδων της Ελλάδας, να φέρουμε όλη την Νέα Σμύρνη να περνάει ένα ευχάριστο απόγευμα στο γήπεδο όταν παίζουμε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, καθώς και σε όλα τα άλλα αθλήματα που προάγει ο σύλλογος μας, τότε πρέπει πάση θυσία να μιμηθούμε τους Άγγλους, να το κάνουμε σαν γιορτή, να το δούμε σαν παιχνίδι, να χαίρεται ο κόσμος και να είναι περήφανος για το ήθος της ομάδας με την οποία περνάει ευχάριστα την ώρα του.

Ούτε με τα λεφτά, ούτε με τον τσαμπουκά και την αλητεία μπορούμε να τους ανταγωνιστούμε. Μπορούμε όμως να προάγουμε ήθος. Αυτό μπορεί να γίνει η Πανιώνια διαφορετικότητα. Αλλιώς είμαστε ξεγραμμένοι να είμαστε κακές απομιμήσεις των "μεγάλων" του ΠΟΚ.

Εγώ δεν θα ξαναβρίσω κανέναν αντίπαλο ή διαιτητή. Θα αλλάξω. Η μόνη διαμαρτυρία για κακές διαιτησίες ή συμπεριφορές, το σφύριγμα. Ας ξοδέψουμε αλλού την τεστοστερόνη μας, δεν χρειάζεται να την ξοδεύουμε στα γήπεδα, άντε να δούνε και λίγη χαρά οι γυναίκες μας.

Υπόσχομαι σύντομα να ανεβάσω βιντεάκι με μερικά από όσα με εντυπωσίασαν. Δυστυχώς δεν μπορούσα να τραβήξω περισσότερα από το Έμιρειτς, αφού μου κάνανε προειδοποίηση να μην τραβάω αφού απαγορεύεται, ενώ φοβήθηκα μην φάω ξύλο και δεν τράβηξα πλάνα στις τουαλέτες (!!), μιλάμε κόσμος, ουρά, ευταξία και καθαριότητα, ζήλεψα, εμάς μας έχουν σαν τα ζώα.

3 σχόλια:

amanAM είπε...

Την τρίτη θέση του ομίλου της κατέλαβε τελικά η Εθνική ανδρών, ύστερα από τη δεύτερη συνεχόμενη ήττα της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, αυτή τη φορά από την Ιταλία, με 10-7.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κοίταξε στα μάτια την πρωταθλήτρια κόσμου, προηγήθηκε μάλιστα στο πρώτο οκτάλεπτο με 3-2, αλλά πλήρωσε τη «νεκρή» δεύτερη περίοδο, όταν η «settebello» έκανε σερί 5-1.

Η ήττα έστειλε την Εθνική πάνω στο Μαυροβούνιο, στο νοκ άουτ ματς της Τετάρτης (25/1) , με τον νικητή να παίρνει την πρόκριση για την 4άδα.

Τα 8λεπτα: 3-2, 1-5, 2-1, 1-2.

amanAM είπε...

Ο Αυστραλός του Πανιωνίου θα παραμείνει τελικά στην πατρίδα μου, με την ομάδα της Νέας Σμύρνης να ψάχνει για τον αντικαταστάτη του, ωστόσο δήλωσε πως οι «πάνθηρες» θα είναι πάντα στην καρδιά του.

«Αν και το ήθελα πολύ τελικά δεν θα επιστρέψω στην Ελλάδα. Τα οικονομικά προβλήματα με τον Πανιώνιο είναι υπαρκτά ωστόσο ο λόγος που θα παραμείνω στην Αυστραλία και δεν μπορώ να επιστρέψω στην Ελλάδα, αφορά στις δεσμεύσεις που έχω με την Εθνική της χώρας μου», δήλωσε στο Onsports ο πολίστας του Πανιωνίου Τζόνο Κόττεριλ.

Συγκεκριμένα, ο 25χρονος Αυστραλός δήλωσε:

«Έχω ξεκαθαρίσει στον Πανιώνιο πως θέλω να επιστρέψω στην Ελλάδα αλλά υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και δεν μπορώ. Ναι μεν, υπάρχουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα, κάτι που έχω υπόψη μου, όπως επίσης υπάρχουν δεσμεύσεις με την Εθνική, αλλά ακόμα κι έτσι ήθελα να επιστρέψω.

Με απογοητεύει λίγο αυτή η κατάσταση από τη στιγμή που είχαμε τόσο πετυχημένη χρονιά αλλά είμαι πολύ υπερήφανος που δείξαμε στην Ελλάδα πως μία νεανική ομάδα με όρεξη και φιλοδοξία, μπορεί να ανταγωνιστεί τους πάντες. Είναι μεγάλη μου τιμή να είμαι μέλος αυτής της κατάστασης.

Προσωπικά, αγωνιζόμενος στην Ελλάδα ήταν πολύ πετυχημένη στιγμή της καριέρας μου και απόλαυσα τη συμμετοχή μου στο ελληνικό πρωτάθλημα με Πανιώνιο και Χίο. Στενοχωριέμαι που θα πρέπει να σταματήσω να αγωνίζομαι στην Ελλάδα με αυτόν τον τρόπο.

Η συμμετοχή μου στον Πανιώνιο φέτος, αποτέλεσε μεγάλη τιμή για μένα, όπως να αγωνίζομαι μπροστά στους «Panthers» ήταν φανταστικό για μένα. Η ομάδα και ο κόσμος της με αγκάλιασε με τέτοιον τρόπο που δεν θα ξεχάσω ποτέ και ελπίζω να επιστρέψω κάποια στιγμή στο σύλλογο των «πανθήρων» και να συνεχίζω να υποστηρίζω αυτή την ομάδα στην Ελλάδα. Αν όχι, θα συνεχίσω να παρακολουθώ όλες τις ομάδες του Πανιωνίου από την Αυστραλία», ήταν τα λόγια του Τζόνο Κόττεριλ, ο οποίος λόγω των υποχρεώσεων με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του, θα αποτελέσει παρελθόν από την ομάδα πόλο του Πανιωνίου για την φετινή χρονιά.

amanAM είπε...

Η Παγκόσμια πρωταθλήτρια Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Ούτε το «βρώμικο» παιχνίδι των Ιταλίδων, όπως έδειξε στην πρεμιέρα, ούτε το «σκληρό» παιχνίδι των Γερμανίδων, όπως έγινε στη δεύτερη αγωνιστική του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στη φάση των Ομίλων, ούτε τον κακό σημερινό της εαυτό.

Παρά τη μέτρια εικόνα στην επίθεση, με κακά ποσοστά στην παίκτρια παραπάνω και ένα δεύτερο οκτάλεπτο για… κλάμματα, τα κορίτσια του Γιώργου Μορφέση απέδειξαν πως μπορούν να κερδίσουν οποιοδήποτε αντίπαλο. Είναι η Παγκόσμια πρωταθλήτρια και με το «μέταλλο» που έχει αυτή η ομάδα θα διεκδικήσει ένα ακόμα ευρωπαϊκό μετάλλιο.

Η Έλενα Κούβδου ξεχώρισε στο σημερινό παιχνίδι, ενώ η Αντιγόνη Ρουμπέση έδειξε πως έχει ξεπεράσει πλήρως τον τραυματισμό της, πραγματοποιώντας πολύ καλές εμφανίσεις.

Το πλεονέκτημα αυτής της ομάδας είναι η σωστή αμυντική λειτουργεία, αφού παρά τις τρεις αποβολές στις αμυντικούς Ψούνη και Μελιδόνη, τα κενά καλύφθηκαν και η νίκη ήρθε.

Μεγάλη πρόκριση λοιπόν για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, που σήμερα αναμένεται να δειπνήσει σε μεγάλο ιταλικό εστιατόριο, όπως τους υποσχέθηκε ο πρόεδρος της ΚΟΕ, Δημήτρης Διαθεσόπουλος.

Τα 8λεπτα: 3-0, 0-3, 3-1, 2-2.

Τα γκολ της Ελλάδας πέτυχαν οι: Αντωνάκου 2, Ασημάκη 2, Ρουμπέση 2, Λιόση 1, Γερόλυμου 1.