Άντρας θα πει να μην δειλιάς, όπου κι αν δώσεις μάχη,
Να ξεψυχάς κι όμως να λες, θάνατος δεν υπάρχει!!!
Του άντρα τον εγωισμό, μια πράξη τον τελειώνει,
να βλέπει αυτή που αγαπά, σ' άλλου αγκαλιά να λιώνει...
Άντρας λογάται όποιος μπορεί, τον πόνο να αντέξει,
να'ναι η ψυχή στο στόμα του, και να μη βγάζει λέξη...

Λευτέρης

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Κατέθεσε αίτημα για υπαγωγή στο άρθρο 99 ο Άρης

Δεν ξέρω ποιούς νομικούς συμβούλους έχει ο Άρης και ποιούς έχουμε εμείς, αλλά... μήπως ο δρόμος που επέλεξε ο Άρης θα ήταν μια λύση και για εμάς?

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012, 15:50 http://www.zougla.gr/sports/article/kate8ese-etima-gia-ipagogi-sto-ar8ro-99-o-aris

Η ΠΑΕ Άρης, μέσω των νομικών εκπροσώπων του, κατέθεσε σήμερα το μεσημέρι αίτημα υπαγωγής της εταιρείας στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Η απάντηση του Πρωτοδικείου αναμένεται αύριο η την Δευτέρα.

Ο Στάθης Τσομίδης, μέλος της επιτροπής των νομικών που χειρίζεται την υπόθεση, δήλωσε: «Κατατέθηκε η αίτηση, αναμένεται αύριο η προσωρινή διαταγή αναστολής των οικονομικών διώξεων, πράγμα που σημαίνει ότι αναστέλλονται όλες οι ατομικές διώξεις οικονομικού περιεχομένου από φυσικά και νομικά πρόσωπα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κανείς πιστωτής, ποδοσφαιριστής ή εταιρεία, δεν μπορεί να κινηθεί κατά της ΠΑΕ, ώσπου να γίνει το δικαστήριο, δηλαδή για το επόμενο εξάμηνο περίπου, Δεν εί ναι δεδομένο, βέβαια, ότι η απόφαση αύριο θα είναι θετική, καθώς τέτοιου είδους αίτηση από ΠΑΕ είναι πρωτόγνωρη. Το θετικό, πάντως, αν ευοδωθεί η προσπάθεια, είναι ότι θα "κουρευτεί" σε σημαντικό βαθμό το χρέος του Άρη και η ΠΑΕ της Θεσσαλονίκης θα διαπραγματευτεί ξεχωριστά με κάθε πιστωτή. Θα είναι μία ανακούφιση για τον Άρη. Οι πιστωτές πρέπει να παρακαλάνε να υπαχθεί ο Άρης στο άρθρο 99 για να πάρουν τα χρήματα που θα έχουν συμφωνηθεί στους διακανονισμούς».

13 σχόλια:

Panos είπε...

Εμείς -οι αφελείς ως αποδεικνύεται από όλα αυτά που βγαίνουν τελευταίως στη φόρα- πληρώνουμε.

Και δυστυχώς δεν πληρώνουμε αυτούς που μοχθούν για να έχουν την ομάδα πρώτη, αλλά κερατιάτικα.

Ποιό 99 λοιπόν;

vassilis είπε...

Η ιδέα για το άρθρο 99 είχε πέσει αν δεν κάνω λάθος από τον κύριο Τσακίρη από το Φλεβάρη στη ΓΣ. Μάλιστα σε αυτό στηρίχθηκε η άρνηση του κυρίου Τσακίρη να μετοχοποιηθεί το χρέος του. Μας είχε πει ότι αν μπαίναμε στο άρθρο 99 καθώς εκείνη τη στιγμή ήταν ο μεγαλύτερος πιστωτής της ΠΑΕ θα είχαμε αμέσως τη συμφωνία του και θα« είχαμε καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των πιστωτών που απαιτεί ο νόμος να συμφωνούν για να ξεκινήσει η διαδικασία.

Η διοίκηση της ΠΑΕ ήταν ενήμερη από όσο καλαβαίνω για την πιθανότητα αυτή (καθώς είχε ενημερωθεί από τον κύριο Τσακίρη για τους λόγους άρνησης της μετοχοποίησης των χρεών του) αλλά από όσο ξέρουμε όλοι δεν την προώθησε.

Δεν ξέρω γιατί αλλά ίσως θα πρέπει να μας πει στη ΓΣ που θα γίνει γιατί δεν έγινε καν μια προσπάθεια.

Panos είπε...

Βασίλη, το άρθρο 99 είναι προπτωχευτική διαδικασία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μια εταιρεία, στην περίπτωσή μας η ΠΑΕ, βλέπει ορατή την πτώχευση και κάνει μια ύστατη προσπάθεια να την αποφύγει. Η διαδικασία αυτή απαιτεί την εκ των προτέρων συναίνεση του 51% των πιστωτών (για την ακρίβεια του 51% του ποσού των βεβαιωμένων χρεών), ώστε να πας στο δικαστήριο και να ζητήσεις την ένταξη στο άρθρο 99.
Η πρακτική για τις ΑΕ έχει δείξει ότι το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 60%, αλλά ακόμη κι αν γίνει δεκτή και τελικά υπαχθείς στο άρθρο 99, κάθε μήνα οφείλεις να καλύπτεις στους πιστωτές σου, συγκεκριμένα ποσά δόσεων που θα ορίσει το δικαστήριο. Αυτό το διάστημα φτάνει έως 60 μήνες.
Στην Ελλάδα έχουν γίνει συνολικά πάνω από 5000 αιτήσεις για υπαγωγή στο άρθρο 99 και έχουν γίνει δεκτές λιγότερες από 300. ΚΑΜΙΑ ΑΕ δεν κατάφερε να εξυγιανθεί.

Δεύτερον και σημαντικότερον.
Ως απεδείχθη το σημαντικότερο μέρος των χρεών της ΠΑΕ Πανιώνιος δεν ήταν τα βεβαιωμένα χρέη, αλλά αυτά που προέκυπταν στην πορεία (προσφυγές, φορολογικές ατασθαλίες κλπ). Άρα ακόμη και αν αποκτούσε τη συναίνεση του 51% των πιστωτών, δεν θα κέρδιζε τίποτα στις περιπτώσεις που προέκυψαν εκ των υστέρων.

Συμπερασμα:
Ο Άρης δεν κάνει προσπάθεια εξυγιανθεί. Αγοράζει χρόνο (συγκεκριμένα το δίμηνο που απαιτείται για τη συμφωνία με τους πιστωτές) μήπως τυχόν ψήσει τον Ιωαννίδη να περάσει χαριστική ρύθμιση.

Στη ΓΣ -εκτός όλων των άλλων- θα αναφερθούμε και σε αυτό το ζήτημα

Panos είπε...

Ο Br θα μπορέσει να μας διαφωτίσει περισσότερο σε αυτό το θέμα

vassilis είπε...

Πάνο σε παρακαλώ μην προσβάλεις τη νοημοσύνη μου. Ξερω πολύ καλά τι είναι το άρθρο 99. Λοιπόν:

α) Τους πιστωτές σου έτσι και αλλιώς θα πρέπει να τους καλύπτεις.
Τώρα δεν τους πληρώνουμε; Αν δεν τους πληρώνουμε έχουμε ήδη πτωχεύσει.

β) Υπάρχει κανείς που να μην πιστεύει ότι η ΠΑΕ Πανιώνιος είναι σε διαδικασία πτώχευσης; Μια ΠΑΕ με μετοχικό κεφάλαιο 5 εκατομμύρια και χρέη 6-7 (τόσο και ακόμα μεγαλύτερο δεν ήταν το άνοιγμα σύμφωνα με τους λογιστές της διοίκησης;) δεν είναι πρακτικά πτωχευμένη; Τη στιγμή μάλιστα που αδυνατεί να κάνει μια ουσιαστική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου; Γιατί αν μπορούσαμε να κάνουμε μια αύξηση 3 (πραγματικών) εκατομμυρίων (και όχι μετοχοποίηση υποχρεώσεων) το πράγμα θα άλλαζε.

Ερώτηση (αν και ξέρω την απάντηση καθώς μας την είχε δώσει ο λογιστής της ΠΑΕ σε εκείνη τη ΓΣ): Τι ορίζει ο νόμος για τέτοιες ΑΕ με αυτό το μετοχικό κεφάλαιο και αυτά τα χρέη;

γ) Ερώτηση: Όταν μιλάγατε γι αυτό το άνοιγμα δεν γνωρίζατε τα χρέη που έρχονται; Δεν γνωρίζατε ποιες μέχρι εκείνη τη στιγμή προσφυγές είχαν γίνει; Σε ποιες δίκες συμμετείχε σαν αντίδικος η ΠΑΕ; Η συζήτηση έγινε στη ΓΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ψήφισε την απαλλαγή συγκεκριμένων μελών του πρωην ΔΣ συνεπώς εκείνη τη στιγμή η διοίκηση γνώριζε για τις "φορολογικές ατασθαλίες".

δ) Τι ποσοστό των υποχρεώσεων μετά το Μάρτη είναι οι περιπτώσεις που προέκυψαν εκ των υστέρων;

ε) Εμείς που κάνουμε προσπάθεια να εξυγιανθούμε (σε αντίθεση με τον Αρη που δεν κάνει) πως θα τα καταφέρουμε με 4 εκατομμύρια έσοδα και σχεδόν 8 εκατομμύρια χρέη. Είναι αυτό εφικτό; Ήταν η πτωχευτική διαδικασία μια πιθανή (ίσως η μόνη) λύση;

στ) Τι ποσοστό των υποχρεώσεων εκείνη τι στιγμή ήταν προς τον Τσακίρη που δεχόταν να μπει η ΠΑΕ στο άρθρο 99;

ζ) Και το ζουμί της ερώτησης: Η πτωχευτική διαδικασία τι συνέπειες έχει γι αυτούς που διοίκησαν όταν δημιουργήθηκαν τα χρέη;


amanAM είπε...

πολύ ενδιαφέρουσες οι ερωτήσεις του Βασίλη, εγώ είμαι άσχετος από αυτά (και άλλα πολλά), αλλά παρακολουθώ με πολύ ενδιαφέρον την τροπή της συζήτησης.

Άκη, τα φώτα σου παρακαλώ.

Panos είπε...

Πώς από μια απάντηση που έδινε κάποιες διευκρινήσεις περί του α99, εσύ κατέληξες στο συμπέρασμα ότι είχα σκοπό να προσβάλω τη νοημοσύνη σου, μόνο εσύ ξέρεις.

Συγγνώμη για την παρέμβαση, συνέχισε το μονόλογο

vassilis είπε...

Είναι απλό Πάνο. Έγραψες γενικότητες οι οποίες είναι εκτός Πανιώνιας πραγματικότητας ξεκινώντας από την αντίληψη ότι ο συνομιλητής σου δεν ξέρει γιατί γράφει.

Αυτό προφανώς προσβάλλει τον συνομιλητή σου καθώς δεν είχε ρωτήσει τι ειναι το άρθρο 99 αλλά γιατί δεν προχώρησε εκείνη η πρόταση Τσακίρη.

Εμένα λοιπόν με ενδιαφέρουν συγκεκριμένες απαντήσεις στις ερωτήσεις που έθεσα. Υπάρχουν;

amanAM είπε...

Συγνώμη για την παρέμβαση που είναι άσχετη από αυτό που συζητάμε (και έχει τρομερό ενδιαφέρον), έμαθα όμως από Ολυμπιακό φίλο που ήταν στα επίσημα, πως συμφωνήθηκε το τελικό αποτέλεσμα του σαββατιάτικου αγώνα Λεβαδιακού -Πανιωνίου: Το αποτέλεσμα θα είναι 3-0.

Δεν ξέρω εάν στο κόλπο είναι και ο Πανιώνιος, γιατί με μια στραβοκλωτσιά πως μπορούν να αποκλείσουν το ότι δεν θα βάλουμε ούτε ένα γκολ ή ότι δεν θα φάμε και τέταρτο γκολ με αυτογκόλ ας πούμε?

Αυτό που μου είπανε μπορεί να είναι και μια ανυπόστατη φήμη, αλλά... το να γράψω μετά ότι εμένα μου το είχανε πει, δεν θα έχει νόημα, ας το πω από τώρα που είναι πριν την γιορτή και όχι κατόπιν αυτής.

Άραγε να αρχίσαμε ήδη να τα πουλάμε και να τα στήνουμε τα παιχνίδια?

Ξέρω πως όλοι φτιάχνουνε σενάρια, και πάντα υπάρχουν φήμες για ίντριγκες. Μακάρι να ζούσαμε σε έναν κόσμο καθαρό, χωρίς συμφωνίες κάτω από τα τραπέζια κλπ.

IWN1998 είπε...

Πάνο, προς ποιους είναι τα βεβαιωμένα χρέη της ΠΑΕ; Σίγουρα είναι και το δημόσιο και φαντάζομαι και ο Τσακίρης.
Επί τη ευκαιρία, θεωρώ καλό νέο (έτσι το παρουσιάζει και η ΠΑΕ στην ανακοίνωσή της) ότι έγινε διακανονισμός με Λεμονή και συνεργάτες.

br fun_atic είπε...

Εχει δίκιο ο Πάνος.Αν κάποιος δεν μπορέσει να ανταποκρίθει που αναλαμβάνει χάνει τα προνόμια του 99.

vassilis είπε...

Ενω τώρα τα έχουμε τα προνόμια ε και φοβόμαστε μήπως τα χάσουμε.

Σκεφτήκατε ότι ίσως και λίγοι μήνες με τα προνόμια του 99 είναι καλύτερα από τη σημαρινή κατάσατση;

vassilis είπε...

Και περιμένω ΠΑΝΤΑ απαντήσεις (ξεκάθαρες και όχι γενικολογίες) στις πιο πάνω ερωτήσεις.