Άντρας θα πει να μην δειλιάς, όπου κι αν δώσεις μάχη,
Να ξεψυχάς κι όμως να λες, θάνατος δεν υπάρχει!!!
Του άντρα τον εγωισμό, μια πράξη τον τελειώνει,
να βλέπει αυτή που αγαπά, σ' άλλου αγκαλιά να λιώνει...
Άντρας λογάται όποιος μπορεί, τον πόνο να αντέξει,
να'ναι η ψυχή στο στόμα του, και να μη βγάζει λέξη...

Λευτέρης

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

αγροτικό

Με αφορμή κάποια σχόλια του προηγούμενου thread, μου ήρθε στο μυαλό η αντιστοιχία των παικτών του Πανιωνίου με το αγροτικό που κάνουν οι νεαροί πτυχιούχοι ιατρικής.

Τα νεαρά γιατρουδάκια, χωρίς εμπειρία και εξειδίκευση, καταλήγουν να είναι η μοναδική πρόσβαση σε ιατρό κάποιων αγροτών στις περιοχές τους. Έτσι αποκτούν τις πρώτες τους εμπειρίες που θα τους οδηγήσουν μετά από έναν χρόνο σε κάποιο νοσοκομείο για ειδικότητα και στο ιδιωτικό ιατρείο μελλοντικά ή σε νοσοκομεία σαν εξειδικευμένοι ιατροί.

Σε ανάλογη θέση με τους αγρότες, είναι και ο Πανιώνιος. Ελάχιστοι ή και κανένας δεν θέλει να περάσει την επαγγελματική-αθλητική του ζωή σε εμάς, περαστικοί είναι μέχρι να καταλήξουν στο επόμενο στάδιο, στις ομάδες του ΠΟΚ, ενώ τα τελευταία χρόνια συνήθως ο γαύρος είναι η ομάδα των ονείρων τους... Κάποτε είχα τύχει σε μια συζήτηση για την ανεργία των νέων γιατρών, αλλά κανένας τους δεν το συζητούσε να ανοίξει ιατρείο στην επαρχία, που διψούσε για τις υπηρεσίες τους και τρέχουν οι άνθρωποι στα μεγάλα αστικά κέντρα και εν τέλει στην Αθήνα.

Χαζεύοντας το βράδυ τα στιγμιότυπα του αγώνα του Ολυμπιακού με την Σάλκε, είδα πόσο έχει ανέβει αυτό το Ελληνόπουλο ο Κυριάκος Παπαδόπουλος. Αυτός έκανε το αγροτικό του στον Ολυμπιακό, και κατέληξε μάγκας στα σαλόνια της Ευρώπης, κι όχι μέλος του μονόφθαλμου που βασιλεύει στους τυφλούς. Μπράβο στο παλικάρι,  άδικα του ακυρώθηκε κανονικό γκολ, δίκαια διαμαρτυρήθηκε άσχετα εάν αυτό δεν άρεσε σε κανέναν οπαδό του γαύρου.

Ο Μιραλάς επίσης έκανε το αγροτικό του στον Ολυμπιακό, κι αφού έδειξε πως αξίζει περισσότερα από αυτό, κατέληξε επίσης στα σαλόνια σε αντίθεση με άλλους ξένους που έρχονται για να κονομήσουν όσα μπορούν αλλά να μην προσφέρουν τίποτα. Οι περισσότεροι ξένοι είναι σαν τα περιφερόμενα μπουλούκια που κάνανε αρπαχτές στην επαρχία. Κάποιοι ελάχιστοι εξ αυτών έγιναν εν τέλει σπουδαίοι ηθοποιοί, οι περισσότεροι ήταν απλώς ικανοί μόνο για την αρπαχτή.

Στο χωριουδάκι μας που λέγεται Πανιώνιος, βλέπουμε κάποιους παίκτες (γιατρουδάκια) να δείχνουν ένα μέρος του ταλέντου τους, και μας πονάει ενίοτε να τους βλέπουμε να παίζουν εναντίον μας, να παίζουν στις εθνικές, να γίνονται ένα με την νέα τους ομάδα-εταιρεία, αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως Φανούρηδες είναι ελάχιστοι εξ αυτών (γιατί επέλεξε να μείνει εδώ σε εμάς), ένας σύγχρονος Μαυρίκης, ενώ οι περισσότεροι άλλοι είναι Μαύροι, Σαραβάκοι ή Αναστόπουλοι, γίνονται σημαίες των νέων τους ομάδων και δεν θυμούνται τίποτα από την προσφορά του Πανιωνίου στην αθλητική τους ζωή.

Φαντάζεστε έναν σπουδαίο ηθοποιό να δημιουργεί ένα θεατράκι σε κάποιο χωριό ή έστω σε μια μικρή επαρχιακή πόλη? Απίθανο. Νεαρός και αμούστακος ηθοποιός όμως, μπορεί να ήταν κι αυτός μέλος ενός μπουλουκιού. Κι αυτοί το αγροτικό τους έκαναν εκεί.

Εμείς μοιάζουμε με τους χωρικούς που βλέπουνε κάποιον να γίνεται μεγάλος και τρανός γιατρός, αυτοί όμως τον θυμούνται πάντα σαν το νεαρό γιατρουδάκι που τους εξέταζε στο αγροτικό ιατρείο του χωριού τους και πιθανόν να πικραίνονται που δεν έμεινε εκεί για να παρέχει σε αυτούς τις υπηρεσίες του και τις ικανότητες του που θα είχαν διαφανεί από την νεαρή του ηλικία.

Εγώ δεν θα ξεχάσω ποτέ το γιατρουδάκι-φαντάρο που ενώ ήταν ανειδίκευτος, όταν υπηρετούσα την θητεία μου με έσωσε. Τώρα θα έχει γίνει μεγάλος και τρανός, είμαι βέβαιος γι αυτό. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην κατέληξε γιατρός σε κάποιο μεγάλο νοσοκομείο ή να μην έχει ιδιωτεύσει επιτυχημένα.

ΥΓ. Σωστή η απόφαση του Δ.Σ. τον περασμένο Ιούλιο, με την οποία αποφασίστηκε μείωση 50% στην τιμή της συνδρομής εάν ο ένας γονιός είναι άνεργος και 75% αν είναι άνεργοι και οι δύο γονείς. Για τα παιδιά πολυτέκνων ισχύει έκπτωση 50% για το πρώτο παιδί και 75% για το δεύτερο και πέραν. Η έκπτωση θα γίνεται με απλή επίδειξη στις Γραμματείες της κάρτας ΟΑΕΔ ή Πολυτέκνου.

Όμως κατά την εφαρμογή της, υπάρχει ο εξής παραλογισμός: Άνεργοι θεωρούνται μόνο όσοι λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας, και όχι οι μακροχρόνια άνεργοι. Έτσι, κάποιος που παίρνει το επίδομα δικαιούται της έκπτωσης, ενώ ένας που συμπληρώσει τον χρόνο που δικαιούται το επίδομα αυτό και παρόλα αυτά παραμένει άνεργος, όχι μόνο χάνει αυτό το πενιχρό έσοδο, πρέπει εν συνεχεία να κόψει τον αθλητισμό στα παιδιά του λόγω ανέχειας.

Επίσης ζόρια τραβάνε και οι τρίτεκνοι, όχι μόνο οι πολύτεκνοι.

Ζόρια τραβάει όλος ο κόσμος και ίσως πρέπει γενικά να υπάρξουν κάποιες μειώσεις των συνδρομών, όχι μόνο περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων αλλά και σε όσα πληρώνουν οι πελάτες-γονείς των αθλούμενων παιδιών.

Ας το δει το θέμα η διοίκηση παρακαλώ. 

Όποιος δικαιούται εκπτώσεων αλλά τυχαίνει να μην έχει πραγματική ανάγκη, μπορεί να βρει άλλους τρόπους να ενισχύσει τον Πανιώνιο.

8 σχόλια:

Θεμιστοκλής είπε...

Λογικό είναι τα νέα παιδιά στο ξεκίνημα της καριέρας τους να ονειρεύονται σταδιοδρομία σε ομάδα που θα τους εξασφαλίζει αναγνωρισιμότητα, τίτλους, χρήμα και να αγωνίζονται σε μεγάλες διοργανώσεις και μπροστά σε χιλιάδες θεατές. Κανείς δε μπορεί να κατηγορηθεί γι' αυτό, οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση θα ήταν παράλογη.
Ούτε πιστεύω πως κάποιοι παίκτες έμειναν χρόνια στον Πανιώνιο, από δική τους επιθυμία. Μάλλον ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε κανείς σοβαρά για τον Φανούρη, ή τον Μαυρίκη παλιότερα.
Σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, σε όλα τα σπορ, αυτό συμβαίνει.
Μοναδική εξαίρεση που έχει πέσει στην αντίληψή μου ο Χατζηπαναγής, που αρνήθηκε (έτσι τουλάχιστον ακούστηκε)κάποτε μεταγραφή στους ισχυρούς του ποκ, προτιμώντας τον αγαπημένο του Ηρακλή.
Από την άλλη, μοναδική και η περίπτωση ομάδας με τέτοια διαρκή παραγωγή παικτών, όπως του Πανιωνίου. Δεν ξέρω αν και έξω από την Ελλάδα υπάρχει κάτι ανάλογο. Καμιά φορά σκέφτομαι πως όσα ταλέντα βγάζουμε εμείς, βγάζουν όλες οι υπόλοιπες ομάδες της Α΄Εθνικής μαζί.
Κρίμα, που φεύγουν τις περισσότερες φορές χωρίς ουσιαστικά ανταλλάγματα, ώστε να μπορέσουμε κι εμείς, σιγά σιγά, να κάνουμε ένα βηματάκι μπροστά, να ξεφύγουμε απ' τη μιζέρια.
Τέτοια απομύζηση πλούτου κι εκμετάλλευση, μόνο οι μαύροι της Αφρικής έχουν υποστεί.

Θεμιστοκλής είπε...

Τυχαία - και καθυστερημένα, περιδιαβαίνοντας στα μπλογκ,πληροφορήθηκα από το Μίλτο ότι η διοίκηση της ομάδας αρνήθηκε την παραχώρηση του γηπέδου στον παναθηναϊκό, ενώ το ίδιο είχε πράξει και πριν με την αεκ.
Κι επειδή τα θετικά πρέπει να λέγονται πρώτα, θεωρώ υποχρέωση μου μου να πω ένα μεγάλο μπράβο κι ένα ευχαριστώ στη διοίκηση γι' αυτή την ενέργεια...

vassilis είπε...

Σε αυτά που λέει ο Αντώνης θα διαφωνήσω σε ένα σημείο μόνο. Στο ότι το μεγάλο νοσοκομείο είναι ο ΟΣΦΠ ή η ΑΕΚ π.χ.

Σε αυτές τις ομάδες το να είσαι έλληνας είναι μειονέκτημα. Το αν έπιασε ο Μανιάτης έπιασε γιατί έχει άντερα και αντέχει την πίεση (πόσα αλήθεια είχε ακούσει σε μας τα πρώτα χρόνια). Όμως άλλοι καταστράφηκαν γιατί εφυγαν νωρίς. Σκέφτομαι τι παίκτης θα είχε γίνει ο Τζιόλης αν δεν είχε πάει στα 20 του στον ΠΑΟ για να μπει στο ψυγείο και είχε μείνει άλλα 3 χρόνια σε μας στα οποία 2 θα είχε προπονητή τον Λίνεν.

Οι παίκτες που φύγαν από μας και έπιασαν είχαν ΠΑΝΤΑ μια αρκετά χρόνια (με εξαίρεση ίσως τον Τζαβέλα και τον Σπύρο Μαραγκό, αλλά ήταν άλλα εκείνα τα χρόνια πριν τον Μποσμαν) συνεχούς παρουσίας στον Πανιώνιο.

Θα πρέπει αυτό να γίνει μάθημα στα σημερινά φυντάνια μας τα οποία πιθανόν να ονειρεύονται στα 20 τους ή στα 19 τους μια μεταγραφή. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και ο Κουτσιανικούλης. Αντί να μείνει στον Εργοτέλη και να ωριμάσει πήγε νωρίς στον ΠΑΟΚ και καταστράφηκε.

Αυτή τη στιγμή έχουμε αρκετούς πιτσιρικάδες που μπορούν να κάνουν καρριέρα στον Πανιώνιο. Ελπίζω ότι από αυτούς θα βγουν 2 νέοι ΦανουροΜαυρίκοΕμβολιάδηδες που θα γίνουν η ζωντανοή ιστορία του συλλόγου.

Υ.Γ. Ο Μαυρίκης είχε κάποια στιγμή προτάσεις καθώς είχε φτάσει και μέχρι τα πρόθυρα της Εθνικής. Όμως ήξερε το μέγεθος του σε αντίθεση με άλλους που είχαν μεγάλη ιδέα για τον ευατό τους και χάθηκαν (π.χ. Μιρτσέκης).

Panos είπε...

Συμφωνώ με το Βασίλη στο σύνολο σχεδόν όσων γράφει, να προσθέσω απλώς και μια άλλη παράμετρο.

Ο Πανιώνιος, για κάποιον σχεδόν μεταφυσικό λόγο, είναι θερμοκοιτίδα παικτών. Όχι μόνο βγάζει διαρκώς σπουδαίους παίκτες (σε αυτό το κλίμα Μπόσμαν, που γράφτηκε και παραπάνω, αυτό δυστυχώς σημαίνει ότι γίνεται πάρα πολύ δύσκολο να κρατήσεις παίκτη), αλλά έχει και την ικανότητα να κάνει 'μέτριους' παίκτες να παίζουν πολύ πάνω από τις δυνατότητές τους.

Τέτοια παραδείγματα παικτών που όσο έπαιξαν στον Πανιώνιο ήταν εξαιρετικοί και χάθηκαν όταν έφυγαν από αυτόν, πάρα πολλά. Σας θυμίζω όμως ένα που το θεωρώ και μια μεγάλη αδικία του πανιωνίου απέναντι στον ποδοσφαιριστή. Τον Ηλία Ιωάννου. Παίζοντας στην ομάδα μας έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις (είχε και την τύχη να πλαισιώνεται από τον σπουδαίο Ε. Σίλιακ) και πιστεύω ότι, αν δεν έπεφτε σε εκείνη την εποχή που έρχονταν καραβιές οι ξένοι για να κάνουν τα παιχνίδια τους οι μάνατζερ, θα γινόταν ένας πολύ σπουδαίος φορ και θα γραφόταν στην ιστορία του Πανιωνίου.
Δυστυχώς η εποχή δεν ήταν για έλληνες παίκτες και ο Ηλίας δεν έκανε την καριέρα που μπορούσε.
Η οικονομική κρίση ανάγκασε το ελληνικό ποδόσφαιρο να ξαναστρέψει -έκον, ακον- το βλέμμα στους Έλληνες παίκτες. Καιρός ήταν

amanAM είπε...

Βασίλη, δεν είπα τον Ολυμπιακό "μεγάλο νοσοκομείο", αγροτικό είναι και αυτός όπως στις περιπτώσεις Μιραλάς, Παπαδόπουλου, κλπ.

Απλώς εμείς είμαστε αγροτικό σε παραμεθόριο χωριό, ενώ ο Ολυμπιακός σε μια μικρή κωμόπολη.

Από κει και πέρα, είναι και που φτάνουν τα όνειρα και οι δυνατότητες του καθένα. Κάποιος που αξίζει, θα ψάξει την τύχη του όπου και όπως μπορεί. Κάποιος που τα πόδια του φτάνουν μέχρι το χωριό, το να μετακινηθεί σε κωμόπολη είναι μια πρόοδος για τα δεδομένα τους...

Τον Κυριάκο τον Παπαδόπουλο, μου έλεγε ένας Ολυμπιακός ότι είναι κωλόπαιδο, γιατί του προσφέρανε συμβόλαιο, αλλά αρνήθηκε γιατί ήθελε περισσότερα χρήματα.

Του εξήγησα πως δεν είναι κάποιος κωλόπαιδο που ζητάει όσα αξίζει, εσύ είσαι βλάκας που τον υποτιμάς. Ο Παπαδόπουλος απέδειξε πως άξιζε ακόμα πιο πολλά. Μαγκιά του.

Miltos@Chios είπε...

``Φανούρηδες είναι ελάχιστοι εξ αυτών (γιατί επέλεξε να μείνει εδώ σε εμάς), ένας σύγχρονος Μαυρίκης, ενώ οι περισσότεροι άλλοι είναι Μαύροι, Σαραβάκοι ή Αναστόπουλοι, γίνονται σημαίες των νέων τους ομάδων και δεν θυμούνται τίποτα από την προσφορά του Πανιωνίου στην αθλητική τους ζωή.``.πολυ μεγαλη κοβεντα εγραψες Αντωνη.Συμφωνω απολυτως.Θα ηθελα να θυμισω το τι ακουγε(κυριως απο τα υβριστικα)ο Μητσαρας οταν ηταν εν ενεργεία.Ακουγε σχεδον οτι και ο Φανουρης...

Miltos@Chios είπε...

@panos:ο Ηλιας ειναι Πανιωνιος?(οσο μπορεις να πεις κατι τετοιο για επαγγελματια ποδοσφαιριστη...)

Miltos@Chios είπε...

``κουβεντα``βεβαια και οχι κοβεντα!