Άντρας θα πει να μην δειλιάς, όπου κι αν δώσεις μάχη,
Να ξεψυχάς κι όμως να λες, θάνατος δεν υπάρχει!!!
Του άντρα τον εγωισμό, μια πράξη τον τελειώνει,
να βλέπει αυτή που αγαπά, σ' άλλου αγκαλιά να λιώνει...
Άντρας λογάται όποιος μπορεί, τον πόνο να αντέξει,
να'ναι η ψυχή στο στόμα του, και να μη βγάζει λέξη...

Λευτέρης

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Αυτά είναι τα μαντάτα

Η ερχόμενη αγωνιστική χρονιά προμηνύεται μαύρη, τουλάχιστον όσο αφορά το πόλο του Πανιωνίου. Και η φετινή μαύρη ήταν, αλλά θα μας φαίνεται άσπρη σε σχέση με αυτήν που θα ακολουθήσει.

Φέτος το τμήμα του πόλο εισέπραξε γύρω στα 52 χιλιάρικα. Αυτά τα χρήματα δεν φτάνουν ούτε για ζήτω, για να πληρώνονται 7-8 προπονητές, τα έξοδα της ανδρικής ομάδας στην Α1, της γυναικείας ομάδας, της γραμματείας, της αναλογίας θέρμανσης της μικρής πισίνας, κλπ έξοδα. Τα έξοδα του τμήματος χωρίς την ανδρική και την γυναικεία ομάδα, προϋπολογίζονται περίπου στα 60 χιλιάρικα.

Δεδομένου ότι η μηνιαία συνδρομή των παιδιών που αθλούνται στο τμήμα είναι 50 ευρώ, και δεδομένου ότι αθλούνται συστηματικά γύρω στα 150 παιδιά, θα περίμενε κάποιος ότι τα έσοδα του τμήματος θα ήταν 75 χιλιάρικα κι όχι 52. Κάποιοι έχουν εκπτώσεις για κοινωνικούς λόγους, κάποιοι απλώς δεν πληρώνουν, κάποιοι δεν έχουν πιεστεί ποτέ να πληρώσουν. Ρεαλιστικός στόχος εσόδων θα μπορούσε να οριστεί το ποσό των 60-65 χιλιάδων ευρώ.

Κάτι το παράβολο συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Α1 που θα είναι γύρω στα 10-15 χιλιάρικα (αν και υπάρχουν αντιδράσεις και παίζει να καταργηθεί...), ο μισθός του προπονητή της ανδρικής και της γυναικείας ομάδας, τα έξοδα μετακινήσεων για τα εκτός έδρας παιχνίδια, τα έκτακτα έξοδα που μπορεί να προκύψουν, καθώς και μια ελάχιστη αποζημίωση των παικτών, εγώ τα υπολογίζω συνολικά γύρω στα 45-50 χιλιάρικα, άλλοι τα υπολογίζουν λιγότερο, άρα αναλόγως την αισιοδοξία του καθένα, το ελάχιστο κόστος λειτουργίας όλου του τμήματος είναι από 85 μέχρι 110 χιλιάρικα.

Με έσοδα 50 χιλιάδες δεν πας πουθενά. Ακόμα κι αν καταφέρναμε να εισπράξουμε το θεωρητικό μέγιστο, δηλαδή 70-75 χιλιάρικα, πάλι μέσα θα μπαίνει το τμήμα. Για χορηγίες κλπ είναι ανέκδοτο να μιλάμε...

Βέβαια όποιος θέλει πραγματικά και ξέρει την δουλειά του, πάντα μπορεί να βρει κι άλλα έσοδα. Εάν ας πούμε διοργανώναμε κάποιο ανεπίσημο πρωτάθλημα ηλικιακό για την προετοιμασία των ομάδων, και κάθε Κυριακή ας πούμε η άδεια πισίνα αποκτούσε έσοδα, θα μπορούσαν τα έσοδα να αυξηθούν.Μπορούν να υπάρξουν έκτακτα έσοδα από διάφορες εκδηλώσεις, όπως τουρνουά, σεμινάρια, κλπ. Αλλά όλα αυτά θέλουν οργάνωση, ικανότητα αλλά και πολύ δουλειά.

Η διοίκηση προσανατολίζεται στο να μην δηλώσει καν την ανδρική ομάδα στην Α1, και προκειμένου να περικόψει έσοδα, να διαλύσει ουσιαστικά την ανδρική και την γυναικεία ομάδα. Αυτό που δεν φαίνεται να καταλαβαίνουν, είναι ότι σε τέτοια περίπτωση, πολλοί αθλητές που μέχρι τώρα πλήρωναν, απλώς θα αποχωρήσουν και τα έσοδα που προσδοκούν όχι απλώς δεν θα αυξηθούν, απεναντίας θα μειωθούν ραγδαία. Έτσι στο τέλος της επόμενης χρονιάς, ακόμα και χωρίς το κόστος της ανδρικής ομάδας καθώς και της γυναικείας, πάλι μέσα θα είναι το ταμείο, τουλάχιστον 10 χιλιάδες, πιστεύω ότι θα είναι περισσότερο και από 20 χιλιάδες. Δεν νομίζω πως θα καταφέρουν του χρόνου να εισπράξουν πάνω από 40 χιλιάρικα, εάν ο Πανιώνιος δείχνει εικόνα ακόμα μεγαλύτερης διάλυσης απότι τώρα...

Εάν λοιπόν στο τέλος του χρόνου το πόλο θα δημιουργήσει εκ νέου ελλείμματα, η διοίκηση με τις επιλογές αυτές θα έχει πετύχει απλώς μια τρύπα στο νερό. 

Η πρώτη προτεραιότητα της διοίκησης ήταν να μην μικρύνει τον Πανιώνιο, αλλά αυτό μάλλον ισχύει μόνο για το ποδόσφαιρο...

Λύση που συζητήθηκε εχθές (από μια ομάδα γονιών που ανησυχεί) είναι: Να συνεργαστεί η διοίκηση (οι 1-2 άνθρωποι της διοίκησης που ασχολούνται με το πόλο) με μια ομάδα γονέων που καλώς ή κακώς είναι οι μόνοι χρηματοδότες τώρα πια, να βοηθήσουμε οι γονείς στο να εισπράττονται τα μηνιαία τέλη ώστε να αυξηθούν τα έσοδα (θεωρώ ρεαλιστικό το να φτάσουμε στα 60 χιλιάρικα εισπράξεων, ίσως και λίγο καλύτερα...), και με έκτακτες χορηγίες όσων μπορούν (ήδη εχθές κάποιοι δήλωσαν πως θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν οικονομικά), ώστε να καταφέρουμε να αυξηθούν ακόμα περισσότερο τα έσοδα. Να δουλέψουμε και κάποιες ιδέες στο στυλ όσων προανέφερα, για να μεγιστοποιήσουμε την αξιοποίηση της πισίνας και του πόλο.

Η διοίκηση να αντιληφθεί ότι έτσι κι αλλιώς θα βάλει το χέρι στην τσέπη, κατά την εκτίμηση μου 15 με 20 χιλιάρικα. Αντί να τα βάλει επειδή συρρίκνωσε τον Πανιώνιο, ας τα βάλει για να τον κρατήσουμε όλοι μαζί εκεί που βρίσκεται, και ει δυνατόν να τον ανεβάσουμε από τα σημερινά χάλια. 

Τόσοι άνθρωποι που καθημερινά περνάμε τις ώρες μας γύρω από τον Πανιώνιο, αντί να χαζολογάμε, μπορούμε να αξιοποιηθούμε από την διοίκηση και να προσφέρει ο καθένας αυτό που μπορεί. Αυτό για μένα είναι το μόνο αισιόδοξο σενάριο: Να μην παλεύουν μόνοι τους ένας-δύο άντε τρεις άνθρωποι της διοίκησης, και προφανώς να μην αρκούν, αλλά δεκατρείς ή και εικοσιτρείς άνθρωποι, που θα πούνε ιδέες και θα προσφέρουν γνώσεις και χέρια. 



Αντώνης Μάγγος

ΥΓ. Τα πιο πάνω, είναι όσα συζητήθηκαν εχθές, φυσικά μέσα από το προσωπικό μου φίλτρο. Η δικιά μου γνώμη είναι μια: Την δημοκρατία δεν είμαστε ικανοί να την διαχειριστούμε σωστά, καταλήγουμε πάντα σε ασυδοσία και στο να θέλει ο καθένας άλλα, 100 άνθρωποι 110 γνώμες. Εγώ πιστεύω πως τους κανόνες και τους στόχους πρέπει να τους βάζει ο σύλλογος, και εμείς να εφαρμόζουμε και να υπακούμε. Στο Δ.Σ υπάρχουν 2 τουλάχιστον άνθρωποι που ασχολούνται με το πόλο. Ας βάλουν αυτοί τους στόχους και τους κανόνες, και όποιος γουστάρει μένει, οι υπόλοιποι όπου αλλού θέλουν.

Από κει και πέρα, όσοι μπορούν και θέλουν (μέσα στα πλαίσια κανόνων), μπορούν να είναι αρωγοί.

Σε καμία περίπτωση δεν συμφωνώ με την αυτοδιαχείριση του τμήματος με εξωπανιώνιους παράγοντες που όταν θα φύγουν, θα πάρουν μαζί τους ένα μεγάλο μέρος των υποδομών που ήδη υπάρχουν ή που θα αναπτύξουν εν τω μεταξύ, εάν το κάνουν κι αυτό.

ΥΓ2. Κάποιοι συστηματικά δεν πληρώνουν τις συνδρομές τους. Πράγματι υπάρχουν κοινωνικοί λόγοι που οδηγούν τον σύλλογο να μην μπορεί να εισπράξει τις συνδρομές, αλλά υπάρχει και ο αντικειμενικός λόγος ότι δεν μπορεί αυτό να συνεχιστεί: Με 100 παιδάκια να προπονούνται, χρειάζεσαι λιγότερους προπονητές, ώρες=έξοδα πισίνας, κλπ. Με 200 παιδάκια που πληρώνουν μόνο τα 100, ο Πανιώνιος έχει περισσότερα έξοδα. Δεν μιλάμε για την καθυστέρηση λίγων ημερών, αλλά για συστηματική αποφυγή πληρωμής για μήνες... Αυτό κατά την γνώμη μου είναι διπλή πληγή: Πέραν του προφανούς κόστους που ήδη ανάφερα, κάποιοι ψάχνουν για άλλοθι για το ότι δεν πληρώνουν... Γκρινιάζουν για τα πάντα, κατακρίνουν τα πάντα, φωνάζουν για τα πάντα, αντί να ευγνωμονούν τον σύλλογο που κάνει τα στραβά μάτια και προπονεί τα παιδιά τους και μάλιστα δωρεάν!!!

Υπάρχουν και πιο "φτηνά" αθλήματα (με λιγότερο κόστος), υπάρχουν τρόποι να γυμναστεί ένα παιδί τζάμπα ή σχεδόν τζάμπα. Το να γίνεται τζάμπα εις βάρος του Πανιωνίου και όσων πληρώνουν, είναι άδικο. Λυπάμαι πολύ γι αυτό που λέω, αλλά όταν ακούω πως τα έσοδα του τμήματος είναι 52 χιλιάρικα, ενώ γυμνάζονται συστηματικά 150 παιδιά, τα έσοδα έπρεπε να είναι 75 χιλιάρικα, και περιστασιακά έχουν περάσει από τον Πανιώνιο και 40 ακόμα παιδιά (παιδιά που ήταν αθλητές αλλά σταμάτησαν ή παιδιά που ήρθαν, είδαν και απήλθαν...), αυτό σημαίνει ότι το τμήμα έπρεπε να φτάνει  τις 80 χιλιάδες έσοδα (κι όχι τις 52χιλ), κάτι που θα άφηνε περιθώρια για την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των συνολικών εξόδων με τις ανδρικές και γυναικείες ομάδες.

Αφού φτάνουμε μόνο στα 52 χιλιάρικα είσπραξης, θα έπρεπε κατά την γνώμη μου (όσο σκληρή κι αν ακούγεται) να μείνουμε με τα παιδιά που πληρώνουν.