Άντρας θα πει να μην δειλιάς, όπου κι αν δώσεις μάχη,
Να ξεψυχάς κι όμως να λες, θάνατος δεν υπάρχει!!!
Του άντρα τον εγωισμό, μια πράξη τον τελειώνει,
να βλέπει αυτή που αγαπά, σ' άλλου αγκαλιά να λιώνει...
Άντρας λογάται όποιος μπορεί, τον πόνο να αντέξει,
να'ναι η ψυχή στο στόμα του, και να μη βγάζει λέξη...

Λευτέρης

Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Η ομάδα που αγαπάμε, η ομάδα της γειτονιάς μας, η ομάδα που μας πρόσφερε τόσες χαρές και λύπες, ο δικός μας ο Πανιώνιος σταυρώθηκε και κρεμάστηκε επί ξύλου. Βίοι παράλληλοι, η εικόνα της Ελλάδας γενικότερα και ο Πανιώνιος χέρι χέρι, ανεβήκαν στον Γολγοθά και βρίσκονται στον σταυρό του μαρτυρίου...

Φταίνε οι ηγέτες? Φταίμε εμείς που ανεχόμαστε τέτοιους ηγέτες? Μήπως θα κατηγορηθούμε στο τέλος ότι και καλά μαζί τα φάγαμε? Μαζί "απολαύσαμε" την επίδειξη νεοπλουτισμού του Τσακίρη, μαζί χειροκροτήσαμε Ρεκόμπες και Εστοφιάνωφ, να δεις πως στο τέλος εμείς θα φταίμε!!! Τον Τσακίρη μπορεί να μην τον ψηφίσαμε (όπως τις κυβερνήσεις μας), αλλά ποιος τον αμφισβητούσε 2 χρόνια πριν? Τον Τσακίρη και τα μάτια μας, μην το χάσουμε το κελεπούρι!
Ακόμα κι όσοι δεν πήγανε στο αεροδρόμιο να υποδεχτούν τον Μεσσία τον Ρεκόμπα, θα ήθελαν να ήταν εκεί. Να που δεν τους έκανε όλους ρόμπα ο Ρεκόμπα, να που εμείς καταντήσαμε ρόμπα, και μάλιστα ξεκούμπωτη... Τώρα ήρθε η ώρα του λογαριασμού και τα ποντίκια έφυγαν, αφού έφαγαν ότι μπόρεσαν. Όσα ζούμε τώρα, αλλά κι όσα ακολουθήσουν, δεν είναι τίποτα άλλο πέραν από το τσουνάμι που δημιούργησε ο σεισμός ονόματι "Τσακίρης"!

Ακούσαμε πολλά, και θα ακούσουμε ακόμα περισσότερα. Ο καθένας θα πει το κοντό και το μακρύ του, και οι εχθροί μας χαίρονται με τα χάλια μας. Από όσα ακούμε και διαβάζουμε, δεν πήραμε την άδεια συμμετοχής στο επόμενο πρωτάθλημα γιατί δεν υπόγραψαν ο Μάχο, ο Ριέρα, ο Μπάλαμπαν, χρωστάμε στον απίθανο Ρίσγκαρντ και στον Βαρό, ποιός ξέρει και σε ποιούς άλλους χρωστάμε... Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Ποιά επιχείρηση δεν χρωστάει? Ποιά ΠΑΕ δεν χρωστάει? Ο Ολυμπιακός δεν χρωστάει ακόμα και στον Γκαλέτι? Εάν γουστάρει ο Γκαλέτι μπορεί να στείλει τον Ολυμπιακό στην βήτα Εθνική? Κι αν είναι έτσι, γιατί ο Γκαλέτι να μην εμφανίσει ένα ιδιωτικό συμφωνητικό ότι και καλά του χρωστάει ο Ολυμπιακός άλλα τόσα, και μέχρι να τα πάρει (ή να εκδικαστεί και τελεσιδικήσει το θέμα) να μην μπορεί να αδειοδοτηθεί ο πρωταθλητής Ελλάδας?
Η Ελλάδα που χρωστάει παντού και βρίσκεται σε διαδικασία ήπιας πτώχευσης, πως έχει δικαίωμα συμμετοχής σε διεθνείς διοργανώσεις, όπως στο ποδόσφαιρο για παράδειγμα? Η Εθνική Ελλάδος πως συμμετέχει σε προκριματικά για Ευρωπαϊκά και παγκόσμια κύπελλα?

Δεν μπορώ να πιστέψω πως αυτά που μαθαίνουμε μπορεί να έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Κάτι άλλο συμβαίνει. Η αλήθεια πρέπει να είναι πολύ χειρότερη από το ότι και καλά ο Μάχο έχει διαφορές με τον μάνατζερ του και γι αυτό δεν υπέγραψε... Αυτά είναι αστεία πράγματα.
Δεν είναι δυνατόν να έχει αδειοδοτηθεί η ΑΕΚ, να έχει βρει τρόπους να βρει τις απαραίτητες υπογραφές και τα έγγραφα που χρειάζεται η διαδικασία αυτή, κι εμείς δεν μπορέσαμε. Πιστεύω πως ο μόνος λόγος που δεν μπορέσαμε, είναι γιατί κάποιοι προφανώς δεν ήθελαν να μπορέσουμε.

Κάποιοι θέλουνε να καταλήξει ο Πανιώνιος στην βήτα Εθνική ή έστω να βρεθεί σε σημείο αδυναμίας για δικό τους όφελος. Ο Πανιώνιος είναι μαγαζί γωνία. Είναι ομάδα της Αθήνας, έχει δικό της γήπεδο, έχει ιστορία, και ανά πάσα στιγμή μπορεί να συσπειρώσει κόσμο και να γίνει μεγάλη δύναμη σε όλα τα αθλήματα. Μπορεί να μην έχουμε τα εισιτήρια άλλων ομάδων, αλλά θα μπορούσαμε εύκολα να τα πετύχουμε, εάν είχαμε σοβαρή διοίκηση, καλή ομάδα και πάνω απόλα αξιοπρέπεια, καθαρό κούτελο.

Ποιός θα πληρώσει το κόστος της ανανέωσης των συμβολαίων το καλοκαίρι? Ποιός θα πληρώσει όσα χρέη και υποχρεώσεις άφησε το πρόσφατο παρελθόν? Με ποιά έσοδα? Πως και πόσους να πουλήσεις, και σε ποιά τιμή? Όταν χρωστάς και καίγεσαι για λεφτά, ο άλλος αγοράζει σε εξευτελιστικές τιμές ή απλά περιμένει να πάρει ότι θέλει τζάμπα, όταν θα βαρέσεις κανόνι, κανένας δεν χρηματοδοτεί την σωτηρία σου αγοράζοντας παίκτες ενώ είσαι υπό διάλυση. Τα Χριστούγεννα πουλήσαμε στον Ολυμπιακό έναν παίκτη Εθνικής, με αντάλλαγμα 2 παίκτες δανεικούς, από τις εξέδρες του Καραϊσκάκη. Και το πιο αστείο είναι πως όντως μας έκανε χάρη ο Μαρινάκης... Βέβαια, αφού θα μπορούσε να τον πάρει τζάμπα σε 3 μήνες τον Μανιάτη, χάρη μας έκανε!!!

Ο Ερασιτέχνης δεν μπορεί να πληρώσει τους υπαλλήλους του, τα έξοδα των ομάδων, τους προπονητές, και φορτώθηκε από πάνω όλα τα έξοδα και τις ευθύνες της ΠΑΕ. Πως θα έσωζε την ομάδα?

Την σώσανε στα γήπεδα, για να την ρίξουν στα χαρτιά, και να έχουν άλλοθι τα όποια χρέη του Κιντή. Εντάξει, είμαι ο τελευταίος που θα έλεγε να μην πάει στην πυρά ο Κιντής, αλλά είναι δυνατόν να φταίει αυτός για όλα? Ο Βεντούρης ήξερε τα προβλήματα, ήξερε την μπόρα που ερχότανε, και την άφησε να έρθει χωρίς την παραμικρή αντίδραση. Πιθανόν να μην μπορούσε να αντιδράσει, αλλά πριν λίγους μήνες είχε βγει μια παράξενη ανακοίνωση που υποσχότανε ο Βεντούρης πως δεν θα τηρήσει απλώς τα συμβόλαια, αλλά και τα ιδιωτικά συμφωνητικά. Αυτό σημαίνει πως ήξερε πολύ καλά πως υπάρχουν συμφωνητικά, και δεν τα τήρησε, παρά τις διαβεβαιώσεις του. Σε ανύποπτο χρόνο ανακοινώθηκε επίσης πως θα ζητηθούν ευθύνες από τον Κιντή, άρα... ετοιμάστηκε και το έδαφος για τον ένοχο ή το εξιλαστήριο θύμα. Έχω την αίσθηση πως ο Κιντής, όσο αντιπαθής κι αν μου είναι, δεν είναι ο ένοχος αλλά το εξιλαστήριο θύμα.Ο Λιανός γι αυτό ζητούσε εγγυήσεις από τον Τσακίρη. Ήξεραν τι τσουνάμι ερχόταν σε λίγο καιρό.

Όπως ο ίδιος ο Κιντής είχε πει, είναι δικηγόρος, και η επαγγελματική εμπειρία του ήταν στην διάλυση εταιρειών. Είναι φυσικό αυτός ο άνθρωπος με τέτοια επαγγελματική του ιδιότητα, να γίνεται στόχος των πυρών όσων θίγονται από τέτοιες καταστάσεις. Όσο και να τον βρίσουμε, αυτός θα γελάει γιατί αυτός ακριβώς ήταν ο ρόλος του: Να μας διαλύσει! Το είπα εξ αρχής, και μου  είπαν ότι βγάζω βιαστικά συμπεράσματα και δεν έχω αποδείξεις. 

Κάποιοι τον έβαλαν να το κάνει, κι αυτοί είναι οι πραγματικοί ένοχοι. Το σχέδιο της διάλυσης ξεκίνησε πριν 1 χρόνο.

Ο Βεντούρης θέλησε να κάνει τον ήρωα. Έσωσε (αγωνιστικά) τον Πανιώνιο, και αυτό του αρκεί. Δεν είναι αυτός που δημιούργησε χρέη, δεν είναι αυτός που μπορεί να βάλει το χέρι στην τσέπη του για να μας σώσει. 

Τι μένει να δούμε παρακάτω? Δυο τινά:
  • Να πέσουμε αγανακτισμένοι για την αδικία που συντελέστηκε εναντίον μας, να απαλλαγούμε από βαριά συμβόλαια και χρέη λόγω αδυναμίας να τα καλύψουμε, και να στήσουμε μια νέα ομάδα που θα ξεκινήσει από την τρίτη ή την τέταρτη εθνική, γιατί αμφιβάλλω εάν μπορούμε να αδειοδοτηθούμε ούτε καν για την βήτα εθνική, και σιγά σιγά να ξανασταθούμε στα πόδια μας...
  • Να βρεθεί ένας σωτήρας... Ο Τσακίρης? Κάποιος αχυράνθρωπος του Μπέου ή του Ψωμιάδη? Ο ίδιος ο Μπέος? Κάποιος αχυράνθρωπος του Μαρινάκη? Δεν ξέρω. Κάποιος.
Την Δευτέρα όλοι θα βρεθούμε στο συλλαλητήριο. Θα έρθω κι εγώ πρώτα ο Θεός. Θα γίνει συζήτηση? Δεν νομίζω. Μπορεί να δοθεί κάποια λύση? Αμφιβάλλω. Θα μαζευτούμε  1000 ή 2000 άνθρωποι το πολύ, θα φωνάξουμε, θα βρίσουμε, και θα εκτονωθούμε! Μα και 10 χιλιάδες ή 20 χιλιάδες να μαζευόμασταν, τι θα άλλαζε? Τίποτα. 

Μετά την σταύρωση, ακολουθεί η Ανάσταση. Εγώ δεν πιστεύω πως είναι ποτέ δυνατόν να χαθεί ο Πανιώνιος. Άσχετα με το πως νοιώθω, είμαι βέβαιος πως σύντομα θα αναστηθούμε και όλα αυτά θα είναι απλώς άλλη μια μαύρη στιγμή στην ιστορία μας. Για να χτιστεί κάτι καινούργιο, πρέπει πρώτα να γκρεμιστεί το παλιό, κι αυτή η διαδικασία έχει πάντα οδύνες.

Εγώ δεν περιμένω έναν νέο Σωτήρα. Ακόμα κι αν πέσουμε κατηγορία ή κατηγορίες, θέλω έναν Πανιώνιο με μέλη, με ακαδημίες και με παιδιά που θα γεμίζουν τα γήπεδα με τις φωνές και με το ταλέντο τους, και ομάδες με Πανιωνιάκια κι όχι με μισθοφόρους περαστικούς. Εάν για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα να πέσουμε κατηγορίες, δεν με πειράζει. Εάν ήθελα η ομάδα μου να παίρνει πέτσινα πρωταθλήματα ή να χειροκροτώ ξένους παίκτες αμφίβολης αξίας, θα υποστήριζα άλλες ομάδες, όχι τον Πανιώνιο. Το μόνο που ζητάω από τον Πανιώνιο είναι να μην είμαι και να μην αισθάνομαι ξεφτίλας, και τα τελευταία χρόνια μόνο έτσι αισθάνομαι.

(Τα σχόλια είναι περιττά. Κάποιοι με θεωρούν μ@λάκα και θα ήθελα να τους διαβεβαιώσω πως τέτοιος είμαι. Δεν έχει νόημα να σχολιάσετε πράγματα που ήδη γνωρίζω...)

ΥΓ. Ο Ολυμπιακός ήδη έχει στο ρόστερ του τον Μανιάτη και τον Τζιμπουρ, ενώ θέλει τον Κουμορτζί Μάχο και τον Τζαβέλα, Δηλαδή 5 παίκτες από την ομάδα μας. Η ΑΕΚ πήρε τον Μάκο, δεν κατάφερε να κρατήσει τον Τζιμπούρ, ήθελε κι αυτή την Μανιάτη και τον Τζαβέλα, και ποιός ξέρει πόσους άλλους από τους παίκτες μας ζαχαρώνουν. Αν τόσο πολύ τους αρέσει ο Πανιώνιος, γιατί ντρέπονται να γίνουν κι αυτοί Πανιώνιοι, να απολαμβάνουν τους παίκτες μας κάθε εβδομάδα?

ΥΓ2.   Πολύ ωραία δημοσκόπηση έχει αναρτηθεί στο μπλογκ του Ίωνα. Προς το παρόν έχουμε απαντήσει καμιά 30αριά άτομα, και λίγο πολύ έχουμε απαντήσει όλοι το ίδιο. Είμαι περίεργος πόσοι θα απαντήσουν, ότι θέλουν να βοηθήσουν έστω και στα λόγια.