Άντρας θα πει να μην δειλιάς, όπου κι αν δώσεις μάχη,
Να ξεψυχάς κι όμως να λες, θάνατος δεν υπάρχει!!!
Του άντρα τον εγωισμό, μια πράξη τον τελειώνει,
να βλέπει αυτή που αγαπά, σ' άλλου αγκαλιά να λιώνει...
Άντρας λογάται όποιος μπορεί, τον πόνο να αντέξει,
να'ναι η ψυχή στο στόμα του, και να μη βγάζει λέξη...

Λευτέρης

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

μαζικός αθλητισμός και πρωταθλητισμός

Συνήθως με ευθύνη της ΓΓΑ εφαρμόζονται προγράμματα μαζικού αθλητισμού. Αρχικά φορείς υλοποίησης υπήρξαν οι δήμοι και οι κοινότητες της χώρας, όμως στην πορεία αναπτύχθηκαν και άλλα προγράμματα όπως το αθλητισμός και γυναίκα, αθλητισμός και παιδί, αθλητισμός των ΑΜΕΑ, αθλητισμός για την τρίτη ηλικία, καθώς και άλλα στις φυλακές, στα κέντρα απεξάρτησης, στα Ψυχιατρεία, στις θάλασσες, τις λίμνες, τα βουνά κ.λπ.
Όλα τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού (ανεξάρτητα από ελλείψεις και αδυναμίες) βοήθησαν προκειμένου ενεργός και αποκλεισμένος πληθυσμός να αποκτήσει αθλητική συμμετοχή. Έτσι πολλοί πολίτες είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με αθλήματα και δράσεις που τους έκανε να νιώσουν τη χαρά του αθλητισμού χωρίς το άγχος της αποτυχίας και του ανταγωνισμού. Ταυτόχρονα τα μαζικά προγράμματα υπήρξαν εργασιακό αποκούμπι για ανέργους πτυχιούχους γυμναστές.
Ο ΓΓΑ κ. Μπιτσαξής, εκτός από τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού έκοψε και τις επιχορηγήσεις προς τα ερασιτεχνικά σωματεία και δεν αναγνωρίζει καμία οφειλή προς αυτά από το παρελθόν.
Στο site http://www.pasok.gr/προεκλογικά διαβάζουμε για το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ:
Μαζικός Αθλητισµός: πηγή υγείας, επικοινωνίας, συλλογικότητας.Στόχοι:
Κεντρικός µας στόχος η «άθληση για όλους». Θέλουµε το διάστηµα 2008-2012 να αναδιαρθρώσουµε το µοντέλο του αθλητισµού στη χώρα µας µέσα από το τρίπτυχο «Μακροχρόνιος εθνικός προγραµµατισµός», «Αποκεντρωµένη διοίκηση αθλητισµού», «Ενίσχυση του σωµατειακού αθλητισµού».
Βέβαια στην πράξη, έκαναν τα εντελώς αντίθετα...

Τι είναι λοιπόν ο μαζικός αθλητισμός?

1.    Μαζικός Αθλητισμός είναι το αθλητικό κίνημα της σύγχρονης ζωής που υπαγορεύει τη συνειδητή επιλογή της κίνησης – άθλησης όχι για αντιπαλότητα ή ανταγωνισμό αλλά για άσκηση, συνάσκηση – ανθρώπινη επικοινωνία και για βελτίωση της ψυχοσωματικής υγείας όλων των ατόμων.
2.   Με το Μαζικό Αθλητισμό αναγνωρίζεται το δικαίωμα της άθλησης για όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα φύλου, ηλικίας, προέλευσης, σωματικής διάπλασης, μόρφωσης, οικονομικής ισχύος και σωματικής ακεραιότητας.
3.   Με το Μαζικό Αθλητισμό αναγνωρίζεται και τεκμηριώνεται η αξία της σωματικής άσκησης, όχι μόνο για τη διατήρηση της υγείας αλλά χρησιμοποιείται η κίνηση ως προληπτική θεραπευτική και αποθεραπευτική αγωγή για την υγεία.
4.  Ο Μαζικός Αθλητισμός είναι σήμερα ΑΝΑΓΚΗ γιατί από τότε που η μηχανική ενέργεια αντικατέστησε την ανθρώπινη ενέργεια, έγινε η πιο σημαντική αλλαγή στις φυσικές συνθήκες ζωής και τρόπου ζωής του ανθρώπου με αποτέλεσμα να εμφανιστούν οι καλούμενες «αρρώστιες του αιώνα μας» με τα γνωστά τραγικά επακόλουθα.

Ενώ ο πρωταθλητισμός?
Ο πρωταθλητισμός  είναι μια παρεξηγημένη έννοια. Πρωταθλητισμός δεν είναι τίποτε άλλο παρά αθλητισμός με αγωνιστικούς στόχους.
Πώς γίνεται αυτή η μετάβαση από τον αθλητισμό στον πρωταθλητισμό; Όχι πάντως από τη μια στιγμή στην άλλη. Γίνεται σταδιακά και υπό προϋποθέσεις. Για τα παιδιά που ξεχωρίζουν μετά τα πρώτα στάδια, αρχίζει από τους προπονητές μια ολοένα και πιο συστηματική προπόνηση. Στα παιδιά αρέσει αυτό,  γιατί όταν είναι καλοί σε κάτι, αυτό το κάτι αυτόματα τους ελκύει, έχουν κίνητρο να το κάνουν.
Η διαχείριση λοιπόν της κατάστασης αυτής και η εύρεση της ισορροπίας είναι το κλειδί για να απολαύσουν τα παιδιά τις ευεργετικές επιδράσεις του αθλητισμού και του πρωταθλητισμού που μερικές μόνο απ` αυτές αναφέρονται παρακάτω:
  • Αναπτύσσουν  τις σωματικές τους  ικανότητες και αποκτούν  καλή φυσική κατάσταση.
  • Μαθαίνουν ότι  "τα αγαθά κόποις κτώνται". Η επιτυχία έρχεται σαν αποτέλεσμα της συστηματικής προσπάθειας .
  • Μαθαίνουν  ότι και η ήττα και η αποτυχία είναι μέσα στο παιχνίδι. Αυτό που δεν είναι στο παιχνίδι είναι η παραίτηση.
  • Η διαχείριση του άγχους είναι ένα άλλο σημαντικό μάθημα. Πριν τους αγώνες ή κατά τη διάρκεια τους, το άγχος είναι πάντα παρόν και σιγά-σιγά τα  παιδιά μαθαίνουν  να το διαχειρίζονται.
  • Μαθαίνουν  στην αυτοπειθαρχία που θα τους  συντροφεύει σε όλη τους  τη ζωή.
  • Μαθαίνουν  να διαχειρίζονται σωστά το χρόνο τους.
  • Μαθαίνουν  να ζουν  ως αθλητές σε όλη τους τη ζωή.

Τελευταία ακούω όλο και πιο συχνά πολλά λόγια περί του ότι ο Πανιώνιος σαν σωματείο πρέπει να ασχοληθεί με τον μαζικό αθλητισμό και όχι με τον πρωταθλητισμό. Θα ήθελα πολύ να γίνει μια συζήτηση επί αυτού του θέματος, έχοντας όμως ξεκαθαρίσει πρώτα εννοιολογικά τι είναι ο μαζικός αθλητισμός και τι ο πρωταθλητισμός. 

Έχω την εντύπωση πως αυτοί που λένε ότι ο Πανιώνιος δεν θα ασχοληθεί πλέον με τον πρωταθλητισμό, έχουν συγκεχυμένες έννοιες στο κεφάλι τους. Εγώ είμαι αναφανδόν υπέρ του μαζικού αθλητισμού, είμαι υπέρ του να μην αποκλείεται κανένας ανεξαρτήτως ηλικίας και φυσικής ικανότητας από το να αθλείται, και θέλω ο Πανιώνιος να προσφέρει σε όλους την δυνατότητα να αθληθούν στις εγκαταστάσεις του.

Όμως παράλληλα με αυτό, δεν μπορεί παρά να γυμνάζονται οι νεαροί αθλητές με στόχο την επίδοση, το αποτέλεσμα. Αυτό δεν έχει σχέση με τον μαζικό αθλητισμό, αλλά με τον πρωταθλητισμό. Πιστεύω πως και οι δύο στόχοι είναι εφικτοί, όχι μόνο δεν αποκλείει ο ένας τον άλλον, αντιθέτως οι δύο αυτοί στόχοι συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον, από τον μαζικό αθλητισμό μπορούν να ανιχνευτούν ταλέντα που θα γεμίσουν τα αγωνιστικά τμήματα του συλλόγου. Τα δε έσοδα του συλλόγου από την ανάπτυξη μαζικού αθλητισμού, θα πληρώσουν προπονητές και λοιπά λειτουργικά έξοδα και θα ανακουφίσουν τα έξοδα των αγωνιστικών τμημάτων.

Αντώνης Μάγγος

ΥΓ. Κάτι πρέπει να γίνει και με τις συνδρομές που πληρώνουν οι αθλητές. Οι καιροί είναι δύσκολοι για όλους. Όπως καθημερινά χάνεται σημαντικό τμήμα του εισοδήματος του κόσμου, οι μηνιαίες καταβολές στον ΠΑΝΙΩΝΙΟ γίνονται όλο και πιο δυσβάστακτες για τους περισσότερους.

3 σχόλια:

br fun_atic είπε...

στην περίπτωσή μας η διάκριση αυτή σημαίνει το εξής: Τα οικονομικά του συλλόγου δεν αντέχουν τις δαπανηρότατες μεταγραφές και τα έξοδα του παρελθόντος. Θα παίζουμε κυρίως με παίκτες από τις ακαδημίες μας που θα ενισχύονται κατά περίπτωση από σχετικά φθηνούς έμπειρους παίκτες. Αυτο είναι το πλάνο για την επόμενη χρονιά.

amanAM είπε...

αυτό πάντως που περιγράφεις Άκη μου, δεν λέγεται μαζικός αθλητισμός.

amanAM είπε...

Εχθές ο προπονητής του γιού μου, έριξε γκάζια σε όλη την ομάδα, γιατί έκανε ο καθένας του κεφαλιού του, δεν προσπαθούσαν αρκετά, δεν εφάρμοζαν τίποτα από όσα μαθαίνουν καθημερινά στην προπόνηση, κλπ.

Υποθέτω ότι με τα νέα μυαλά κατά του πρωταθλητισμού και υπέρ του μαζικού αθλητισμού, ο προπονητής που θα έχει ο γιός μου από του χρόνου, θα επιβραβεύει τα παιδάκια που διασκέδαζαν λες και βρισκόντουσαν σε παιδική χαρά, ενώ θα τους ρίχνει γκάζια όταν είναι σοβαρά και πειθαρχημένα, και θα κάνουν ενέργειες που θα δείχνουν ότι εμπεδώνουν το άθλημα και τις κινήσεις που πρέπει να κάνουν ώστε να γίνουν μια μέρα καλοί αθλητές και με βλέψεις πρωταθλητισμού.

Ουπς, συγνώμη, είπα απαγορευμένη λέξη!!!

Άκη, κάποτε με ρώτησες τι περιμένω από τον Πανιώνιο πριν αρχίσει το πρωτάθλημα, και σου είχα απαντήσει να τερματίζει στην πρώτη πεντάδα. Τότε θύμωσες μαζί μου, και είπες ότι δεν καταλαβαίνεις τους Πανιώνιους που δεν έχουν στόχο να πάρουν το πρωτάθλημα, έστω κι αν ξέρουν ότι η ομάδα δεν έχει τα προσόντα να το κάνει, και έχουν στόχο την σωτηρία ή οτιδήποτε πιο κάτω από την πρώτη θέση. Ο στόχος, είχες πει, πρέπει να είναι το πρωτάθλημα.

Τότε είχα πει πως είχες δίκιο. Τώρα διαφωνείς με τον εαυτό σου πριν 2-3 χρόνια?

Κανένας δεν λέει να έχουμε ακριβότερους παίκτες από αυτούς που μπορούμε να πληρώνουμε, κανένας δεν θέλει ορδές απλήρωτων παικτών, εργαζομένων, προπονητών, κλπ, όλοι πιστεύω πως θέλουμε να βλέπουμε παιδιά να παίζουν στις ομάδες μας, που προέρχονται από τις δικές μας υποδομές. Αυτό όμως δεν ονομάζεται μαζικός αθλητισμός, πρωταθλητισμός ονομάζεται σε υγιές οικονομικό μοντέλο.

Όταν όμως παραδεχτούμε πως ο στόχος μας είναι ο μαζικός αθλητισμός και όχι ο πρωταθλητισμός, αυτομάτως παραδεχόμαστε την ήττα μας, παραδεχόμαστε την ανυπαρξία στόχων, την ανυπαρξία προοπτικής.

Είναι καιρός που ακούω την αλλαγή στόχων του Πανιωνίου, αλλά αποφάσισα να γράψω την άποψη που πριν την ανακοίνωση τους, μπας και προλάβω την άτοπη (κατά την γνώμη μου) επίσημη ανακοίνωση.