Άντρας θα πει να μην δειλιάς, όπου κι αν δώσεις μάχη,
Να ξεψυχάς κι όμως να λες, θάνατος δεν υπάρχει!!!
Του άντρα τον εγωισμό, μια πράξη τον τελειώνει,
να βλέπει αυτή που αγαπά, σ' άλλου αγκαλιά να λιώνει...
Άντρας λογάται όποιος μπορεί, τον πόνο να αντέξει,
να'ναι η ψυχή στο στόμα του, και να μη βγάζει λέξη...

Λευτέρης

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

αναβρασμός στις υποδομές του πόλο

Αναβρασμός επικρατεί στις υποδομές του πόλο. Μετά το ντόμινο αποχωρήσεων κάποιων ταλαντούχων-πρωτοκλασάτων παιδιών, οι περισσότεροι δεν ξέρουν εάν πρέπει κι αυτοί να ακολουθήσουνε κι αν ο Πανιώνιος όντως διαλύεται στο τμήμα του πόλο.

Μην ξεχνάμε ποτέ πως ο Πανιώνιος ήταν ο πρώτος σύλλογος που ασχολήθηκε στην Ελλάδα με το άθλημα αυτό, ο Πανιώνιος έφερε προίκα από την Σμύρνη αθλήματα που οι Ελλαδίτες τα αγνοούσαν την εποχή εκείνη, και ήταν πρωτεργάτης του γυναικείου αθλητισμού. Η Σμύρνη ήταν ένα κοσμοπολίτικο διεθνές λιμάνι, με ότι συνεπάγεται αυτό στους ορίζοντες που ανοίγονταν στην οικονομική ελίτ της περιοχής, που ήταν Ελληνική.

Κατ αρχάς εγώ πιστεύω ακράδαντα πως κάποια παιδιά που ασχολούνται χρόνια με το άθλημα, δεν έτυχαν της προσοχής που τους άξιζε, γιατί κάποια άλλα παιδιά μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον των προπονητών τους. Ίσως και τα ίδια τα παιδιά αποδεχόντουσαν την ανωτερότητα των άλλων, με αποτέλεσμα να είναι κομπλαρισμένα, να μην προσπαθούσαν όσο μπορούν, να μην τολμούν να πάρουν προσπάθειες όταν δίπλα τους είχαν κάποιον που ήταν πιο έμπειρος/πιο έτοιμος.

Φεύγοντας κάποια παιδιά, όσα θα παραμείνουν καθώς και όσα θα έρθουν από άλλες ομάδες, θα έχουν την ευκαιρία τους να λάμψουν και γιατί όχι, να γίνουν καλύτεροι από αυτούς που δεν θέλουν πλέον να αγωνίζονται με τον Πανιώνιο. Κάποιοι σύλλογοι-στόχοι μοιάζουν πιο δελεαστικοί, με κυρίαρχο τον Ολυμπιακό, την Βουλιαγμένη και το Φάληρο. Τα παιδιά αυτά, αλλά κυρίως οι γονείς τους που παρασέρνουν τα παιδιά τους, νομίζουν πως εκεί τα παιδιά τους θα έχουν περισσότερη τύχη να πάρουν πρωταθλήματα και τα τυχόν μόρια (που υπάρχουν αλλά και πιθανόν θα υπάρξουν στο μέλλον) για τις εξετάσεις στα ανώτερα και στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Το πόλο είναι το μόνο που μπορεί να προσφέρει σαν κίνητρο, πέραν φυσικά της άθλησης των παιδιών, γιατί η πιθανότητα επαγγελματικής αποκατάστασης στο πόλο, μοιάζει με ανέκδοτο ιδίως στην τωρινή συγκυρία.

Τους εύχομαι καλή τύχη, και ελπίζω να μην μετανοιώσουν που από πρώτοι στο χωριό θα καταλήξουν ένας από τους πολλούς στην πόλη. 

Η πριμοδότηση των αθλητών για τα Πανεπιστήμια, είναι ένα μικρό ποσοστό, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στην θυσία του χρόνου αλλά και τις ενέργειας που ξοδεύουν τα παιδιά στους αθλητικούς χώρους. Ένας μαθητής του 15, με τα επιπλέον μόρια θα φτάσει στο 15,5 ή και στο 16, δεν μπορώ να καταλάβω εάν σώνεται στην πραγματικότητα. Τέλος πάντων, ο καθένας όπως σκέφτεται εκείνος... Όποιος θέλει να σπουδάσει, στρώνεται στο διάβασμα, δεν περιμένει κάποια πριμοδότηση.

Ο Πανιώνιος δεν χάνεται και δεν πρόκειται να χαθεί. Ακόμα και η διοικητική ανυπαρξία και οι αστοχίες στις όποιες ενέργειες και επιλογές των διοικούντων, δεν μπορούν να σβήσουν 120 και πλέον χρόνια ιστορίας. Αυτοί είναι περαστικοί, ο Πανιώνιος θα είναι για πάντα.

Σε κάθε περίπτωση, έστω και τώρα, η διοίκηση πρέπει να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες και να κάνει το χρέος της απέναντι σε όσους εμπιστεύονται ακόμα τα παιδιά τους στον Πανιώνιο. Να οριστούν έφοροι, αρχηγός τμήματος, να υπάρξει ένας κεντρικός σχεδιασμός, να υπάρξει συνεργασία διοίκησης με αυτούς που θα υλοποιήσουν τον σχεδιασμό και θα δουλέψουν για τους στόχους, να υπάρξει μέριμνα και ενδιαφέρον που μέχρι τώρα απουσιάζουν. 

Κατά την γνώμη μου, η μεγαλύτερη ανεπάρκεια της διοίκησης εκτός από την απουσία της εδώ και ένα χρόνο, είναι ότι ενεργούν και αποφασίζουν άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με το άθλημα και τον χώρο, και δεν ακούνε κανέναν, κάνουν του κεφαλιού τους. 

Φυσικά δεν είναι να μας κάνει εντύπωση κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι συμπεριφέρονται σαν ιδιοκτήτες του Πανιωνίου, σαν ελέω Θεού βασιλείς, δεν ακολουθούν καμία από τις διαδικασίες που οφείλουν να τηρούν. Δόθηκαν δελτία και ελευθέρας σε παίκτες χωρίς να έχουν προηγηθεί σχετικές αποφάσεις Δ.Σ., δεν έχει γίνει ούτε καν η Γενική Συνέλευση που προβλέπεται από το καταστατικό αλλά και τον νόμο, για απολογισμό των πεπραγμένων, για την έγκριση του προϋπολογισμού για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, που προφανώς η έγκριση του προϋπολογισμού θα σήμαινε και έγκριση του αγωνιστικού σχεδιασμού και τον καθορισμό των στόχων. 

Καλώς ή κακώς την μεγαλύτερη ευθύνη κατά την γνώμη μου, την έχουν τα μέλη και οι φίλοι του Πανιωνίου που ανέχονται αυτήν την κατάσταση. Ευτυχώς στο ποδόσφαιρο προς το παρόν πήραμε 2 εξαιρετικά αποτελέσματα, δυστυχώς όμως οι περισσότεροι Πανιώνιοι αδιαφορούν για τον ερασιτέχνη και τα προβλήματα των αθλούμενων παιδιών, όσο το ποδόσφαιρο θα τα πηγαίνει καλά ελάχιστοι θα ενοχλούνται εάν στο πόλο θα τα πηγαίνουμε κατά διαβόλου. 

Οι επιτυχίες στο πόλο δεν ήρθαν τυχαία τόσα χρόνια. Πριν λίγα χρόνια έχτισε τις υποδομές μας ένας Γιανουρής, που έστησε όλο αυτό το οικοδόμημα, και μέχρι πρόσφατα ένας Σιταρένιος συνέχιζε να χτίζει. Οι νυν διοικούντες είδαν σαν εχθρό τους τον άνθρωπο αυτόν, και μέσα σε λίγους μήνες βάλθηκαν να γκρεμίσουν ότι χτιζότανε όλα αυτά τα χρόνια.

Βέβαια ποιός νοιάζεται? Κανένας ή ελάχιστοι τέλος πάντων. Εγώ μάλλον είμαι γραφικός. Εάν νικήσουμε τον ΟΦΗ την ερχόμενη Δευτέρα, θα έχουμε 9 βαθμούς σε 3 αγώνες στην σούπερ λίγδα, η δε διοίκηση θα θεωρείται μια από τις καλύτερες που είχαμε ποτέ. Σιγά μην ενοχληθεί κανένας για το πόλο (που σε επίπεδο ανδρών δύσκολα θα μείνει στην Α1 και οι υποδομές είναι υπό διάλυση, η γυναικεία ομάδα έχει διαλυθεί, κλπ), για το βόλεϊ που σε επίπεδο ανδρών είναι στο τοπικό ερασιτεχνικό και στις γυναίκες στην Α2 μετά από χρόνια, κλπ. Εδώ δεν ενοχληθεί κανένας που δεν έγινε ποτέ η Γενική Συνέλευση του Ερασιτέχνη, τι να λέμε τώρα...

Δεν σκοπεύω να επανέλθω σύντομα επί του θέματος. Βαρέθηκα να είμαι γραφικός. Δεν έχει νόημα, κανένας δεν νοιάζεται, κανένας δεν ακούει. Μακάρι να πάνε όλα καλά και εγώ να έχω άδικους φόβους και απλώς να ξοδεύω άσκοπα την ώρα μου γράφοντας όσα γράφω. Θα δούμε.




2 σχόλια:

vassilis είπε...

Αντώνη,

η διοίκηση του Ερασιτέχνη με καμια Παναγία δεν μπορεί να κριθεί από την επιτυχία ή την αποτυχία της ΠΑΕ. Για αυτό θα κριθεί η διοίκηση της ΠΑΕ. Αν είναι τελικά όντως πετυχημένη η διοίκηση της ΠΑΕ σαν ΓΣ του Ερασιτέχνη της ανανεώνουμε την εμπιστοσύνη και στον Ερασιτέχνη πάμε για φρέσκα κουλούρια.

Οσο για το πόλο μερικά απλά πράγματα. Είναι ένα άθλημα που σε πανελλήνιο επίπεδο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ είχε λάβει πολύ μεγαλύτερη προσοχή από όσο άξιζε στην αγορά εργασίας με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί συνθήκες επαγγελματισμού εντελώς δυσανάλογες σε σχέση με τα έσοδα του αθλήματος. Φτάσαμε λοιπόν σε επίπεδα που ένα άθλημα με ελάχιστα έσοδα για να μπορεί να σταθεί στην Α1 να πρέπει να έχει πάνω από 200000 ευρώ μπάτζετ. Αυτό σε ένα μεγάλο βαθμό δημιούργησε και όνειρα και ελπίδες στους μικρότερους. Έβλεπαν τον Αφρουδάκη και ονειρεύονταν το συμβόλαιο του. Το κεφάλαιο αθλητισμός είχε φύγει εντελώς από το μυαλό τους και είχε αντικατασταθεί από τον πρωταθλητισμό. Είδαν το πόλο σαν επάγγελμα όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ.

Όταν η κόρη μου ήταν να πάει Γυμνάσιο μου τηλεφωνήσανε από το Αθλητικό Γυμνάσιο Νέας Σμύρνης για να γραφτεί εκεί στο τμήμα υδατοσφαίρισης. Όταν τους ρώτησα πότε θα κάνει προπονήσεις μου είπαν ότι έχουν 3 προπονήσεις πρωινές (8-9.30 ή κάτι τετοιο). Ερώτημα λοιπόν: Πως αυτά τα παιδιά μετά από 1.5 ώρα προπόνησης πόλο (που δεν είναι και η ελαφρύτερη) θα μπορούν να ανταπεξέλθουν για ενα πεντάωρο ή και εξαωρο ακόμα και στις μειωμένες απαιτήσεις που έχει το σημερινό σχολείο; Πάμε παρακάτω: Όταν τους ρώτησα αν υπάρχει Αθλητικό Λύκειο στη Νέα Σμύρνη ώστε να συνεχίσει εκεί το παιδί μετά το αθλητικό Γυμνάσιο μου είπαν όχι (αν θυμάμαι καλά υπήρχε ένα στην Αργυρούπολη). Δηλαδή τα παιδια αυτά θα συνεχίσουν στο κανονικό Λύκειο με ότι αυτό σημαίνει για το μαθησιακό τους επίπεδο. Αναρωτιέμαι λοιπόν με ποια λογική ενας γονιός που ενδιαφέρεται κύρια για τις σπουδές του παιδιού του θα το έγραφε εκεί.

Από αυτά λοιπόν που έχω ακούσει αυτά τα τρία χρόνια που ασχολούμαι με το πόλο παρακολουθώντας τα παιδιά μου οι περισσότεροι από αυτούς που μπιζάρονται από τους προπονητές τους σαν ταλέντα δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τις εξετάσεις για Πανεπιστήμια. Στόχος είναι οι συμμετοχές στην Εθνική και αν μας κατσει στο τέλος μια Γυμναστική Ακαδημία.

amanAM είπε...

όταν εδώ και χρόνια χτίζεται ένα σύστημα παραγωγής και ανάδειξης ταλέντων, το να τα βλέπεις όλα να γκρεμίζονται με συνοπτικές διαδικασίες είναι στενόχωρο, ότι και να λέμε...