Άντρας θα πει να μην δειλιάς, όπου κι αν δώσεις μάχη,
Να ξεψυχάς κι όμως να λες, θάνατος δεν υπάρχει!!!
Του άντρα τον εγωισμό, μια πράξη τον τελειώνει,
να βλέπει αυτή που αγαπά, σ' άλλου αγκαλιά να λιώνει...
Άντρας λογάται όποιος μπορεί, τον πόνο να αντέξει,
να'ναι η ψυχή στο στόμα του, και να μη βγάζει λέξη...

Λευτέρης

Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

νέος πραγματικός Πανιώνιος εδώ και τώρα!

Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Οι "κύπριοι" επενδυτές είναι άλλο ένα βήμα στον μονόδρομο που τραβάμε χρόνια τώρα. Εξαρτιόμαστε από τα γούστα του κάθε ένα που κρατάει στα χέρια του τις μετοχές της ομάδας.

Ενώ εάν πονέσουμε λίγο ή περισσότερο, δεν θα λύσουμε το πρόβλημα άπαξ δια παντός να καθαρίσουμε. Θα παραμείνουμε θεατές στο ίδιο έργο.

Ο Τσακίρης έκανε δώρο τις μετοχές του στον Ερασιτέχνη, και μας έδωσε μοναδική ευκαιρία στην ιστορία μας να αυτοδιαχειριστούμε διαφορετικά την ομάδα. Εάν την παραδώσουμε στους "Κύπριους" επενδυτές, θα καταλήξουμε αργά ή γρήγορα στον ίδιο παρονομαστή, στα ίδια προβλήματα. Εμείς (η Γενική Συνέλευση του Ερασιτέχνη) έχουμε την τύχη μας στα χέρια μας αυτήν την στιγμή, δεν είναι ώρα να κάνουμε κριτική σε άλλους, είναι ώρα να δράσουμε και να πάρουμε αποφάσεις για τον Πανιώνιο που αγαπάμε.

Τώρα που η ΠΑΕ ανήκει σε όλους εμάς (στον Ερασιτέχνη) είναι η ώρα, ή τώρα ή ποτέ!!!

Είναι ο δύσκολος δρόμος. Ο εύκολος δρόμος είναι να παραδώσουμε την ομάδα στους "κύπριους" και μετά να τους κάνουμε κριτική για τα λάθη τους, με κύριο υπεύθυνο τον Βεντούρη. Αυτήν την φορά όμως τα λάθη δεν θα είναι δικά τους, αλλά δικά μας! Εμείς θα τους παραδώσουμε τα κλειδιά. Όπως εμείς χρεώνουμε τα λάθη του Κιντή στον Τσακίρη, έτσι εμείς τώρα είμαστε υπεύθυνοι τώρα πια για το μέλλον της ομάδας με τους "Κύπριους". Ο Βεντούρης είναι φυσικό να θέλει να μην τραβήξει αυτόν τον Γολγοθά μόνος του. Όλοι του κάνουν κριτική, και μόνος του αδυνατεί να βγάλει το φίδι από την τρύπα.

Προτείνω:
  • Μαύρο στην πρόταση των "κύπριων" και στις επιλογές Βεντούρη. Δεν πρέπει να ξεφορτωθεί το ποδόσφαιρο ο Ερασιτέχνης, αλλά να το στήσει σε νέα υγιή βάση.
  • Όλοι όσοι αγαπάμε τον Πανιώνιο, να προσφέρουμε χρόνο και γνώσεις (και χρήμα όσοι μπορούν/όσο μπορούν), συμμετέχοντας στις αποφάσεις, στην διοίκηση, στην δημιουργία ενός διαφορετικού Πανιώνιου, που θα βασίζεται στην οικονομία, θα στηρίζεται στα δικά του τα παιδιά από τις ακαδημίες, που θα κερδίζει από τις πωλήσεις τους και θα επενδύει στο μελίσσι από τα παιδιά των νοτίων προαστίων που θα έχουν κάθε λόγο να  θέλουν να αναδειχτούν στην ομάδα μας.
Το θέμα δεν είναι εάν είναι καλή ή κακή η πρόταση των  "Κυπρίων", το θέμα δεν είναι εάν μας συμφέρει και εάν υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα βάλουνε λεφτά. Μπορεί να βάλουνε λεφτά, αλλά με τις επιλογές τους να μας χρεώσουν τόσο που να καταλήξουμε μετά από λίγο καιρό στον Καιάδα. Λεφτά και μάλιστα περισσότερα, έβαλε και ο Τσακίρης, και να που είμαστε τώρα. Λέτε και οι "κύπριοι" όταν θα ανακαλύψουν τρωκτικά που φάγανε τα λεφτά τους, να φερθούν σαν τον Τσακίρη και να μας ξαναχαρίσουν τις μετοχές? Δεν νομίζω.

Αντώνης Μάγγος

15 σχόλια:

IWN1998 είπε...

Είναι ένα πρόβλημα να στηρίξουμε την ΠΑΕ σε λαϊκή βάση εν καιρώ οικονομικής κρίσης.
Από την άλλη κατανοώ τον προβληματισμό της παράδοσης της τύχης του συλλόγου σε επιχειρηματίες χωρίς καμιά ταύτιση με τον Πανιώνιο, που με καθαρά κερδοσκοπικά κριτήρια θα διαχειριστούν την ομάδα και με βάση τα ευρύτερα συμφέροντά τους.

Είναι φανερό ότι ο Πανιώνιος θα μπορούσε να ανεξαρτοποιηθεί μόνο με το νέο γήπεδό του με ευρύτερες χρήσεις πέραν των αθλητικών. Ο άλλος δρόμος είναι η ανάδειξη ταλέντων αλλά κάτι τέτοιο μόνον συμπληρωματικά θα μπορούσαμε να το δούμε καθώς θέλει χρόνο (...και χρήμα... να το στηρίζει) και δεν συνεπάγεται την απαραίτητη συνέχεια που να εξασφαλίζει πάντα την απρόσκοπτη λειτουργία και ύπαρξη του Πανιωνίου σε υψηλό επίπεδο.

Πιστεύω ότι οι νέοι επενδυτές, αν είναι σοβαροί εν τέλει και δεν "ξεπλένουν", πιθανότατα εκεἰ αποβλέπουν σε κάποιο βάθος χρόνου. Ίσως αυτοί έχουν και υποστήριξει φορέων του Δήμου, που δεν είχε ο κος Τσακίρης. Υποθέσεις κάνω.

Η απόφαση είναι κρίσιμη και δεν πιστεύω ότι υπάρχει εύκολη λύση. Εύκολη μπορεί να την κάνει η αδιαφάνεια των επενδυτών ίσως, αν και κάπως πάει να μειωθεί.

amanAM είπε...

Σωστός ο προβληματισμός σου.

Απλά τώρα, έχουμε μια (και μοναδική ίσως) ευκαιρία, αντί να κάνουμε κριτική, να πάρουμε τις ευθύνες και την τύχη της ομάδας επάνω μας. Οι οπαδοί, οι φίλαθλοι, τα μέλη του Ερασιτέχνη.

Θα χρειαστούν θυσίες. Αλλά μπορούμε από αυτήν την διαδικασία να βγούμε πιο δυνατοί από ποτέ.

Ενώ παραδίνοντας την ομάδα σε επιχειρηματίες, ακόμα κι αν όλα πάνε καλά στην αρχή, ο ρόλος μας θα παραμείνει στο να σχολιάζουμε και να κρίνουμε. Και δεν ξέρω εάν θα δικαιούμαστε να το κάνουμε.

Δεν θέλω να γίνω σαν τον Τσακίρη, που έκρινε τους άλλους αντί να κάνει αυτοκριτική για τις επιλογές του.

Ίσως σαν πράξη αναγνώρισης της προσωπικής του ευθύνης, ο Τσακίρης έριξε το μπαλάκι στον Ερασιτέχνη, δηλαδή σε εμάς. Δεν νομίζω ότι έχει κάποιο άλλο νόημα η μεταβίβαση των μετοχών του στον Ερασιτέχνη.

Τώρα εάν εμείς δεν κάνουμε τίποτα, αλλά παρακολουθούμε απαθείς τους χειρισμούς του Βεντούρη, δεν μας φταίει κανένας άλλος, μονάχα εμείς.

Ο Βεντούρης, εάν δεν βρίσκει τίποτα στο να πατήσει και να στηριχτεί, είναι φυσικό να μην θέλει να μην μπορεί να έχει αυτός την ευθύνη, και ψάχνει για λύσεις. Εάν ήμουνα ο Βεντούρης, κι εγώ κάποιους φίλους ή κάποιους Κύπριους θα έψαχνα για να στηριχτώ.

Αυτό λοιπόν που θέλω να τονίσω, είναι πως εμείς έχουμε το μαχαίρι και το καρπούζι, μην ψάξουμε στο μέλλον γνωστούς ή άγνωστους φταίχτες. Εμείς αποφασίζουμε. Κατόπιν εορτής, θα είναι αργά για δάκρυα και κριτικές.

IWN1998 είπε...

Αν θεωρήσουμε ότι απαιτείται άμεσα ρευστό στην ομάδα και λόγω του ανοίγματος και των οφειλών που έχει και για τις άμεσες ανάγκες της προετοιμασίας της νέας σεζόν, είναι πραγματικά δύσκολο να αποφύγουμε αγόγγυστα την όποια μόνη λύση μας δίνει οικονομικό διέξοδο.Σίγουρα θα πρέπει να τον κάνουμε αν διατηρήσει την πλήρη αδιαφάνεια που είχε γιατί τότε είναι λύση παρανομίας που θα βάλει σε μεγαλύτερα βάσανα στο μέλλον το σύλλογο.
Το καλύτερο θα ήταν να μπορούσαμε να πουλήσουμε αποδοτικό δυο παίκτες πχ από τους Εστογιανόφ, Κουμορτζί, Ριέρα, να μπουν κάποια χρήματα στο ταμείο μας και να κάνουμε και μεις όλοι οι άλλοι μια έκτακτη εισφορά συνάμα ή παράλληλα με τα διαρκείας.

Δυστυχώς είναι όλα δύσκολα. Θα ήμουν ευχαριστημένος να αποκαλύπτονταν περισσότερο οι επενδυτές και να έβαζαν κάποιες δικλείδες ασφαλείας περισσότερο απ' αυτά που ξέρουμε.
Δυστυχώς ο κόσμος στη ΓΣ θα κληθεί να αποφασίσει με τη λογική του μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.

Υπάρχει και η λογική να ζητήσουμε να επιστραφούν οι μετοχές στον Τσακίρη και να δώσει αυτός λύση. Έλεγε ότι έχει κάποιον να βάλει 1 εκατ. Αλλά μπορεί να πάρει ο κόσμος μια τέτοια πρωτοβουλία όταν και από την πλευρά Τσακίρη, οι προθέσεις δεν είναι ξεκαθαρισμένες;

amanAM είπε...

Ο Τσακίρης έκανε τον κύκλο του, και δεν νομίζω ότι έχει την παραμικρή διάθεση να ασχοληθεί άλλο με τον Πανιώνιο.

Εάν έβλεπε κινήσεις που να δείχνουν ότι κάτι άλλαξε, ότι ασχολούμαστε εμείς (δεν εννοώ εμένα, αλλά τους Πανιώνιους γενικότερα), ότι έχουμε μπει σε έναν δρόμο αυτοδιαχείρισης και πραγματικής προσφοράς στον Πανιώνιο, τότε... εάν χρειαζόμασταν την βοήθεια του, πιστεύω πως θα την έδινε. Ήδη βοήθησε δίνοντας τον Πανιώνιο εντελώς δωρεάν στον Ερασιτέχνη, σε εμάς δηλαδή.

Αλλά δεν νομίζω πως θα τον ενδιέφερε να επιστρέψει σαν Μεσσίας, με το χέρι στην τσέπη, και (σχεδόν) όλοι τριγύρω να τρώνε με σαράντα μασέλες.

Θυμάμαι έναν διάλογο που μου είχε μεταφερθεί, και δείχνει ότι έζησε ο Τσακίρης στον Πανιώνιο. Τρώγανε-πίνανε σε μια ταβέρνα, παίκτες και διοίκηση, και κάποια στιγμή ο Τσακίρης ρώτησε τα παρόντα μέλη του Δ.Σ.: Εάν δεν σε πλήρωνα για να συμμετάσχεις στο Δ.Σ., θα συμμετείχες?

Και ουδείς απάντησε "ΝΑΙ"!!!

Το ίδιο μόνος πρέπει να είναι και ο Βεντούρης. Εάν ο Πανιώνιος είναι one man show, τότε... είμαστε για τα μπάζα.

Αλήθεια, ποιόν έχει δίπλα του ο Βεντούρης? Ποιός έχει ξοδέψει έστω λίγο χρόνο, ποιός έχει προσφερθεί για αφιλοκερδή βοήθεια σε οτιδήποτε?

Η κριτική είναι εύκολη. Μπορώ να κρίνω τα πάντα. Προσφορά κανείς?

(Θα υπάρχουν και τέτοιοι ελάχιστοι, που απλώς επιβεβαιώνουν τον αντίθετο κανόνα)

cdu είπε...

Δεν έχω χρόνο να μπώ στην ουσία της συζήτησης τώρα, αλλά βρε Αντώνη μια ερώτηση:
Ξέρεις σίγουρα ότι το δίδυμο (για να κάνουμε και την αναφορά στον ιππόδρομο) Βεντ-Τσολ ζήτησαν βοήθεια από κανένα μέχρι σήμερα, συγκεκριμένα και με πλάνο (άσε τις Τολακάκειες επιστολές); Σας φάνηκε ότι μπορούν να εκμεταλευτούν τη δυναμική μιας μεγάλης - για Πανιώνιο - ΓΣ; Εγώ ίσα ίσα είδα ανθρώπους με προσφορά να απομακρύνονται. Το Λιανό τον πήρε τηλέφωνο ο Βεντούρης; Τον Τσακίρη τον ενημέρωσε για τους Κύπριους;

Ο Βεντούρης όντως φαίνεται μόνος. Δεν είμαι όμως σίγουρος ότι θέλει "παρέα".

Για πές ...

amanAM είπε...

Γι αυτό η πρόταση μου, είναι διπλή, και το πρώτο σκέλος είναι: Όχι στις επιλογές Βεντούρη!!!

Αυτήν την ώρα, δεν με ενδιαφέρει τι έκανε και τι δεν έκανε ο Βεντούρης. Ούτε τι θα έπρεπε να κάνει.

Αυτό που με ενδιαφέρει, είναι τι θα κάνουμε και τι δεν θα κάνουμε εμείς, τα μέλη του Ερασιτέχνη. Η ΠΑΕ ανήκει στα μέλη του Ερασιτέχνη, και η επικείμενη απόφαση της Γ.Σ. είναι πολύ σημαντική για την ομάδα και ιστορία μας.

θεωρώ λάθος ο Βεντούρης να είναι πρόεδρος του Δ.Σ. της ΠΑΕ, γενικά θεωρώ λάθος τα μέλη του Δ.Σ. του Ερασιτέχνη να είναι και μέλη του Δ.Σ. της ΠΑΕ.

Κατά την γνώμη μου δεν είναι ο καιρός της κριτικής, αλλά ο καιρός της δράσης και των (σωστών) αποφάσεων. Είναι ώρα ευθύνης.

IWN1998 είπε...

Μια εταιρία δεν μπορεί να στηρίζεται στον εθελοντισμό κατά τη γνώμη μου. Ο κόσμος μπορεί να βοηθήσει ίσως κάπως οικονομικά και άντε και εθελοντικά σε καμπάνιες και οργάνωση εκδηλώσεων αλλά δεν μπορείς να απαιτείς να έχεις εθελοντή λογιστή, εθελοντή υπεύθυνο οικονομικών, εθελοντή νομικό σύμβουλο, εθελοντή σκάουτερ. Τώρα για τα έμμισθα μέλη του ΔΣ, καταλαβαίνω ότι στις κρίσιμες στιγμές κάποιοι απ' αυτούς θα μπορούσαν να παραμένουν άμισθοι υπέρ του συλλόγου ή για να πληρωθούν οι υπάλληλοι πλήρους απασχόλησεις, οι τεχνικοί και οι παίκτες. Αλλά είναι θέμα συνείδησης ατομικής κυρίως. Επίσης είναι προφανές ότι δεν μπορείς να αφήνεις παίκτες και προσωπικό απλήρωτους και να πληρώνεις το ΔΣ παχυλά. Το αναφέρω χωρίς να γνωρίζω ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Πάντως σαν συμπέρασμα θεωρώ ότι η αυτοδιαχείριση του Πανιωνίου δεν περνάει από το να γίνουν αμισθί οι οπαδοί του διοικητικοί υπάλληλοι. Περνάει από το να βρεί ίδιους πόρους ο σύλλογος πέραν της τσέπης των εκάστοτε προέδρων.
Το να τσοντάρει ένας να προσφέρει αμισθί νομικές συμβουλές σε ενα-δυο υποθέσεις και ένας άλλος οικονομικές υπηρεσίες, αυτά είναι σαν χορηγίες θα έλεγα και όχι μόνιμες λύσεις. Βοηθούν αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα.

amanAM είπε...

Δεν εννοούσα άμισθους νομικούς συμβούλους, λογιστές και υπαλλήλους, αλλά για ένα δυναμικό αφιλοκερδές Δ.Σ. και από δίπλα εθελοντές μέλη του ερασιτέχνη που θα προσφέρουν ο καθένας ότι μπορεί (χρόνο, γνώσεις, κλπ).

Μιλάω για λογικά αμειβόμενους ποδοσφαιριστές και προπονητές.

Ο Πανιώνιος δεν μπορεί να συντηρήσει ακριβό μπάτζετ, εκτός κι αν βρίσκει κορόιδα τύπου Τσακίρη. Αλλά αυτό είναι είδος αε ανεπάρκεια.

Δεδομένης λοιπόν της κατάστασης, αναρωτιέμαι: Οι Κύπριοι επενδυτές που έγιναν κάποια στιγμή χορηγοί-δωρητές, και εν τέλει ξανάγιναν επενδυτές, τι είναι? Τα νέα κορόιδα που βρήκαμε?

Πως θα κερδίσουν έστω κι ένα ευρώ, όταν είμαστε και θα είμαστε μια ζωή παθητικοί. Τα έσοδα μικρότερα από τα έξοδα?

Το μοντέλο της οικονομικής αυτοδιαχείρισης, μου φαίνεται πιο λογικό, από το να πιστέψω πως οι Κύπριοι αποφάσισαν ξαφνικά να γίνουν ευεργέτες μας, χάνοντας λεφτά με μαθηματική ακρίβεια.

vassilis είπε...

Symfvnv me ton Antvnh.

Den moy aresoyn oi allages tvn Kyprivn kai pisteyv oti mesa se ayth thn krish h monh lysh mas eimaste emeis.

IWN1998 είπε...

Αν πίσω τους είναι όντως στελέχη της J&P ΑΒΑΞ τότε το πολυταλαιπωρημένο ζήτημα του γηπέδου, μπορεί να έχει κάποιο ρόλο να παίξει στη Courvaδική 'ευεργεσία'. Και αυτό που ήθελα ιδιαιτέρως να τονίσω είναι να σκεφθούμε μήπως αυτό που θεωρούμε πεθαμένο ζήτημα λόγω κρίσης (ή θέλουν να θεωρούμε πεθαμένο ζήτημα), εν τέλει είναι δέλεαρ και δικαιολογεί το συγκεκριμένο ενδιαφέρον... όπως και τους ενδοπανιώνιους ανταγωνισμούς φατριών.

amanAM είπε...

Εγώ είμαι ένας απλός φίλαθλος εν πρώτοις, και οπαδός του Πανιωνίου κατά δεύτερο.

Δεν ανήκω σε καμία τάση, ρεύμα, φατρία, κλπ, ούτε εκπροσωπώ κανέναν άλλον, παρά μόνο εμένα.

Στο μπλογκ μου σκέφτομαι φωναχτά. Τίποτα άλλο.

IWN1998 είπε...

Αντώνη προφανώς αναφερόμενος σε ενδοπανιώνιες φατρίες, ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, δεν αναφερόμουν σε εσένα ή στο Βασίλη ή σε μένα, σε ανθρώπους χωρίς προσωπικά συμφέροντα από τον Πανιώνιο, πέρνα της αγάπης για το σύλλογο. Υπάρχουν όμως σαφείς φατριακές τάσεις που όλοι έχουμε παρακολουθήσει να αποστέλουν επιστολές η μια στην άλλη.

IWN1998 είπε...

Λυπάμαι ειλικρινά αν αυτό που έγραψα το θεώρησες σαν προσωπική προσβολή. Αν ήταν έτσι, όποιος από τους φίλους μιας ομάδας εξέφραζε μια άποψη θα ήταν υπόλογος για φατριασμό. Και πάλι ζητώ συγγνώμη αν άθελα ή απερίσκεπτα πρόσβαλα μια από τις φωνές που πραγματικά θεωρώ από τις πιο ειλικρινείς στον ιντερνετικό Πανιώνιο και γενικότερα στον Πανιώνιο μικρόκοσμό μας.

amanAM είπε...

Συγνώμη αγαπητέ Ίωνα, δεν νόμισα ότι εννοούσες εμένα, αλλά παρόλα αυτά θεώρησα χρέος μου να το τονίσω, για όποιον τυχόν διαβάζει αλλά δεν με γνωρίζει.

Θα ήταν παράλογο να εννοούσες κάτι τέτοιο για μένα. Δεν θα έστεκε κάτι τέτοιο.

Συγνώμη που δεν το διευκρίνισα, και σε έκανα να νομίζεις πως πιθανόν να προσβλήθηκα.

cdu είπε...

Έχω στείλει στον Ίωνα τις σκέψεις μου για τους Κύπριους. Κακά τα ψέματα η ΠΑΕ χρειάζεται ιδιοκτήτη. Ναι, σε ένα ιδεατό κόσμο ίσως ένα μοντέλο σαν του Άρη με τη Λέσχη θα μπορούσε να σταθεί αλλά σήμερα είμαστε και πολύ λίγοι και πολύ απογοητευμένοι και - σε τελική ανάλυση - διαφορετικοί από αυτούς.
Είχα γράψει παλιότερα ότι ούτε η συμμετοχή μέσω του Ερασιτέχνη μπορεί να δουλέψει γιατί ο Ερασιτέχνης έχει πάψει να είναι ένα ζωντανό κύτταρα της τοπικής κοινωνίας. Είναι ένα κέλυφος για να κάνουν το κέφι τους οι Βεντούρηδες και οι Τσολακάκηδες.
Η ομάδα θέλει ιδιοκτήτη που θα νοικοκυρέψει τα οικονομικά, θα τρέξει ορθολογικά την ομάδα, θα τονώσει τις ακαδημίες και θα σπρώξει το θέμα του γηπέδου. Δεν χρειάζεται να είναι λεφτάς σαν τον Τσακίρη γιατί - όπως αποδείχτηκε - η σωστή επιλογή συμβούλων / συνεργατών και οι καλές αποφάσεις είναι πολύ σημαντικότερες από τα χρήματα. Βλέποντας τη σουπερλίγδα, το μοντέλο που έχω στο μυαλό μου είναι του Σπανού.
Ο ιδιοκτήτης πρέπει επίσης να καταλάβει πως υπάρχει δυναμικό για βοήθεια. Θα πρέπει να στραφεί στους επώνυμους Πανιώνιους του καναπέ για βοήθεια μέσω χορηγίας. Επίσης, μέσω κάποιου κλαμπ σαν τους Supporters της Κούλας, μπορεί να ζητηθεί και να αξιοποοιηθεί σε εθελοντική βάση η προσφορά των υπόλοιπων Πανιώνιων με επιτροπές περιορισμένου χρόνου και συγκεκριμένου στόχου.
Εγω, για να ξαναγυρίσουμε στα συγκεκριμένα, είμαι υπέρ της αγοράς από τον Παπαλόη, με ή χωρίς Κύπριους από πίσω. Όσοι αντιδρούν θα πρέπει να μας εξηγήσουν το γιατί και να προτείνουν συγκεκριμένη και εφαρμόσιμη εναλλακτική.