Άντρας θα πει να μην δειλιάς, όπου κι αν δώσεις μάχη,
Να ξεψυχάς κι όμως να λες, θάνατος δεν υπάρχει!!!
Του άντρα τον εγωισμό, μια πράξη τον τελειώνει,
να βλέπει αυτή που αγαπά, σ' άλλου αγκαλιά να λιώνει...
Άντρας λογάται όποιος μπορεί, τον πόνο να αντέξει,
να'ναι η ψυχή στο στόμα του, και να μη βγάζει λέξη...

Λευτέρης

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

πρόχειροι υπολογισμοί

Ενώ περιμένω ακόμα την απάντηση της αίτησης που υπέβαλα στην διοίκηση, με την οποία ζητάω να ενημερωθώ για τα έσοδα και τα έξοδα του υγρού στίβου, κι ενώ δεν φαίνεται στον ορίζοντα Γενική Συνέλευση του Ερασιτέχνη για τον οικονομικό απολογισμό της περιόδου 2011-2012 και τον προϋπολογισμό της περιόδου 2012-2013, έχει δημιουργηθεί η αίσθηση στα αθλούμενα μέλη ότι από Σεπτέμβρη στο τμήμα του πόλο θα μείνει άδεια η πισίνα από παιδιά και προπονητές.

Αναγκαστικά αυθαίρετα και στο εντελώς περίπου, υπολογίζω πως τα έσοδα του Ερασιτέχνη από τα αθλούμενα παιδιά στο πόλο, μπορούν να φτάσουν περίπου στην καλύτερη των περιπτώσεων στα 5 χιλιάρικα τον μήνα, δηλαδή στα 50-55 χιλιάρικα τον χρόνο. Από αυτά τα χρήματα πρέπει να πληρωθούν οι προπονητές, η αναλογία (σε ώρες χρήσης) των εξόδων συντήρησης, ηλεκτρικού και θέρμανσης, κλπ. Τα έσοδα αυτά με το ζόρι μπορούν να καλύψουν αυτές τις ανάγκες, θα έλεγα ότι δεν επαρκούν παρά μόνο εάν γίνει πραγματική οικονομία και συγχρόνως να γίνουν τόσο ελκυστικές οι ομάδες υποδομών, που θα αυξηθούν οι αθλητές ώστε να μεγαλώσει το έσοδο χωρίς να αυξηθούν ανάλογα τα λειτουργικά έξοδα.

Το ερώτημα είναι: Πως θα χρηματοδοτηθεί η αντρική και η γυναικεία ομάδα? Πως θα πληρωθούν οι προπονητές τους, τα οδοιπορικά των παικτών, τα έξοδα μετακίνησης και παραμονής στα εκτός έδρας παιχνίδια, κλπ? Το να συζητάμε για μισθούς παικτών είναι ανέκδοτο. 

Από χορηγούς? Δεν παίξει κάτι τέτοιο. Από τα εισιτήρια? Αυτό κι αν είναι ανέκδοτο.

Τα χρωστούμενα από τα προηγούμενα χρόνια πως θα πληρωθούν? Πιο εύκολα μπορούμε να ελπίζουμε σε συνάντηση μας με ufo, παρά να βρούμε απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα.

Άρα σε τι μπορούμε να ελπίζουμε? Για να είμαι ειλικρινής, εγώ δεν ελπίζω σε τίποτα!!!
Είμαι απογοητευμένος μέχρι εκεί που δεν παίρνει.

Εάν ο Πανιώνιος ήταν δικό μου μαγαζί, δεν θα είχα επιτρέψει ποτέ να φτάσει σε τέτοιο χάλι, αλλά έστω ότι εξωγενείς παράγοντες με έφερναν σε μια τέτοια θέση, θα έκανα τα εξής:
  • Θα εξέταζα το ενδεχόμενο να αποσύρω άμεσα  την ανδρική ομάδα από το πρωτάθλημα της Α1, για να μην δημιουργώ κι άλλα χρέη, γιατί ακόμα κι αν τις κατέβαζα τις ομάδα αυτή με νεαρούς που θα δεχόντουσαν να παίξουν τζάμπα, δεν θα μπορούσα να πληρώσω τον προπονητή και τα έξοδα μετακίνησης. 
  • Θα κατέβαζα την ομάδα στην Α2 ή και στην Β εθνική, με νεαρούς που θα δεχόντουσαν να παίξουν τζάμπα, για την τρέλα και την αγάπη τους για τον αθλητισμό. Όποιος θέλει, για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε. Το ίδιο ακριβώς και για την γυναικεία ομάδα. Ανάλογα και οι προπονητές τους.
  • Θα επένδυα στο μέλλον του συλλόγου, στο να δημιουργηθούν τέτοιες συνθήκες στις υποδομές, που να μεγιστοποιήσω τον αριθμό των αθλητών που πληρώνουν μηνιαίες συνδρομές. Ίσως σε λίγα χρόνια να αλλάξει προς το καλύτερο η οικονομική κατάσταση της χώρας και των πολιτών, και να υπάρξουν επενδυτές και χορηγοί για αθλήματα όπως το πόλο.
Εγώ άλλη λύση δεν βλέπω. Περιμένω τα νούμερα για να βγάλω πιο ασφαλή συμπεράσματα, αλλά φοβάμαι ότι η πραγματικότητα δεν θα διαφέρει πολύ από όσα είπα ήδη, πιθανόν να είναι χειρότερη. Εάν ας πούμε δεν εισπράττονται οι μηνιαίες συνδρομές από τους αθλητές, τότε τα έσοδα που θεωρώ δεδομένα, είναι εντελώς φανταστικά και η πραγματικότητα ακόμα πιο ζοφερή.

Η Γενική Συνέλευση άραγε θα γίνει ανήμερα τον δεκαπενταύγουστο, για να λείπουμε όλοι και να περάσουν ότι θέλουν οι κύριοι της διοίκησης? Ή θα γίνει μια από τα ίδια με πέρυσι, που δεν έγινε ποτέ τέτοια συνέλευση... ή για να το πω πιο σωστά έγινε η πρόσκληση, δεν ξεκίνησε ποτέ η συνέλευση και ποτέ δεν επαναλήφθηκε.
Το μόνο παρήγορο, είναι πως τα ίδια προβλήματα έχουν και οι άλλοι σύλλογοι. Κολυμβητήρια κλείνουν, παίκτες και προπονητές απλήρωτοι παντού, στο ίδιο καζάνι βράζουμε λίγο πολύ όλοι. Ο αθλητισμός όπως τον γνωρίζαμε μέχρι τώρα, προφανώς πέθανε. Πρέπει άμεσα να αλλάξουμε μυαλά και τρόπο λειτουργίας. 

Ελπίζω να υπάρξουν σχόλια σε αυτά που γράφω, και να εμπεριέχουν προτάσεις και λύσεις που εγώ δεν έχω αντιληφθεί. Μπορεί με αυτές τις προτάσεις να βοηθήσουμε την διοίκηση να πάρει σωστές αποφάσεις.


3 σχόλια:

vassilis είπε...

Η απόσυρση της ομάδας από την Α1 δεν θεωρώ ότι είναι λύση. Όμως για να συζητησουμε σοβαρά θα πρέπει να δούμε αναλυτικά τον περσινό πίνακα εσόδων εξόδων στις υποδομές. Σύμφωνα με αυτά που μου λες καταλαβαίνω ότι ο Πανιώνιος έχει μόλις 100-130 παιδιά που πληρώνουν συνδρομές στο πόλο. Αν σκεφτούμε ότι έχει ομάδες μινι-παιδων, παίδων, εφήβων, νέων- αντρων, κορασίδων, νεανίδων, νεων γυναικών στις υποδομές + τα τμήματα εκμάθησης βγαίνει ότι η κάθε ομάδα μόλις που σχηματίζει μια δεκαπεντάδα. Αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα. Αν ο Πανιώνιος που πρωταγωνιστεί στα τμήματα υποδομών στις περισσότερες κατηγορίες εχει τόσα λίγα παιδια τότε το άθλημα δεν έχει μέλλον. Αυτό βέβαια οι καρεκλοκένταυροι της ομοσπονδίας δεν το καταλαβαίνουν. Στις γυναίκες π.χ. φτάσαμε η Β εθνική που είναι η τελευταία κατηγορία να απαρτίζεται από 3 ομίλους με μόλις συνολικά 14 ομάδες. Αν λοιπόν η ομοσπονδία συνεχίσει να μην καταβάλλει τουλάχιστον μέρος των επιχορηγήσεων τότε σε 2 χρόνια δεν θα υπάρχει Β Εθνική στις γυναίκες. Αναφέρω μόνο μότι από τις αλλαγές των δελτίων πέρσι η ομοσπονδία έβγαλε σεβαστό χρηματικό ποσό.

Αναρωτιέμαι αν υπάρχει συνεργασία με τα τμήματα κολύμβησης, ώστε να προωθούνται παιδιά που φθάνουν σε ηλικίες 11-12 ετών και δεν μπαίνουν στις προαγωνιστικές κατηγορίες του συλλόγου.

Η ιστορία δεν είναι απλή πάντως. Θέλει σκέψη και προσπάθεια. Προσπάθεια για το σύλλογο και όχι για να παίξουν σε κατηγορίες ή σε τελικές φάσεις πανελληνίων πρωταθλημάτων υποδομών παιδιά εφόρων ή παραγόντων όπως πολλές φορές συμβαίνει σε ΑΛΛΟΥΣ συλλόγους.

amanAM είπε...

τα παιδιά είναι 150 με 180 περίπου, αλλά άλλες είναι οι συνδρομές των ακαδημιών (που είναι 3 φορές την εβδομάδα), κι άλλες των υπολοίπων.

Βγάλε και πόσα δεν πληρώνονται, την οικονομική δυσκολία όλων, βγάλε και τις εκπτώσεις που ανακοινώθηκαν για ανέργους και πολύτεκνους, πιστεύω πως του χρόνου τα έσοδα θα είναι λιγότερα από φέτος.

Πιστεύω πως είναι πολυτέλεια η παραμονή στην Α1. Περιμένω τα νούμερα, για να κάνω πιο σωστή ανάλυση.

amanAM είπε...

Από ανεπίσημα νούμερα που μαζέψαμε, τα αθλούμενα μέλη στο πόλο είναι 130 παιδιά, εκ των οποίων κάποια πληρώνουν 35 ευρώ (ακαδημίες), τα μινι, οι παίδες οι έφηβοι και τα κορίτσια από 50 ευρώ, ενώ όσα έχουν κι άλλα αθλούμενα αδέλφια κλπ 45 ευρώ.

Σε αυτούς δεν υπολογίζω τους νέους άνδρες που απότι ξέρω δεν πληρώνουν συνδρομές και προπονούνται από τους προπονητές της ανδρικής ομάδας.

Οι προπονητές που ασχολούνται με τα τμήματα που ασχολούνται τα παιδιά μας, παίρνουν ετησίως 27-28 χιλιάρικα.

Έχουν πληρωθεί από τα τμήματα των παιδιών μας περίπου 48 χιλιάδες ευρώ, και οφείλονται από κάποιους περίπου 12 χιλιάδες ευρώ.

Άρα το έσοδο που είχα υπολογίσει μπακαλίστικα ότι τα έσοδα είναι περίπου 60 χιλιάρικα, ήταν αρκετά ακριβές.

Με τις νέες εκπτώσεις λόγω πολυτέκνων, ανέργων, κλπ, τα έσοδα αυτά θα μειωθούν, εκτός κι αν αυξηθούν τα παιδιά κι έτσι καλυφθεί το ποσό αυτό.

Όλα αυτά προέκυψαν από δικιά μας ανεπίσημη έρευνα, γιατί επίσημη απάντηση ακόμα δεν έχω πάρει...