Άντρας θα πει να μην δειλιάς, όπου κι αν δώσεις μάχη,
Να ξεψυχάς κι όμως να λες, θάνατος δεν υπάρχει!!!
Του άντρα τον εγωισμό, μια πράξη τον τελειώνει,
να βλέπει αυτή που αγαπά, σ' άλλου αγκαλιά να λιώνει...
Άντρας λογάται όποιος μπορεί, τον πόνο να αντέξει,
να'ναι η ψυχή στο στόμα του, και να μη βγάζει λέξη...

Λευτέρης

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

μίνι παίδες story

Με αφορμή το δημοσίευμα του Βασίλη στο δικό του μπλογκ (http://fermionsandbosons.blogspot.gr/2013/06/blog-post.html),  και δεδομένου ότι αποτελεί μέλος της ομάδας αυτής οπότε την παρακολουθώ επισταμένα, θα ήθελα να πω την δικιά μου άποψη, αν και δεν θεωρώ ότι ενδιαφέρει σχεδόν κανέναν Πανιώνιο, και δυστυχώς δεν νομίζω ότι ενδιαφέρει ούτε την διοίκηση.

Το πρόβλημα των μίνι παίδων, είναι ακριβώς αυτό: Δεν ενδιαφέρει κανέναν, είναι κάτι που αφορά το μέλλον και αυτοί δεν ενδιαφέρονται ούτε καν για το παρόν, πόσο μάλλον για το μέλλον. 

Πρόπερσι που έφερα τον γιό μου στον Πανιώνιο, το τμήμα ήταν υπό διάλυση, τα παιδιά αδούλευτα και παρατημένα, τους μίνι παίδες τους ονομάζανε εκείνη την εποχή τμήμα ανεπιθύμητων. Ο προπονητής της ομάδας, μόνος του και χωρίς την παραμικρή μέριμνα της τότε διοίκησης (που είχε να ασχοληθεί με την ΠΑΕ στην μετά Κιντή και Τσακίρη εποχή) έκανε ένα μικρό θαύμα, ανέδειξε την ομάδα εκείνη, και μετέτρεψε το σκορποχώρι σε μια ομάδα που από ατυχία δεν προκρίθηκε στην τελική φάση. 

Εκείνη η ομάδα είχε ήδη χάσει έναν από τους καλύτερους παίκτες στην ηλικία αυτή, τον Άγγελο Βυθούλκα, παρόλα αυτά κάποια παιδιά απέδειξαν πως είχαν τεράστιο ταλέντο, ο Βασίλης Λιάσκος, ο Σπύρος Γαβαλάς και ο Διονύσης Μπραϊμης.  Από αυτούς τους 3 παίκτες μόνο ο Λιάσκος παρέμεινε στον Πανιώνιο. Η τετράδα αυτή εξακολουθεί να αποτελεί ότι καλύτερο διαθέτει η κατηγορία των παίδων (τώρα πια...). 

Χωρίς να θέλω να αδικήσω τα άλλα παιδιά του Πανιωνίου εκείνης της εποχής, το ζήτημα είναι γιατί ο Πανιώνιος μέχρι εκείνη την εποχή είχε παραγωγή τέτοιων παικτών, καθώς και παικτών στις μεγαλύτερες ηλικίες που επίσης κοσμούν τις κατηγορίες τους, είτε παρέμειναν στον Πανιώνιο είτε έχουν πάει αλλού (οι περισσότεροι εξ αυτών).

Η απάντηση είναι απλή: Γιατί η διοίκηση εκείνης της εποχής ενδιαφερόταν κατ αρχάς για την πρώτη ομάδα, και είχε έναν αρχιπροπονητή που έκτισε τις υποδομές, τον κύριο Γιαννουρή. Δεν μάζεψε τα παιδιά της γειτονιάς που ήθελαν απλώς να πλατσουρίσουν, αλλά παιδιά με ταλέντο από όλη την Αθήνα. Ήταν τόσο σπουδαίος ο Πανιώνιος εκείνη την εποχή, που είχαμε και παιδιά που ερχόντουσαν και από περιοχές εκτός Αθηνών.

Τι έγινε λοιπόν από πρόπερσι, και με αποκορύφωμα πέρυσι και φέτος?
Αδιαφορία και εγκατάλειψη.

Οι ομάδες διαλύονται, προπονητές έρχονται και φεύγουν (απλήρωτοι) και ο καθένας κάνει ότι του καπνίσει, κανένας σχεδιασμός, καμία οργάνωση, κανένα πλάνο, κανένα όραμα.

Πότε είναι υπεύθυνος του τμήματος ο ένας, πότε ο άλλος, πότε ασχολείται προσωπικά ο πρόεδρος, πότε κάποιοι σύμβουλοι, πότε κάποιοι άλλοι, τελικά ο κάθε απλήρωτος προπονητής κάνει του κεφαλιού του, ότι καταλαβαίνει και νοιώθει.

Ίντριγκες, φατρίες, εμφύλιοι πόλεμοι. 
Αηδία.

Θα μπορούσα να αραδιάσω μια σειρά από ονόματα ανθρώπων που πολέμησαν οι μεν τους δε, που ο ένας τραβούσε το σκοινί από την μια και ο άλλος από την άλλη, λάθη και από τις 2 πλευρές, αλλά δεν θα έχει το παραμικρό νόημα. Το θέμα δεν είναι τα προσωπικά λάθη του κάθε ένα, αλλά το συνολικό λάθος του Πανιωνίου να μην έχει έναν σχεδιασμό από έναν Γιαννουρή και έναν Γιαννουρή έτσι κι αλλιώς. Ακόμα και ο νυν προπονητής της ανδρικής ομάδας ο Αλέκος Βάσσος που είναι εξαιρετικός, δεν έχει αρμοδιότητες στις υποδομές. Ο προηγούμενος προπονητής της ανδρικής, σαν προπονητής ήταν μέτριος αλλά είχε ένα προσόν που όλοι αναγνωρίζανε: Ήταν εξαιρετικός στις υποδομές όπου ασχολήθηκε... Δεν τον άφησαν να ασχοληθεί.

Φυσικά όπως είπα και στην αρχή, κανένας δεν νοιάζεται, κανένας δεν λογοδοτεί, η δε διοίκηση δεν κρίνεται από κανέναν είτε γιατί τα μέλη που την ψηφίζουν ενδιαφέρονται μόνο για την ΠΑΕ, είτε γιατί δεν αφήσανε να γίνει η παραμικρή κουβέντα.

Το θέμα δεν είναι εάν σε ένα τουρνουά προετοιμασίας πήγαμε κατά διαβόλου, μετά από κάκιστες εμφανίσεις. Από καιρό ξέρουμε ότι η ομάδα των μίνι παίδων είναι απροετοίμαστη, δεν παίζει σωστά, δεν έχει ελπίδες. Ο Πανιώνιος έχει πέσει τόσο χαμηλά, που κερδίζει με δυσκολία ομάδες όπως ο Τρίτωνας και ο Ιωνικός (ή χάνουμε από αυτούς), ομάδες που κάποτε θα έχαναν με 30-0 από τον Πανιώνιο, και χάνει με συντριπτικά σκορ και απελπιστική εικόνα από ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός και η Γλυφάδα που ήταν του χεριού μας μέχρι πρόπερσι. 

(Τον Τρίτωνα τον κερδίζαμε με 3-1 και ο προπονητής προφανώς επέλεξε να τον χάσουμε τον αγώνα, αφού αντικατέστησε όλη την ομάδα με τους αναπληρωματικούς, και θυμήθηκε τους βασικούς όταν το 3-1 έγινε 3-5, κι ενώ δεν απέμενε χρόνος για την ανατροπή...)

Είναι τέτοια τα χάλια μας, που το να ασχοληθώ εάν ένα παιδί έπαιξε σε σωστή ή σε λάθος θέση (κατά την δικιά μου γνώμη) είναι το λιγότερο σημαντικό. 

Χωρίς τακτική, χωρίς ικανότητα για σουτ, χωρίς κομπίνες, χωρίς την δυνατότητα να περάσει το ένα παιδί την μπάλα στο άλλο, το μέλλον του Πανιωνίου είναι επιπέδου Μίλωνα. Εκεί που κάναμε πρωταθλητισμό, τώρα πληρώνουμε οι γονείς για φύλαξη και αθλοπαιδιές. 

Θέλω λοιπόν να συγχαρώ την διοίκηση Βεντούρη για τις επιλογές της, την πρώτη διοίκηση Τσάβαλου που θεώρησε το πόλο τον υπέρτατο εχθρό, αλλά και την νυν διοίκηση Τσάβαλου με τους οικουμενικούς του "συνεταίρους" που συνεχίζει το προηγούμενο έργο της να διαλύσει το πόλο, τα μέλη του Ερασιτέχνη που παμψηφεί σχεδόν υπερψήφισαν τον Τσάβαλο και την υπόλοιπη παρέα του να διοικήσουν και όλους όσους ενέκριναν τα πεπραγμένα, όλους τους άλλους δηλαδή πλην εμένα...

Ωραία τα καταφέρατε: Γελάει ο κόσμος με τα χάλια μας, με την εικόνα που παρουσιάζουν οι μίνι παίδες, από ομάδα φόβητρο πριν 2-3 χρόνια γίναμε σάκος του μποξ. Το τι σχόλιο και κακία άκουσα στις εξέδρες, δεν λέγεται. Τόσα χρόνια τον πίνανε από τον Πανιώνιο, και έχουν μεγάλο κόμπλεξ εναντίον μας. Για φαντάσου ομάδες που δεν υπάρχουν στο ανδρικό πόλο, ομάδες βήτα και γάμα εθνικής, έχουν τμήματα μίνι που μας ξεφτιλίζουν!!!

Ωραία τα καταφέρατε.

Όσοι γονείς κάναμε το λάθος και εμπιστευτήκαμε στον Πανιώνιο το αθλητικό μέλλον των παιδιών μας, άθελα μας τα βλάψαμε πολύ φοβάμαι. Εκτός κι αν... παρηγορηθώ ότι αυτοί που σήμερα μας χτυπάνε αλύπητα θα βαρεθούν, ενώ τα δικά μας τα παιδιά θα παραμείνουν πεινασμένα για επιτυχίες στο μέλλον. Θα δείξει...




7 σχόλια:

amanAM είπε...

Τι δεν έγινε στην ομάδα των μινι παίδων:

1. Οι ακαδημίες ήταν παιδικές χαρές τα τελευταία χρόνια, και τα παιδιά που προχωρούσαν στην μίνι παίδων δεν μπορούσαν να ενσωματωθούν. Για να μην χαθούν τα παιδιά αυτά, προτιμήθηκε από τους υπευθύνους να καθυστερήσουν αυτά που ήδη είχαν προχωρήσει κάπως, κι έτσι δεν έχει δημιουργηθεί ένας κορμός από παιδιά που μπορούν να ανταπεξέλθουν σε έναν αγώνα.

2. Πέρυσι χάθηκε μια ολόκληρη χρονιά με ακατάλληλο προπονητή. Παρά τις διαμαρτυρίες ορισμένων από εμάς, κώφευαν οι διοικούντες.

3. Όταν παίζουμε τα όποια φιλικά, οι ας πούμε βασικοί κάποια στιγμή βγαίνουν όλοι μαζί, και οι ας πούμε αναπληρωματικοί μπαίνουν όλοι μαζί. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η ομάδα να έχει παιδιά 2 ταχυτήτων, που μεταξύ τους δεν έχουν επαφή και επικοινωνία. Αντί αυτού, κατά την γνώμη μου έπρεπε να υπάρχει ένας βασικός κορμός από τα πιο έμπειρα παιδιά (βασικοί δεν μου αρέσει σαν έκφραση), και να γίνονται αλλαγές ένα ένα παιδί, ώστε αυτό που μπαίνει, να ενσωματώνεται με το υπόλοιπο σύνολο.

4. Φιλικά έγιναν ελάχιστα, και τουρνουά σαν το χθεσινό μόνο ένα: Το χθεσινό. Εάν η ομάδα δεν συμμετάσχει σε πολλά τέτοια τουρνουά, πως θα δεθούν τα παιδιά, πως θα καταλάβουν τι παίζει με τον χρόνο, πως θα καταλάβουν τι πρέπει να κάνουν για να κερδίσουν έναν αγώνα?

Τώρα που πήραν μια μυρωδιά, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο είναι η πρώτη φάση του πρωταθλήματος, και είναι πολύ αργά για να βελτιωθούμε. Έτσι κι αλλιώς δεν είχαμε ελπίδα με Π Φάληρο και Βουλιαγμένη. Αλλά τουλάχιστον να βγαίναμε τρίτοι και να κάναμε αξιοπρεπείς εμφανίσεις.

5. Αν και δεν είναι πρέπον να μιλάω για τον γιό μου, θεωρώ πως έχει παραστάσεις και κάποια εμπειρία, και είναι λάθος να εγκλωβίζεται στην θέση του φουνταριστού. Εκεί δεν φτάνει σχεδόν ποτέ η μπάλα, και είναι μαρκαρισμένος διότι αποτελεί την κύρια απειλή της αντίπαλης άμυνας. Στον παίκτη παραπάνω, καταλήγει σαν εξτρέμ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, ο γιός μου που μπορεί να σουτάρει και έχει δυνατό σουτ, τελικά χάνεται και δεν απειλεί το αντίπαλο τέρμα. Χάνεται επίσης από το να παίξει πιο σημαντικό ρόλο αμυντικά, αλλά και στο κατέβασμα της μπάλας. Χάνεται και η δυνατότητα του να δώσει μακρινή πάσα.

Δεν είναι δυνατόν να το βλέπω εγώ αυτό, και να μην το βλέπουν οι προπονητές του!!!

Αντίστοιχα, και κάποια άλλα παιδιά που έχουν άλλα προσόντα, δεν τα εκμεταλλεύεται η ομάδα τα προσόντα αυτά, πχ ο πιο γρήγορος στο κολύμπι δεν βγαίνει πρώτος κόντρες αλλά τελευταίος (!!!), στην διεκδίκηση της πρώτης μπάλας πάει ένα από τα πιο αργά παιδιά στο κολύμπι κάποιες φορές, και σε καμία περίπτωση ο πιο γρήγορος. Παράξενες επιλογές.

6. Δεν υπάρχει επικοινωνία των παιδιών του κολυμβητικού με τις ομάδες του πόλο. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε στο πόλο παιδιά που δυσκολεύονται να κολυμπήσουν. Σε κάθε σοβαρή ομάδα με σοβαρές υποδομές, εκμεταλλεύονται τα παιδιά που κολυμπάνε και τα καθοδηγούν στο πόλο.

Παράλληλα, δεν έγινε ποτέ σοβαρή προσπάθεια κάποια παιδιά που υστερούν στο κολύμπι ή στην τεχνική, να αφιερώσουν χρόνο στο να βελτιωθούν σε αυτούς τους τομείς.

7. Δεν έγινε η παραμικρή ενέργεια για να έχουμε τερματοφύλακα. Τους τελευταίους 2-3 μήνες, κάποιο παιδάκι πείστηκε να παίξει τέρμα. Από πέρυσι ξέραμε πως δεν θα έχουμε τέρμα. Τίποτα δεν έγινε για ενάμιση χρόνο.

Δεν θέλω να προσβάλλω το παιδί που παίζει στο τέρμα αυτήν την στιγμή, αντιθέτως προοδεύει συνέχεια και βελτιώνεται από μέρα σε μέρα. Αλλά αυτό που συμβαίνει τώρα, έπρεπε να έχει συμβεί πολύ πιο πριν, για να είναι έτοιμο το παιδί αυτό για να δυναμώσει, να αποκτήσει εμπειρία, να μάθει να δίνει σωστά και γρήγορα την μπάλα πρώτη πάσα, κλπ.

-------------

Μπορώ να συνεχίσω, αλλά... δεν έχει νόημα. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να καταλάβει και μόνο από όσα είπα.

vassilis είπε...

Στον αιτιοκρατικό μας κόσμο δεν υπάρχουν παράξενες επιλογές. Όλες οι επιλογές έχουν μια συλλογιστική πίσω τους άσχετα αν αυτή είναι σωστή ή λάθος.

Ο γιός σου χτες και στο γκολ με τον Τρίτωνα αλλά και στο πρώτο γκολ του Καλαφάτη με τον Ιωνικό έκανε εξαιρετικές κινήσεις όχι φουνταριστού αλλά ντεμί. Περιφερειακού που παίρνει την μπάλα από πίσω και μπαίνει από τα πλάγια και είτε εκτελεί είτε πασάρει στο κέντρο. Αν όμως παίξει ο Ιάσωνας ντεμί, αν πάει και ο Αντρέας ντεμί για να εκμεταλλευτούμε την ταχύτητα του κάποιος ή κάποιοι βγαίνουν από την ομάδα. Θεωρώ πως αυτό είναι το πρόβλημα.

amanAM είπε...

έχουμε και έναν Ζαχαρία που κολυμπάει καλά και είναι δυνατό παιδί, αλλά δυστυχώς για εμάς φεύγει για Αμερική.

Φαντάσου μια τριπλέτα πίσω αυτούς, 2 εξτρεμάκια να ανοίγουν την άμυνα και τον γιό σου φουνταριστό, θα είχαμε μια αξιοπρεπή πρώτη επτάδα.

Από τους άλλους, το κάθε ένα παιδί θα έπρεπε να γίνεται αλλαγή σαν το βόλεϊ, ο κάθε ένας θα ήξερε ποιόν αντικαθιστά και ποιόν ρόλο θα παίζει όταν μπει.

Έτσι όσο θα περίμενε έξω, θα ήξερε ποιό παιδί πρέπει να παρακολουθεί και να μιμηθεί όταν θα μπει μέσα.

Δεν έχει πέσει στην δικιά μου αντίληψη πως οι προπονητές (νυν και πρώην) ευνοούν κάποια παιδιά εις βάρος άλλων. Είτε εγώ δεν καταλαβαίνω τι σχέδιο έχουν, είτε απλώς δεν έχουν σχέδιο και κάνουν τραγικά λάθη στην διαχείριση του υλικού τους.

Αυτά βλέπω εγώ σαν προπονητής εξέδρας!!!

Ο γιός σου είναι αργός, αλλά δυνατός και μαχητικός. Μέχρι λοιπόν να φτάσει μπροστά, στις αντεπιθέσεις θα έπρεπε μπροστά να βγαίνει ο πιο γρήγορος. Οι 2 πιο γρήγοροι, ο ένας στα εξτρέμ και ο άλλος στην θέση του φουνταριστού. Μόλις φτάσουν και οι πιο αργοί, εάν δεν έχουν τελειώσει την φάση οι γρήγοροι, τότε θα πρέπει ο καθένας να προωθείται εκεί που πρέπει. Αυτό έκανε το Καλαμάκι 3 χρόνια πριν, αυτό έκανε και ο Πανιώνιος επί Μολώχα.

Πίσω ο Μολώχας κρατούσε το πιο δυνατό και το πιο ικανό παιδί, δεν το αφόπλιζε να βολοδέρνει και να κουράζεται σαν φουνταριστός, χωρίς να παίρνει μπάλες, και εάν τις πάρει να κερδίζει απλώς φάουλ και να μην κάνει προσπάθειες και σουτ.

amanAM είπε...

Αυτό κάνει και η Βουλιαγμένη και η Γλυφάδα. Πρεσάρουν ψηλά, κλέβουν μπάλες και ξεχύνονται 2 γρήγοροι μπροστά. Έτσι δεν κουράζονται όλα τα παιδιά, και πετυχαίνουν εύκολα γκολ.

Δεν χρειάζεσαι 7 ή 10 γρήγορους, 2-3 χρειάζεσαι.
Χρειάζεσαι και 2 δυνατούς για φουνταριστούς, και 3-4 με δυνατά σουτ στην περιφέρεια.
Συν ένα τέρμα, κι έχεις ομάδα, έχεις και αλλαγές.

Απλά πράγματα.

amanAM είπε...

Εχθές διαπιστώθηκε πως τα παιδιά δεν έχουν αντιληφθεί πως γίνεται η προσποίηση και το σουτ!

Κατά την διάρκεια μιας προπόνησης, αυτό δεν μαθαίνεται...

4 μέρες πριν το πρωτάθλημα, αντί για ασκήσεις τακτικής της ομάδας και ανάπτυξης του παιχνιδιού, ξεκινήσαμε την Αλφαβήτα από την αρχή. Κάλιο αργά παρά ποτέ. Αφού δεν έγιναν αυτά όταν έπρεπε, κάποτε έπρεπε να γίνουν.

Κατά την γνώμη μου, το κακό έγινε στις ακαδημίες. Τα παιδιά βγαίνανε εντελώς ανέτοιμα για να ενσωματωθούν στην ομάδα.

Αυτό δημιουργεί συνεχή πισωγυρίσματα, αφού η ομάδα συνεχώς περιμένει νέο αίμα από κάτω, που πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή κάθε φορά. Πισωγυρίσματα και οι αλλαγές προπονητών, πισωγυρίσματα και οι συνεχείς αλλαγές υπευθύνων για το τμήμα.

Τελικά αποκαλύπτεται και πως οι πιο "έμπειροι", από τεχνική είναι νούλα. Αγνοούν τα βασικά.

Δεν είναι τυχαίες οι απογοητευτικές εμφανίσεις και τα απογοητευτικά αποτελέσματα.

Σε ένα άθλημα με μπάλα, αντίπαλο και σκορ, κάποιος νικάει και ανεβάζει ψυχολογία, αυτοπεποίθηση και ικανοποίηση, και κάποιος χάνει που τον οδηγεί στην απογοήτευση.

Όλοι κοπιάζουν. Άλλοι με στόχο και αποτέλεσμα, άλλοι αδίκως.

Η νίκη δεν είναι αυτοσκοπός, ούτε η κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ας παίξουν καλά, κι ας χάσουν. Δυστυχώς όμως, όταν χάνουν με 10-0 ή με 20-4 ας πούμε, δεν μπορεί να έχουν παίξει καλά...

Τα χαμόγελα και η χαρά των παιδιών της νικήτριας ομάδας και τα νεύρα και τα μούτρα των παιδιών της χαμένης ομάδας, δείχνουν του λόγου το αληθές.

amanAM είπε...

5 μέρες μετά, η ομάδα μεταμορφώθηκε.

Τα κολύμπια και οι προπονήσεις δεν πήγαν χαμένα. Η ομάδα απέκτησε πάθος και αγωνιστικότητα, και κατάφερε να υπερκαλύψει τις αδυναμίες της.

amanAM είπε...

Κάποιοι κυκλοφορούν σε φωτοτυπίες το πιο πάνω κείμενο.

Δεν έχω πρόβλημα με αυτό, εάν συμφωνούν με το κείμενο αυτό να το κάνουν επώνυμα κι όχι να κρύβονται και να κινούνται σαν συνωμότες.

Ο λόγος που έγραψα τα πιο πάνω, ήταν μπας και ιδρώσει κανενός το αυτί, και φροντίσουν να ασχοληθούν σοβαρά με τα τμήματα υποδομής του Πανιωνίου στο πόλο, κι όχι μόνο. Και στα άλλα τμήματα κάτι ανάλογο θα συμβαίνει.

Η πρόθεση μου δεν ήταν ούτε η ίντριγκα, ούτε η διαπλοκή. Ήταν να καταπολεμηθούν αυτά τα φαινόμενα που δυστυχώς υπήρχαν και υπάρχουν στον Πανιώνιο, και τείνουν να εξαπλωθούν και στο τμήμα των μίνι παίδων τώρα τελευταία.

Κύριο μέλημα του Πανιωνίου, πρέπει να είναι το ήθος των παιδιών, και να μην επιτρέπουν παρεμβάσεις τρίτων, αναρμόδιων, εξωθεσμικών.

Να αξίζουν της εμπιστοσύνης μας, και να γυμνάζουν τα παιδιά μας, χωρίς παρατράγουδα.